TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞARINI ZİYARET ETTİK

GENEL MERKEZ ( )
19.09.2008 (Son Güncelleme: 25.12.2008 15:03:32)

ODA Başkanımız Dr. Gökhan GÜNAYDIN ve II. Başkanımız Dr. Turhan TUNCER, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Sayın Vedat MİRMAHMUTOĞULLARI'nı ziyaret ettiler.

  - TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞAR ZİYARETİ BİLGİ NOTU -

ODA Başkanımız Dr. Gökhan GÜNAYDIN ve II. Başkanımız Dr. Turhan TUNCER, 17 Eylül 2008 Çarşamba günü Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Sayın Vedat MİRMAHMUTOĞULLARI‘nı ziyaret ettiler.

Ziyarette, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat ŞELLİ, Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Doç. Dr. Muzaffer AYDEMİR, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet TAŞAN, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürü Ali KARACA ve Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Hasan Yılmaz DURSUN da yer aldı.

Sözü edilen ziyarette, özlük haklarımızla ilgili sorunlardan ivedilik ve öncelik taşıyanlar hakkında kapsamlı bir dosya Sayın Müsteşar‘a sunulmuş ve yaklaşık 1.5 saat süren görüşme boyunca konular teker teker ele alınarak değerlendirilmiştir.

Aşağıda, sözü edilen konularda taleplerimiz, yapılan görüşmeler ve görüşme sonrası kaydedilen gelişmeler hakkında bilgi verilmektedir;

1 - ZİRAİ MÜCADELE BAYİLİK SINAVI

Talebimiz: "Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik" ve değişiklikleri ile, zirai mücadele bayii olmak isteyen ziraat mühendislerine sınav zorunluluğu getirilmiştir. Bu, 7472 sayılı "Ziraat Yüksek Mühendisliği Hakkında Kanun" ve "Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzük" hükümlerine aykırıdır. Oda‘mız, bu alanda yürütmenin durdurulması ve iptali için Danıştay‘a başvurmuş bulunmaktadır.

Buna karşılık Bakanlık, ziraat teknisyeni - teknikeri ve ziraat mühendislerinin aynı anda aynı sorularla sınava girmesine yönelik bir düzenleme yapmış ve sınav tarihi olarak 4 Ekim 2008 tarihini duyurmuştur.

Yapılanlar, hem ziraat mühendislerinin özlük haklarına aykırı hem de tekniker - teknisyenle mühendisi bir tutan çarpık bir zihniyetin ürünüdür.

Bu alanda yapılan yanlışların, talimatlarınızla düzeleceği umudunu taşıyoruz.

Görüşme : Bu konu ile ilgili olarak, yaklaşık 1 saate yakın süreyle görüşmeler yapılmıştır.

Görüşmede Oda başkanımız, dosya kapsamındaki bilgilerin yanında, konu ile ilgili olarak Yasa ve Tüzük‘ten gelen yetkilerimizi, benzer konularda alınan mahkeme kararlarını anımsatmış ve sürecin yine Danıştay ve İdari Mahkemelerinde açılan davalar kapsamında yargı kararlarına konu edileceğini ve ilgili mevzuat değerlendirildiğinde, bir iptal kararı çıkmasının beklenildiğini ifade etmiştir.  

Danıştay 10 uncu Dairesi‘nin, "davalı idarenin savunması alındıktan sonra yürütmenin durdurulması" şeklinde bir ara karar vermesi ve Bakanlığın savunmasının henüz Danıştay‘a gönderilmemiş olması nedeniyle, Danıştay‘ın yürütmenin durdurulması istemini ele almadığı da belirtildikten sonra, 4 Ekim 2008 tarihinde gerçekleştirilecek bir sınavdan sonra alınabilecek bir iptal kararının, süreci yeni bir kaosa sürükleyeceğinin de altı çizilmiştir.

Son olarak Oda Başkanımız, Türkiye‘de başka hiçbir alanda örneği görülemeyeceği üzere, teknisyen - tekniker ve ziraat mühendislerinin aynı salonda aynı sorularla sınava alınmasının kabul edilemeyeceğini ifade etmiştir. Ziraat Mühendisleri Odası şüphesiz tüm meslek disiplinlerine saygılıdır, ara insan gücüne de ülkenin gereksinimi bulunduğu kanısındadır. Ancak nasıl doktor ile sağlık teknisyenini, diş hekimi ile diş teknisyenini aynı yetkilere yönelik olarak aynı sınava tabi tutmak mümkün değil ve örneği de görülmemiş ise; yüksekokul mezunu hatta yüksek lisans - doktora yapmış bir ziraat mühendisi ile tekniker  ve teknisyen arkadaşlarımızı da aynı sınava girmeye zorlamanın hukuka ve bilime aykırı olduğunun altı çizilmiştir.

Bunun üzerine söz alan Sayın Müsteşar mühendis - teknisyenin aynı anda sınava gireceğinden yeni haberdar olduğunu ve rahatsızlığını ifade etmiş, kapsamlı değerlendirmeler yaptıktan sonra, yapılanların yanlış olduğunu açıkça ifade etmiş; heyetin huzurunda Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet ARSLAN‘a telefon ederek yapılan yanlışlığın derhal düzeltilmesi talimatını vermiştir. Daha sonra da, Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Muzaffer AYDEMİR‘e dönerek, 4 Ekim‘de yapılacak sınavın ertelenmesi talimatını vermiş, bunun için Milli Eğitim Bakanlığı EĞİTEK birimi ile hemen bugün görüşülmesi için Özel Kalem‘i aracılığıyla randevu işlemlerini başlatmış ve erteleme sonrası tüm tarafların içinde bulunduğu bir Komisyon kurularak makul bir çözümün yaratılması gerektiğini ifade etmiştir.

Görüşme Sonrası Gelişmeler: Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Sayın Muzaffer AYDEMİR, 19 Eylül 2008 günü Oda Başkanımız Gökhan GÜNAYDIN‘a telefon ederek, Müsteşarlık Makamı‘nın talimatı doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı EĞİTEK birimi ile temasa geçildiğini, ancak yıl sonuna kadar 4 Ekim‘den başka uygun gün bulunmadığının öğrenildiğini ifade etmiş; Oda başkanımız ise yıl sonuna kadar hafta içi dahil hiçbir uygun günün bulunmamasının mümkün olamayacağını belirterek, "bizler iyiniyetimizi korumak istiyoruz" şeklinde cümlesini tamamlamıştır. İki gün sonra yapılan görüşmede ise, 3 binden fazla kişinin gireceği tahmin edilen sınav için kullanılacak okulların açık olması nedeniyle hafta içi sınav yapmanın mümkün olmadığı, hafta sonları ise uygun günün bulunmadığı bir kez daha söylenilmiştir.

Oda Başkanımız, bu görüşme sonrasında, Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Ferhat ŞELLİ ile de konuyu görüşmüş, Sn. ŞELLİ Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ile görüşerek bilgi aktaracağını ifade etmiş, ancak daha sonra bir geri dönüş olmamıştır.

Sonuç olarak, aynı zamanda ziraat mühendisi olan Genel Müdür Yardımcısı Ahmet ARSLAN‘ın çok özel gayretleri ile bugüne gelmiş olan konu, ziraat mühendisliği mesleği açısından meslek onuru ve etiğine, özlük haklarına, hukuka ve bilime aykırı bir özellik taşımaktadır.

Sorunun bugüne taşınmasından bizzat sorumlu olan Genel Müdür Yardımcısı, sınav sonrası yargının vereceği olası bir yürütmenin durdurulması / iptal kararının doğuracağı yeni karmaşadan da bizzat sorumlu olacaktır.  

 

2 - USTALARIN SORUMLU YÖNETİCİLİK YAPMASININ İPTALİ

Talebimiz: Gıda işletmelerinde ustaların sorumlu yönetici olmasına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yönetmelik düzenlemesi, Oda‘mızın başvurusu sonucunda, 18.6.2008 tarihinde Danıştay 8 inci Dairesi tarafından iptal edilmiştir.

Bu iptal kararı, 25.07.2008 tarihinde Bakanlığa tebliğ edilmiştir. Uygulamanın yargı kararı doğrultusunda 30 gün içinde düzenlenmesi gerekirken, Bakanlığınız tarafından henüz bir işlem tesis edilmemiş, İl Müdürlüklerine gerekli talimatlar verilmemiş olup, yargı kararına rağmen ustalar sorumlu yöneticilik yapmaya devam etmektedirler.

Bu durum kabul edilemez. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Hakkında Kanun‘un 28. maddesi hükmü uyarınca, sorumlular hakkında cezai işlem uygulanması gerekmektedir.

Bu alanda, Müsteşarlığınız tarafından tüm İl Müdürlüklerine daha fazla gecikilmeksizin talimat gönderilmesini diliyoruz.

Bunun yanında, sözkonusu kararı Bakanlığın temyiz etmesini büyük bir hayret ve üzüntü ile müşahade ettik. Tarım Bakanlığı, bu temyiz dilekçesi ile, "gıda işletmelerinde ziraat mühendisleri değil ustalar sorumlu yöneticilik yapsın" iradesini ortaya koymaktadır.

Bu durumdan haberiniz olup olmadığını bilmiyoruz, ancak bu durumun kabul edilemez olduğunu biliyoruz. Bakanlığın bu temyiz dilekçesini gecikmeksizin geri çekmesi, sizden bu alandaki ikinci dileğimizdir. 

Görüşme : Görüşme kapsamında Oda başkanımızın konu ile ilgili açıklamaları yapmasının ardından; Koruma ve Kontrol Genel Müdürü ilgili Yönetmelik düzenlemesinin yalnızca küçük işletmelere yönelik olduğunu ifade etmiştir. Bunun üzerine, Oda Başkanımız, yargı kararı sonrasında konuyu tartışmanın hukuken mümkün olmadığını, derhal uygulamaya geçilmesinin İdari Yargılama Usulü Kanunu uyarınca bir zorunluluk olduğunu açıklamıştır.   

Bu konuda da sayın Müsteşar, yargı kararının neden uygulanmadığını anlamadığını, derhal uygulanmasına yönelik İl Müdürlüklerine talimat verilmesi gerektiğini ifade etmiş ve verilen temyiz dilekçesinin de doğru olmadığını belirtmiştir.

Görüşme Sonrası Gelişmeler: Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü‘nün ilgili  Daire Başkanı Oda başkanımızı 22 Eylül 2008 günü telefonla aramış; konu ile ilgili olarak daha önce verilen yürütmenin durdurulması kararı sonrasında edinilen iptal kararının tereddüte yer bırakmayacak şekilde açık olduğu Oda başkanımız tarafından anlatılmıştır.

Bunun üzerine Bakanlık, aynı gün il Müdürlüklerine talimat yazarak, "ustaların gıda üreten işyerlerinde sorumlu yönetici olarak atanmaları ve bu görevi sürdürmelerinin mümkün olmadığını, uygulamanın buna göre yapılması gerektiğini" talimatlamıştır.

Sözü edilen yazı aşağıya aynen aktarılmaktadır;

 

T.C.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI

Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü

  

Sayı  : B.12.0.KKG.0.13/102.03-7546                          22.9.2008 / 034401

Konu : Sorumlu Yönetici Usta İstihdamı

Tamim No: 2008/30

  

................................ VALİLİĞİNE

(İl Müdürlüğü)

  

İlgi : 12.01.2007 tarihli ve 250 10 04 12-GSÜT/162-000941 sayılı 2007/05 No‘lu Tamim.

  

         Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İş Yerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili Ve Üretim İzni İşlemleri İle Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin ( c ) bendinin yürütmesinin durdurulması ile ilgili açılan davada Danıştay 10. Dairesinin 17/08/2006 tarihli yürütmeyi durdurma kararı gereğince, sorumlu yönetici belgesine sahip ustaların istihdamına ilişkin hususlar ilgili Talimatımız ile bildirilmişti.

         Sorumlu yönetici belgesine sahip ustaların gıda üreten işyerlerinde sorumlu yönetici olarak istihdam edilmesi ile ilgili Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İş Yerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili Ve Üretim İzni İşlemleri İle Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin ( c ) bendinin iptaline ilişkin açılan davada Danıştay 8. Dairesi 18.06.2008 tarihli kararı ile adı geçen Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin ( c ) bendinin iptaline karar vermiştir.

         Bu kapsamda yürütmenin durdurulması kararı öncesi gıda üreten işyerlerinde sorumlu yönetici olarak atanmış ve halen sorumlu yöneticilik görevini yürüten ustaların Danıştay 8. Dairesinin vermiş olduğu iptal kararı gereği gıda üreten işyerlerine sorumlu yönetici olarak atanmaları ve bu işyerlerinde sorumlu yöneticilik görevini sürdürmeleri mümkün olmamaktadır.  

         İlgi Talimatımızın "Sorumlu Yönetici İle İlgili Konular" başlıklı 2 nci maddesinin ( 2.7.) bendi iptal edilmiş olup, sorumlu yönetici olarak usta istihdam eden işyerlerinde Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İş Yerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili Ve Üretim İzni İşlemleri İle Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmeliğin 7/A ve 7/B eklerine uygun sorumlu yönetici istihdamının sağlanması hususunda;

         Gereğini rica ederim.  

                                                                  Doç. Dr. Muzaffer AYDEMİR

                                                                                     Bakan a.

                                                                                 Genel Müdür

DAĞITIM           :

81 İl Valiliğine (İl Müdürlüğü)

 

23.09.2008 gün, 034608 sayılı yazı ile konu Oda‘mıza da bildirilmiştir.

Bu karar doğrultusunda, sorumlu yönetici olarak çalışan ustalar görevlerinden derhal ayrılacaklar ve yerlerine ziraat mühendisi istihdamı yapılacaktır.

Gecikmiş de olsa, 3 binden fazla üyemizi doğrudan ilgilendiren bu konudaki işbirliği için, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘na teşekkür ederiz.

  

3 - TARIMSAL YAPILAR ALANINDAKİ YETKİLERİMİZ

Talebimiz: Oda‘mız üyesi ziraat mühendislerinin, tarımsal yapıların inşası, projelerinin imzalanması konularında yetkileri bulunmaktadır. Bunun aksini iddia eden Mimarlar Odası‘nın Danıştay‘da açtığı dava kazanılmış durumdadır.

Bun karşılık, Bakanlığınız Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü‘nün "Hayvancılık İşletmelerinin Kuruluş, Çalışma, Denetleme, Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik" te, halen ziraat mühendislerinin yetkileri, zati amaçlı binalar ile sınırlanmaktadır.

Mimarlar Odası da, temyiz dilekçesinde, bu Yönetmeliğe dayanarak savunma yapmaktadır.

Durum tek kelime ile traji- komiktir. Bırakınız özlük haklarımızı geliştirmeyi, kazanılan dava sonuçlarına göre Yönetmeliklerini düzenleme konusunda bile Bakanlık yavaş davranmakta, bu da meslektaşlarımızın hak kayıplarına neden olmaktadır.

Bu durumun da düzeltilmesi için yardım ve katkılarınızı, önemle ve ivedilikle bekleriz.      

Görüşme : Görüşme kapsamında Oda başkanımızın konu ile ilgili açıklamaları ve Bayındırlık Bakanlığı nezdinde yürütülen ilave girişimleri ifade etmesi sonrasında, sayın Müsteşar, Koruma ve Kontrol Genel Müdürü‘ne bu alandaki düzenlemenin neden yapılmadığını sormuş ve derhal gereğinin yapılması talimatını vermiştir. Sayın Müsteşar, Oda‘mızın Bayındırlık ve İskan Bakanlığı nezdinde yürüttüğü girişimlere de gerekli desteği vereceklerini belirtmiştir. Genel Müdür ise talimat doğrultusunda gereğini yapacaklarını ifade etmiştir.

Görüşme Sonrası Gelişmeler: Sözü edilen Yönetmelik değişikliği ile ilgili olarak henüz bir gelişme olmamıştır. Konu etkinlikle izlenerek gerekli değişikliklerin yapılması sağlanacaktır.

 

4 - PROJE İMZALAMA KONUSUNDAKİ YETKİLERİMİZ, TARIMSAL DANIŞMANLIK YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ

Talebimiz: Oda üyelerimizin Tüzük ve ilgili SMM - MİEM Yönetmeliklerinden doğan yetkileri doğrultusunda, ziraat mühendisi ve diğer ilgili mühendislik disiplinleri mezunu  üyemiz mühendislerin imzasını taşımayan tarımsal projelerin  Tarım İl Müdürlüklerince kabul edilmemesi ve Tarımsal danışmanlık Yönetmeliği alanında TEDGEM Genel Müdürlüğü ile varılan mutabakat uyarınca yapılması gereken Yönetmelik değişikliğinin bir an önce yapılması talep edilmiştir.

Görüşme : Oda‘mız üyelerinin tarımsal projelerdeki imza yetkilerine ilişkin Oda Başkanımızın açıklamaları sonrasında, Sayın Müsteşar, bu konuda Ziraat Mühendisleri Odası‘nın geçen sene düzenlediği Tarım Haftası programında Bakanlık Müsteşarı olarak söz verdiğini, Bakanlığa dönüşü sonrasında ilgili Genel Müdürlere bu alanda talimat verdiğini, hatta Ziraat Bankası Genel Müdürü Sn. Can Akın ÇAĞLAR ile görüşerek onun da olurunu aldığını ifade etmiş ve neden gereğinin yapılmadığını sormuştur. Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Sayın Mehmet TAŞAN‘ın, desteklerde proje aramadıklarını ifade etmesi üzerine de, sayın Müsteşar, meslek etiğinin ve onurunun korunması gereğinden söz ederek, uygulamanın bu doğrultuda yapılması gereğini belirtmiştir.  Yönetmelik değişikliği ile ilgili olarak ise, TEDGEM Genel Müdürü, bu konuda Oda Başkanı ile daha evvel de görüştüklerini ve Oda‘nın isteği doğrultusunda yapılacak değişikliğin Resmi Gazete‘de yayımlanmak üzere olduğunu ifade etmiştir. 

Görüşme Sonrası Gelişmeler: Sözü edilen Yönetmelik değişikliğinin Resmi Gazete‘de yayımı beklenmektedir. Tarımsal projelerde üyelerimizin imzasının aranması konusu ise gerek Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, gerekse Ziraat Bankası nezdinde izlenmeye devam edilecektir.

Görüşme, kamu çalışanı ve TARGEL Projesi kapsamında görev yapan üyelerimizin sorunlarının çözümüne yönelik alanlar da dahil olmak üzere, özlük haklarımız alanında daha yakın işbirliği içinde olma kararlılığı ve sıcak bir atmosfer içinde sonuçlanmıştır. 

Okunma Sayısı: 2343
Fotoğraf Galerisi