KAÇAK İLAÇLAR TARIM ALANLARI İÇİN TEHDİT - YENİ ADANA

ADANA ŞUBE ( )
30.07.2008 (Son Güncelleme: 30.07.2008 13:50:12)

İnce, sahte tarım ilaçlarında ilaçlama yapacak kişilere zarar verebilecek çeşitli kimyasal maddelerin olabildiğini, katkı maddelerinin birçoğunda kanserojen değerler bulunabileceğini belirtti.

Ziraat Odası (ZMO) Adana Şubesi yetkilileri, İran‘dan, piyasa değerinin çok altında fiyatla getirilen kaçak tarım ilaçlarının, yabancı otlar ve diğer zararlılarla mücadelede etkisiz kaldığı, ayrıca uzun vadede tarım alanlarını olumsuz yönde etkilediği uyarasında bulundu. Yetkililer, bazı kaçakçıların ise İran‘dan getirdikleri ilaçları, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı izniyle Türkiye‘de satılan standartlara uygun ilaçların boş kutularına, "tiner, boya gibi katkı maddeleriyle hazırladıkları sahte ilaçları" doldurarak sattıkları belirttiler.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi ikinci Başkanı Saim İNCE, dün yaptığı açıklamada, İran‘da satılan ilaçların Türkiye standartlarına göre hazırlanmadığını, aktif madde dozlarının Türkiye şartlarına göre daha düşük seviyelerde olduğunu söyledi. İnce, içeriğine dokunulmadan kaçak yollarla getirilen ilaçların, Türkiye‘de satılan izinli ilaçlara kıyasla daha az etki yaratacağı için ürün gelişimini etkileyeceğini, zararlılar ve otlarla mücadelede etkisiz kalınacağını kaydetti.

Yaklaşık 200 milyon euro değerindeki zirai mücadele ilacı piyasasının yüzde 2‘sinin, kaçak ve sahte ilaçla "işgal edilmiş durumda" olduğunu savunan İnce, "Çevreye, hayvana, insana zehir saçan bu kimyasallar, köylerde, tarlalarda araba bagajlarında bile pazarlanıyorlar. Bu ilaçlar, yurdumuza özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinden geliyor. Kaçakçılığın önüne bir an önce geçilmeli" dedi.

İNCE, sahte tarım ilaçlarında ilaçlama yapacak kişilere zarar verebilecek çeşitli kimyasal maddelerin olabildiğini, katkı maddelerinin birçoğunda kanserojen değerler bulunabileceğini belirtti.

 

Okunma Sayısı: 1096