GIDA VE GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEMELERİ ÜRETEN İŞ YERLERİNİN ÇALIŞMA İZNİ VE GIDA SİCİLİ VE ÜRETİM İZNİ İŞLEMLERİ İLE SORUMLU YÖNETİCİ İSTİHDAMI HAKKINDA YÖNETMELİĞİN 29.MADDESİNİN (C) FIKRASININ İPTALİ VE YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASI İSTEMİDİR.

GENEL MERKEZ ( )
04.11.2004 (Son Güncelleme: 04.11.2004 16:29:22)

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMLİDİR.

DANIŞTAY İLGİLİ DAİRESİNE SUNULMAK ÜZERE
DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA

DAVACI : TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
VEKİLİ : AV.ZÜHAL DÖNMEZ
DAVALI : T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI

KONU : 27.08.2004 TARİH 25566 SAYILI RG DE YAYINLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİREN, GIDA VE GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEMELERİ ÜRETEN İŞ YERLERİNİN ÇALIŞMA İZNİ VE GIDA SİCİLİ VE ÜRETİM İZNİ İŞLEMLERİ İLE SORUMLU YÖNETİCİ İSTİHDAMI HAKKINDA YÖNETMELİĞİN 29.MADDESİNİN (C) FIKRASININ İPTALİ VE YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASI İSTEMİDİR.

OLAYLAR : DAVALI TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN HAZIRLANAN, GIDA VE GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEMELERİ ÜRETEN İŞ YERLERİNİN ÇALIŞMA İZNİ VE GIDA SİCİLİ VE ÜRETİM İZNİ İŞLEMLERİ İLE SORUMLU YÖNETİCİ İSTİHDAMI HAKKINDA YÖNETMELİK, 27.08.2004 TARİH 25566 SAYILI RG DE YAYINLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR. 5179 SAYILI “GIDALARIN ÜRETİMİ, TÜKETİMİ VE DENETLENMESİNE DAİR KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN DEĞİŞTİRİLEREK KABULÜ HAKKINDA KANUN”UN 4. VE 6.MADDELERİNE DAYANILARAK HAZIRLANMIŞ OLAN BU YÖNETMELİĞİN İPTALİNİ TALEP ETTİĞİMİZ 29/C MADDESİ, (A) BENDİ DIŞINDA KALAN İŞ YERLERİNDEN YILDA EN ÇOK 3 AY FAALİYET GÖSTEREN MEVSİMLİK İŞ YERLERİ İLE 20 BEYGİR GÜCÜ VE ALTINDA MOTOR GÜCÜ BULUNAN EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ ÜRETEN İŞ YERLERİ, PASTACILIK ÜRÜNLERİ ÜRETEN İŞ YERLERİ, MANTI, SİMİT, YUFKA, BAZLAMA, PİDE, GALETA, KADAYIF GİBİ UNLU MAMÜL ÜRÜNLERİ ÜRETEN İŞ YERLERİ YETKİLİ MAKAMLARCA VERİLMİŞ USTALIK BELGESİ ALMIŞ ELEMANLAR, TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI İLE İLGİLİ MESLEK ODALARININ BİRLİKTE AÇTIĞI KURSLARDAN SORUMLU YÖNETİCİLİK USTA EĞİTİM BELGESİ ALMIŞ OLMALARI HALİNDE SORUMLU YÖNETİCİ OLARAK İSTİHDAM EDİLEBİLİRLER, HÜKMÜNÜ GETİRMİŞTİR.

BU HÜKÜM İLE, 20 BEYGİR GÜCÜ VE ALTINDA MOTOR GÜCÜ BULUNAN EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ ÜRETEN İŞYERLERİNDE, USTALARIN SORUMLU YÖNETİCİ OLABİLECEĞİ HÜKME BAĞLANMAKTADIR. AŞAĞIDA AYRINTISI İLE AÇIKLANACAĞI ÜZERE ANAYASA VE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELERE AÇIKÇA AYKIRI OLMASI NEDENİYLE, SÖZÜ EDİLEN YÖNETMELİĞİN 29.MADDESİNİN (C) FIKRASININ TÜMÜYLE İPTALİNİ VE YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASINI TALEP ETMEK GEREKMİŞTİR.

İPTAL NEDENLERİ : 560 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEYİ DEĞİŞTİREN VE 05.06.2004 TARİH 25483 SAYILI RG’DE YAYINLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİREN 5179 SAYILI “GIDALARIN ÜRETİMİ, TÜKETİMİ VE DENETLENMESİNE DAİR KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN DEĞİŞTİRİLEREK KABULÜ HAKKINDA KANUN” UN AMACI, “AMAÇ” BAŞLIKLI BİRİNCİ MADDE HÜKMÜNDE, “BU KANUNUN AMACI, GIDA GÜVENLİĞİNİN TEMİNİ, HER TÜRLÜ GIDA MADDESİNİN VE GIDA İLE TEMASTA BULUNAN MADDE VE MALZEMELERİN TEKNİK VE HİJYENİK ŞEKİLDE ÜRETİM, İŞLEME, MUHAFAZA, DEPOLAMA PAZARLAMA VE HALKIN GEREĞİ GİBİ BESLENMESİNİ SAĞLAMAK, ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ MENFAATLERİYLE, HALK SAĞLIĞINI KORUMAK ÜZERE GIDA MADDELERİNİN ÜRETİMİNDE KULLANILAN HER TÜRLÜ HAM, YARI MAMUL VE MAMUL GIDA MADDELERİ İLE GIDA İŞLEMEYE YARDIMCI MADDELER VE GIDA İLE TEMASTA BULUNAN MADDE VE MALZEMELERİN GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN ÖZELLİKLERİNİN TESBİT EDİLMESİ, GIDA MADDELERİ ÜRETEN VE SATAN İŞYERLERİNİN ASGARİ TEKNİK VE HİJYENİK ŞARTLARININ BELİRLENMESİ, GIDA MADDELERİ İLE İLGİLİ HİZMETLER İLE DENETİMİNE DAİR USUL VE ESASLARI BELİRLEMEK” OLARAK İFADE EDİLMEKTEDİR.

KANUNUN “TANIMLAR” BAŞLIKLI 3.MADDESİNDE SORUMLU YÖNETİCİ TANIMLANMIŞTIR; BUNA GÖRE, GIDA MEVZUATINA UYGUN ÜRETİM YAPMAKTAN, İŞVERENLE BİRLİKTE SORUMLU OLAN YÖNETİCİYİ İFADE EDER. İSTİHDAM BAŞLIKLI 6.MADDESİNDE DE, SORUMLU YÖNETİCİ İSTİHDAMININ ZORUNLU OLDUĞU VE SORUMLU YÖNETİCİ OLABİLMEYE VE SORUMLU YÖNETİCİLERİN YETKİ, SORUMLULUK VE ÇALIŞTIRILMALARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLARIN YÖNETMELİKLE BELİRLENECEĞİ KARARLAŞTIRILMIŞTIR. BÖYLECE BU MADDE İLE GIDA GÜVENLİĞİ KONUSUNDA GERİYE GİDİLMİŞTİR. ÖNCEKİ 506 SAYILI KANUNUN AYNI KONUYU DÜZENLEYEN 6.MADDESİNDE, GIDA BİLİMİ KONUSUNDA EĞİTİM GÖRMÜŞ KİŞİLERİN SORUMLU YÖNETİCİ VE ELEMAN OLARAK İSTİHDAMININ ZORUNLU OLDUĞU, EĞİTİM GÖRMEMİŞ KİŞİLERİN TEKNİK ELEMAN OLARAK İSTİHDAM EDİLEBİLMESİ İÇİN TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI VE SAĞLIK BAKANLIĞI İLE TİCARET VE SANAYİ ODALARININ BİRLİKTE AÇAÇAĞI KURSLARDAN BELGE ALMALARI GEREKTİĞİ KONUSUNDA DÜZENLEMELER VAR İKEN, YENİ YASA İLE EĞİTİM ZORUNLULUĞU KALDIRILMIŞTIR. KANUN İLE SORUMLU YÖNETİCİ OLABİLMEK İÇİN ARANAN GIDA BİLİMİ KONUSUNDA EĞİTİM GÖRMÜŞ OLMAK KOŞULU KALDIRILMIŞTIR. BU DURUM ANAYASANIN HERKESİN SAĞLIKLI VE DENGELİ BİR ÇEVREDE YAŞAMA HAKKINI DÜZENLEYEN MADDESİNE AYKIRIDIR.

ÜLKEMİZDE GIDA ÜRETİMİNİN SAĞLIKLI VE GÜVENİLİR OLMADIĞI KONUSUNDA YILLARDIR YAYINLAR YAPILMAKTA, KAMUOYUNCA KONUNUN ÇÖZÜMÜ BEKLENMEKTE İKEN, BU HÜKÜM İLE ÇÖZÜMSÜZLÜK DEVAM ETTİRİLMEKTEDİR.

İPTALİ TALEP EDİLEN MADDE İLK OLARAK; 29.MADDENİN (A) BENDİ DIŞINDA KALAN İŞYERLERİNDEN YILDA EN ÇOK 3 AY FAALİYET GÖSTEREN MEVSİMLİK İŞYERLERİNDE USTALIK BELGESİ ALMIŞ KİŞİLERİN SORUMLU YÖNETİCİLİK YAPABİLECEĞİNİ GETİRMİŞTİR. YANİ,

*GIDA ÜRETEN VE 60 BEYGİR GÜCÜNÜN ÜZERİNDE MOTOR GÜCÜ BULUNAN,
*10 VE ÜZERİ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN,
*ET VE ET ÜRÜNLERİ ÜRETEN,
*SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETEN,
*SU ÜRÜNLERİNİ İŞLEYEN,
*HAZIR YEMEK ÜRETEN,
*HER TÜRLÜ GIDA KATKI KARIŞIMLARI ÜRETEN

İŞYERLERİ DIŞINDA KALAN TÜM İŞYERLERİ MEVSİMLİK ÇALIŞTIĞI TAKDİRDE USTALIK BELGELİ SORUMLU YÖNETİCİ İLE İDARE EDEBİLECEKTİR. BÖYLECE FIKRANIN İKİNCİ BÖLÜMÜNÜ OLUŞTURAN 20 BEYGİR GÜCÜ VE ALTINDA MOTOR GÜCÜ BULUNAN EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ ..VB.ÜRETEN İŞYERLERİ BU KOŞULU TAŞIMASALAR, 20 BEYGİR GÜCÜNÜN ÜSTÜNDE OLSALAR DA MEVSİMLİK OLDUKLARINDA GENE USTALIK BELGESİ YETECEKTİR. FIKRANIN KENDİ İÇERİSİNDE DE KAPSAM GENİŞLETİLMEKTEDİR. DOLAYISIYLA İPTALİNİ İSTEDİĞİMİZ FIKRA HÜKMÜ, YASA VE YÖNETMELİĞİN DİĞER MADDELERİNE DE AYKIRI DÜŞMEKTEDİR. AMAÇ SAĞLIKLI VE GÜVENİLİR ÜRETİMDİR VE BU DÜZENLEME AMACA AYKIRIDIR. ÜLKEMİZDE FAALİYET GÖSTEREN GIDA MADDESİ ÜRETEN İŞYERLERİNİN YAKLAŞIK YARISINI EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİNİ ÜRETEN İŞYERLERİ OLUŞTURURKEN, DİĞER UNLU MAMÜLLERİ ÜRETEN KÜÇÜK İŞYERLERİ DE SAYISAL OLARAK ÇOĞUNLUKTADIR. DOLAYISIYLA TÜM HALKIN SAĞLIĞINI DOĞRUDAN İLGİLENDİREN BİR KONUDUR. BU İŞLETMELERİN, SAĞLIĞA UYGUN ÜRETİM YAPMALARI İÇİN KAYITLI VE KONTROLLÜ OLMALARI ZORUNLUDUR. OYSA YAPILAN DEĞİŞİKLİK İLE, BU TÜR İŞLETMELERİN DAHA KOLAY AÇILMALARI MÜMKÜN HALE GETİRİLMİŞ VE DE TEZGAHTA SATIŞ YAPAN VE MEVSİMLİK GIDA İŞLETMELERİNDE USTALARIN SORUMLU YÖNETİCİ OLABİLMELERİ SAĞLANMIŞTIR.

ZATEN SAĞLIK KOŞULLARINA UYGUN ÜRETİM YAPAN İŞLETME SAYISININ ÇOK AZ OLDUĞU BU TİP İŞYERLERİ GIDA ÜRETİM YERLERİNDE, GIDA BİLİMİ KONUSUNDA EĞİTİM GÖRMEMİŞ SORUMLU YÖNETİCİ İSTİHDAMI, SAĞLIK KOŞULLARINA UYGUN ÜRETİM YAPMAYAN KÜÇÜK İŞLETME SAYISINI ARTIRMAKTAN ÖTEYE GİTMEYECEKTİR. BU BAĞLAMDA YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNİN NEYİ AMAÇLADIĞINI ANLAMAK GÜÇLEŞMEKTEDİR. ÜSTELİK YÖNETMELİK KENDİ İÇİNDE DE ÇELİŞKİLİ DÜZENLEMELER TAŞIMAKTADIR. YÖNETMELİĞİN EKİ OLAN EK:7/A’DA GIDA İŞLETMELERİNDE ÜRETİMİN NİTELİĞİNE GÖRE SORUMLU YÖNETİCİ OLARAK İSTİHDAM EDİLECEK MESLEK MENSUPLARI SAYILMIŞTIR. EK:7/A’NIN 7.MADDESİ AYNEN ŞÖYLEDİR: UNLU MAMULLER (SİMİT-YUFKA-KADAYIF-GALETA VB.) EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ PASTACILIK ÜRÜNLERİ-UN-BULGUR-MAKARNA-HUBUBAT-BAKLİYAT AMBALAJLAMA: ZİRAAT MÜHENDİSİ (TÜM BÖLÜMLER), GIDA MÜHENDİSİ, KİMYA MÜHENDİSİ, KİMYAGER. ÖYLE ANLAŞILIYOR Kİ, GIDA KONUSUNDA EN İYİ KOŞULLARI SAĞLAMAYA YÖNELİK OLARAK ÇIKARILAN YÖNETMELİĞİN 29/C MADDESİ EK’LERİNE DE AYKIRIDIR. SIKINTILARA MEYDAN VERECEĞİ ÇOK AÇIK OLAN, HALK SAĞLIĞINI BÜYÜK ÖLÇÜDE OLUMSUZ ETKİLEYECEK BU MADDENİN İPTALİ DAVALI İDARENİN DE YARARINA OLACAKTIR, ÇÜNKÜ AKSİ HALDE UYGULAMADA DA SIKINTILAR YAŞANACAKTIR.

AVRUPA BİRLİĞİ’NİN GIDA KONUSUNDAKİ MÜKTESEBATINA UYUM ÇERÇEVESİNDE ÇIKARILAN 560 SAYILI GIDALARIN ÜRETİMİ, TÜKETİMİ VE DENETLENMESİNE DAİR KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN AMACI, GIDA İŞYERLERİNDE ÇALIŞTIRILAN, GIDA KONUSUNDA YÜKSEKÖĞRETİM GÖRMÜŞ SORUMLU YÖNETİCİLER ARACILIĞIYLA TEKNİK VE HİJYEN STANDARTLARINA UYGUN GIDA ÜRETİM-AMBALAJLANMASI VE SATIŞININ SAĞLANMASI VE BU ŞEKİLDE HALK SAĞLIĞININ KORUNMASI İDİ. BUNUN YERİNİ ALAN 5179 SAYILI YASA İLE BU AMAÇTAN UZAKLAŞILMIŞTIR. SORUMLU YÖNETİCİNİN GÖREV ALANINA GİREN KRİTİK KONTROL NOKTALARININ BELİRLENMESİ, GIDA BİLİMİNDE, HACCP (HAZARD ANALYZES AT CONTROL POİNT) OLARAK TANIMLANMAKTADIR. BU VE BENZERİ SÜREÇLER, ANCAK GIDA BİLİMİ KONUSUNDA YÜKSEK ÖĞRENİM GÖRMÜŞ MÜHENDİSLER TARAFINDAN YÖNETİLEBİLİR. ALDIKLARI KISA SÜRELİ EĞİTİMLERLE, FIRIN USTALARININ, GIDA ALANINDA TEKNİK VE HİJYEN STANDARTLARA UYGUN İŞ VE İŞLEMLER YAPAMAYACAKLARI AÇIKTIR. SIK SIK HABERLERE KONU OLAN ÖZELLİKLE UNLU MAMÜL ÜRETEN İŞYERLERİNDE (Kİ SAYISAL OLARAK EN ÇOK, KONTROLÜ İSE EN GÜÇ İŞYERLERİDİR) ÜRETİMİN %80 ORANINDA SAĞLIKSIZ KOŞULLARDA YAPILDIĞI BİLİNMEKTEDİR. HER KESİMDEN İNSANIN DOĞRUDAN VE HERGÜN ALIŞVERİŞ YAPTIĞI BU TİP İŞYERLERİNİN SORUMLU YÖNETİCİSİNİN FIRIN USTASI OLMAYA DEVAM ETMESİ, AB MÜKTESABINA UYGUNLUK BİR TARAFA ASGARİ SAĞLIK KOŞULLARININ GERÇEKLEŞTİRİLEMEMESİ, YEDİĞİMİZ EKMEKTE KULLANILAN UNUN İÇİNDE HERGÜN BÖCEK VE FARELERİN GEZMEYE DEVAM ETMESİ ANLAMINA GELMEKTEDİR. BAKANLIK, MÜHENDİS YERİNE USTA TERCİHİ YAPARAK, YANLIZCA BİLİME İNANÇSIZLIĞINI ORTAYA KOYMAKLA KALMAMAKTA, AYRICA TÜM HALKIN SAĞLIĞINI DA TEHLİKEYE ATMAKTADIR. ÜLKEMİZDEKİ FIRINLARIN NEREDEYSE TAMAMININ 20 BG’NÜN ALTINDA OLDUĞU YA DA KAPASİTE RAPORLARINDA ÖYLE GÖSTERİLDİĞİ DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE, TEHLİKENİN BOYUTLARI ORTAYA ÇIKMAKTADIR.

HUKUKİ NEDENLER : ANAYASA, İYUK, 5179 SAYILI KANUN, 7472 SAYILI KANUN

GIDA VE GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEMELERİ

ÜRETEN İŞ YERLERİNİN ÇALIŞMA İZNİ VE GIDA SİCİLİ VE ÜRETİM

İZNİ İŞLEMLERİ İLE SORUMLU YÖNETİCİ İSTİHDAMI HAKKINDA

YÖNETMELİK, ZMO TÜZÜĞÜ, ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN GÖREV

VE YETKİLERİNE İLİŞKİN TÜZÜK, YÖNETMELİKLER, İLGİLİ TÜM

MEVZUAT.

DELİLLER : İLGİLİ TÜM HUKUKİ DELİL.

SONUÇ VE SİSTEM :YUKARIDA AÇIKLANAN NEDENLERLE;

1) 5179 SAYILI YASANIN 6.MADDESİNİN ANAYASAYA AYKIRILIĞI NEDENİYLE İPTALİ İÇİN ANAYASA MAHKEMESİNE GÖNDERİLMESİNE,

2) ANAYASAYA VE HALK SAĞLIĞINI TEHTİD EDEN DÜZENLEMELER TAŞIMASI NEDENLERİYLE 5179 SAYILI YASANIN AMACINA AYKIRILIĞI NEDENİYLE, T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN ÇIKARILAN VE 27.08.2004 TARİH 25566 SAYILI RG DE YAYINLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİREN, GIDA VE GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEMELERİ ÜRETEN İŞ YERLERİNİN ÇALIŞMA İZNİ VE GIDA SİCİLİ VE ÜRETİM İZNİ İŞLEMLERİ İLE SORUMLU YÖNETİCİ İSTİHDAMI HAKKINDA YÖNETMELİĞİN 29. MADDESİNİN (C) FIKRASI HAKKINDA YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA VE İPTALİNE KARAR VERİLMESİNE,

3) YARGILAMA GİDERLERİ İLE VEKALET ÜCRETİNİN DAVALI TARAFA YÜKLETİLMESİNE, KARAR VERİLMESİNİ SAYGI İLE ARZ VE TALEP EDERİM.

AV.ZÜHAL DÖNMEZ
DAVACI VEKİLİ

EKİ: VEKALETNAME

Okunma Sayısı: 6680