TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI’NDAN MİLLETVEKİLLERİNE BRİFİNG - 09.03.2005

GENEL MERKEZ ( )
09.03.2005 (Son Güncelleme: 08.07.2008 12:05:24)

TBMM TARIM, ORMAN VE KÖYİŞLERİ KOMİSYONU ÜYESİ MİLLETVEKİLLERİ İLE KOMİSYON ÜYESİ OLMAYAN ZİRAAT MÜHENDİSİ VE VETERİNER HEKİM KÖKENLİ MİLLETVEKİLLERİNE, 9 MART 2005 ÇARŞAMBA GÜNÜ ODA’MIZDA, <İ>"ULUSAL BİYOGÜVENLİK YASA TASLAĞI" HAKKINDA BİR SUNUM YAPILDI. TOPLANTIYA, TBMM TARIM, ORMAN VE KÖYİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI PROF. DR. VAHİT KİRİŞCİ, BAŞKANVEKİLİ ÖZKAN ÖKSÜZ, KOMİSYON ÜYELERİ KERİM ÖZKAN, MEHMET IŞIK, OSMAN ÖZCAN, NAİL KAMACI, ODA’MIZ ÖNCEKİ DÖNEM BAŞKANI VE TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU ÜYESİ PROF. DR. GÜROL ERGİN VE ORHAN ZİYA DİREN KATILDI.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. MURAT ÖZGEN İLE ODTÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. CANDAN GÜRAKAN’IN SUNUM YAPTIĞI TOPLANTIDA, TÜKETİCİ DERNEKLERİ FEDERASYONU (TÜDEF) GENEL BAŞKANI TURHAN ÇAKAR VE TÜDEF GIDA KOMİSYONU BAŞKANI GÜLER DİZDAR, GDO’YA HAYIR PLATFORMU ÜYELERİ, TÜRKİYE TABİATINI KORUMA DERNEĞİ, TBMM UZMANLARI VE DANIŞMANLARI DA YER ALDI.

PROF. DR. MURAT ÖZGEN, YAPTIĞI SUNUMDA, GDO’LU ÜRÜNLERDE EN ÇOK PROBLEM YARATANIN “ANTİBİYOTİĞE DAYANIKLILIK GENİ” OLDUĞUNU BELİRTEREK, “BU, İNSAN VE HAYVAN BÜNYESİNDEKİ FAYDALI-ZARARLI HER TÜRLÜ BAKTERİYE KOLAYLIKLA GEÇEBİLİR. İNSANLARDA BASİT BİR BOĞAZ AĞRISINA NEDEN OLAN BAKTERİLERİN ANTİBİYOTİĞE DAYANIKLI HALE GELMESİYLE, HİÇBİR ANTİBİYOTİK BU HASTALIĞI İYİLEŞTİRMEZ VE BELKİ DE İNSANLARIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLABİLİR” DİYE KONUŞTU. GENLERİN TAMAMININ BAKTERİ VE VİRÜSLERDEN AKTARILMASI NEDENİYLE ENDİŞE DUYULDUĞUNU ANLATAN ÖZGEN, YASAL DÜZENLEMELER YAPILINCAYA DEK TRANSGENİK ÜRÜNLERİN KULLANIMINA İZİN VERİLMEMESİ GEREKTİĞİNİN ALTINI ÇİZDİ. ÖZGEN, ULUSAL BİYOGÜVENLİK YASASI’NIN MÜKEMMEL BİÇİMDE ÇIKMASI GEREKTİĞİNİ TERSİ DURUMDA GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN ZARARLARIN DOĞABİLECEĞİNİ KAYDETTİ.

DOÇ. DR. CANDAN GÜRAKAN, DOMATES, MISIR VE PATATES GİBİ BAZI ÜRÜNLERDE GDO OLUP OLMADIĞINA YÖNELİK YAPTIKLARI ÇALIŞMAYI ANLATTI. GÜRAKAN, “ÇALIŞMALARA BAŞLADIKTAN SONRA HAYRETLE GÖRDÜK Kİ ASLINDA ÇOK MİKTARDA GDO’YU TÜKETİYORUZ. HALK PAZARLARINDAN, MARKETLERDEN ALDIĞIMIZ 28 DOMATES ÖRNEĞİNDEN 22’SİNDE GDO TESPİT ETTİK” DEDİ.

‘TARIMIMIZI KENDİMİZ KURGULAMALIYIZ’

ODA’MIZ BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, DÜNYADA GDO’NUN SOYA, MISIR, PAMUK VE KOLZA OLMAK ÜZERE 4 ANA ÜRÜNDE TOPLANDIĞINA İŞARET ETTİ. TÜRKİYE’NİN DOĞRU TARIM POLİTİKALARI UYGULAMASI HALİNDE BU 4 ÜRÜNDE KENDİNE YETER BİR ÜLKE OLABİLECEĞİNİ VURGULAYAN GÜNAYDIN, TARIMDA YENİ BAĞIMLILIK İLİŞKİLERİNİN YARATILMAMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTTİ. GÜNAYDIN, ŞÖYLE KONUŞTU:

“BİYOTEKNOLOJİYE ELBETTE KARŞI DEĞİLİZ AMA BİYOTEKNOLOJİNİN TARIMDA UYGULANIŞI TÜRKİYE İÇİN TÜMÜYLE BİR BAĞIMLILIK İLİŞKİSİ YARATACAKTIR. KENDİ TOHUMUMUZU, İLACIMIZI ÜRETMEMİZ GEREKİRKEN, BUNLARDA AMERİKA, HOLLANDA, İSRAİL’E BAĞLI OLUYORUZ. ŞİMDİ SİSTEM, BUNLARIN YERİNE 5-6 FİRMAYA BAĞLI OLMAYI GETİRİYOR Kİ, BU TÜRKİYE İÇİN TÜMÜYLE BİR ÖLÜM DEMEKTİR. BİZ TARIMIMIZI KENDİMİZ KURGULAMAK, KENDİMİZ GELİŞTİRMEK DURUMUNDAYIZ. BU KONUDAKİ DUYARLILIĞIMIZI HEP BERABER PAYLAŞTIĞIMIZA İNANIYORUM.”

TÜDEF GENEL BAŞKANI TURHAN ÇAKAR DA, “RİSKLİ ÜRÜNLER NASIL YEDİRİLİYOR İNSANLARA? RİSKLİ ÜRÜNLERİN İTHALATINA NASIL İZİN VERİLİYOR, ANLAŞILABİLİR GİBİ DEĞİL. DİLERİM BİRAN ÖNCE SAĞDUYU EGEMEN OLUR VE BU ÜRÜNLERİN ÜLKEMİZE GİRMESİNE, TÜKETİLMESİNE İZİN VERMEYİZ” DEDİ.

TOPLANTIDA KATILIMCILARIN SORULARI DA YANITLANDI.

Okunma Sayısı: 614