ŞEKER ÜRETİMİNDE AKLIMIZI KULLANMAK - KARASABAN

İSTANBUL ŞUBE ( )
03.10.2008 (Son Güncelleme: 13.10.2008 19:32:12)

Ülkemizde 2001 yılında çıkarılan Şeker Yasası ile Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) üretimine kota uygulandığından bu yana şeker pancarı ile mısır arasındaki rekabet daha ciddi boyutlara ulaşmıştır. Hatta sektördeki kimi aktörler 2003 yılında şeker pancarı üreticisi ile mısır üreticisini birbirine düşürmeye kadar işi ileri götürmüşlerdir.

Ahmet ATALIK - TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı

Türkiye şekerini şeker pancarından mı yoksa NBŞ'den mi üretmelidir? Bu seçimi akılcı bir şekilde yapmak gerekir.

Türkiye'nin mısır ihtiyacı 5 milyon ton civarında olup mısır üretimimiz 3-4 milyon ton arasında değişim göstermektedir. Türkiye'nin mısır üretimi 2004 yılında 3 milyon ton, 2005'te 4,2 milyon ton, 2006'da 3,8 milyon ton, 2007'de 3,5 milyon ton gerçekleşmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 5 Eylül 2008 tarihinde yayımladığı Bitkisel Üretim I. Tahmini'ne göre 2008 yılı mısır üretimimizin 4,2 milyon ton civarında gerçekleşeceği belirtilmektedir. Dolayısıyla Türkiye her yıl 1-2 milyon ton mısır açığı vermektedir.

Mısır şeker üretiminden başka yağ ve hayvan yemi sanayinin de önemli bir hammaddesidir. Türkiye'de yılda 1 milyon ton sıvı yağ, 535 bin ton margarin tüketilmektedir. Bunun yanında sabun, boya, yem sanayinde de 200 bin ton civarında kullanımla tüketim 1,7 milyon tona ulaşmaktadır. Ülkemizde normal üretim olan yıllarda ortalama 550-600 bin ton, kuraklık ve diğer nedenler ile üretimin düşük olduğu yıllarda 450-500 bin ton bitkisel ham yağ üretimi gerçekleşmektedir. Yani, ihtiyacımızın %70'ini ithalat yoluyla temin ediyoruz. Türkiye 2007 yılında bu amaçla 1 milyar 750 milyon dolar döviz ödenmesi yapmışken, 2008 yılının ilk 6 ayındaki ödemesi 1,5 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır.

Hayvancılık sektörümüzün yem ihtiyacı yılda 9 milyon ton civarında olmakla birlikte bunun da yarısı, yani 4,5 milyon tonluk kısmı yurtdışından ithalat yoluyla karşılanmaktadır.

Son yıllarda ülkemizde mısırın bir de şeker üretiminde kullanımının yaygınlaşması bu üründe yurtdışına bağımlılığımızı kaçınılmaz olarak daha da artıracaktır. Oysa şeker pancarı üretiminde Türkiye kendine yeterlidir, yurtdışına hiçbir bağımlılığı yoktur. Bu nedenle mısırdan şeker üretmek yerine, bu ürünümüzün yağ ve yem sanayinde değerlendirilmesi çok daha akıllıca olacaktır.

Ülkemizde şeker pancarı üretimi yapılan alanların 1/4'ünde aynı zamanda mısır tarımı da yapılmaktadır. Şeker pancarı, mısırdan iki kat daha fazla çiftçi geliri sağladığından çiftçilerce daha fazla tercih edilmektedir. Ayrıca, şeker pancarı bir münavebe ürünüdür. Çiftçi bir yıl şeker pancarı ektiği tarlasına diğer yıl mısır ekmekte, böylece tarlasının verimliliğini de yükseltmektedir. Dolayısıyla şeker pancarı ve mısır birbirlerinin rakibi değil tamamlayıcısıdır.

Dikkat edilmesi gereken üretimde aklın ön plana çıkarılmasının gerekliliğidir.

Kaynakça


Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği www.bysd.org.tr
Türkiye İstatistik Kurumu www.tuik.gov.tr
Türkiye Şeker Sanayi İşçileri Sendikası www.sekeris.org.tr

Okunma Sayısı: 968
Bağlantılar

http://www.karasaban.net/seker-uretiminde-aklimizi-kullanmak/