ANA SAYFA BİZE ULAŞIN BAĞLANTILAR ABOUT US
HIZLI ERİŞİM

18 Ekim 2017 Çarşamba  

                             »Adana   »Antalya   »Aydın   »Balıkesir   »Bursa   »Çanakkale   »Denizli   »Diyarbakır   »Erzurum   »Eskişehir   »Gaziantep   »Hatay   »İstanbul   »İzmir  
                             »Kayseri   »Kahramanmaraş   »Konya   »Malatya   »Manisa   »Mersin   »Muğla   »Rize   »Samsun   »Şanlıurfa   »Tekirdağ   »Trabzon   »Van        »İL TEMSİLCİLİKLERİ  

     Başkanın Mesajı

 

     Genel Kategoriler

 

     Özlük Çalışmaları

 

     Anlaşmalı Kurumlar

 

     Konular

 
 
ASGARİ ÜCRET TARİFELERİ
ÜYELİK İŞLEMLERİ
2017 YILI KAMULAŞTIRMA BİLİRKİŞİ LİSTESİ
YETKİ BELGESİ ALAN ÜYELERİMİZ
 

—S. S. Sorular

»GENEL

»ÜYELİK İŞLEMLERİ

 

—Bilgi Edinme

Kendi adınıza
(Bireysel / Gerçek Kişilik)
Bilgi Edinme Başvurusu

Kurumunuz adına
(Tüzel Kişilik)
Bilgi Edinme Başvurusu

 'GIDA TERÖRÜ' YASASI - VATAN

    Yayına Giriş Tarihi: 03.06.2010  Güncellenme Zamanı: 04.06.2010 11:30:40  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Yeni yasa ile fırındaki salmonella, lokumdaki katkı maddesi imalatçının insafına kalacak.

Özlem ERMİŞ BEYHAN

YENİ Gıda Yasası ile 10‘dan az eleman çalıştırılan gıda imalathanelerinde denetimi sağlayacak gıda mühendisi çalıştırılması zorunluluğu kaldırılıyor. Böylece halk sağlığını etkileyen kritik noktalardaki tehlike analizleri artık imalatçının insafına bırakılacak

TÜRKİYE genelinde 20 bin gıda, ziraat, kimya ve su mühendisini işsiz bırakacak Yeni Gıda Yasası, halk sağlığı açısından da önemli bir boşluk yaratacak. Bugün TBMM‘de görüşülmesi beklenen yasa, 10 çalışanın altında kişi çalıştıran gıda imalathanelerinin konuyla ilgili mühendis çalıştırması zorunluluğunu kaldırıyor. Türkiye‘deki 40 bin gıda imalatçısının yüzde 80‘i 10 kişinin altında eleman çalıştırıyor. Yani bu değişiklik, gıda üretiminde işletmelerin yüzde 80‘inde kritik noktalarda tehlike analizi yapılması zorunluluğunu da fiilen ortadan kaldırmış olacak.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın değişikliğin halk sağlığı açısından yaratabileceği riskleri şöyle anlattı:

"Bugün yürürlükte olan yasa uyarınca fırınlarda çalışan mühendis, tüm süreci inceleyerek insan sağlığına zarar verecek riskleri önceden görerek elimine ediyor. Örneğin salmonella nerelerde oluşuyorsa, bu noktaların temizliğine dikkat çekiyor. Ustanın kıyafetinden hamurun karıldığı yerin temizliğine kadar insan sağlığı açısından çok önemli aşamaları denetliyor. Gıda işletmesinin kullandığı sütün bakteri sayısı açısından standartlara uygunluğunu test ediyor. Bir lokum veya dondurma imalatçısında katkı maddesinin uygun oranların üzerinde kullanılmamasını denetliyor. Hazır yemek firmalarında tüm süreci kontrol ediyor, örneğin çok çabuk bozulan tavuk etinin saklanma koşullarını belirliyor. Yeni yasa işte bu aşamaları ortadan kaldıracak."


‘Bağımsız olsun‘

1995 yılından beri yürürlükte olan gıda yasası uyarınca gıda üretimi yapan her şirket,

ne ölçüde olursa olsun konusuyla ilgili bir mühendisi sorumlu yönetici olarak istihdam etmek zorunda.

Sorumlu yönetici çalıştığı imalathanede gerekli uyarıları yapıyor, yanlışlıklar düzeltilmezse bunu rapora bağlıyor. Gökhan Günaydın, sistemin bu anlamda geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Günaydın, "Küçük gıda işletmeleri için bünyelerinde bir gıda, ziraat veya kimya mühendisi çalıştırma zorunluluğunun önemli bir mali yük oluşturduğunun biz de farkındayız. Bunun çözümü için bu mühendislerin maaşı Tarım Bakanlığı bütçesinden ödenebilir. Bu yöntem, sorumlu yöneticilerin birer bağımsız denetim elemanı haline gelmesinin önünü açarak gıda denetimini bir ileri aşamaya taşır" diye konuştu.


AB‘de böyle bir zorunluluk yok ama onlarda gıda terörü de yok

AVRUPA Birliği‘nde gıda imalatçılarının konuları ile ilgili bir mühendisi sorumlu yönetici olarak istihdam etmesi zorunluluğu bulunmuyor. Bu farklılığı Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın şöyle açıklıyor: "Evet, orada böyle bir zorunluluk yok ama onlarda gıda terörü de yok. AB‘de gıda üreticileri çok büyük ölçekli ve zorunlu olmadıkları halde denetimi yapacak mühendisleri fazlası ile istihdam ediyorlar. Bizde ise 40 bin gıda üreticisinin yüzde 80‘i küçük ölçekli ve bu imalatçıların zorunlu olmadığı durumda böyle bir istihdam sağlamayacağı açık. Her ülke kendi gıda sektörünün denetimini, kendi gıda sektörünün yapısına uygun kurmak zorunda. Uğur Dündar‘ın gıda terörü ile ilgili yaptığı programlar hâlâ hafızalarımızda."


Çupranın ne yediğini kim denetleyecek?

GIDA üreten işletmelerde yalnız gıda mühendisleri değil, kimya, ziraat, su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendisleri de sorumlu yöneticilik yapıyor. Örneğin çupra üreten küçük çiftliklerde su ürünleri mühendisi balığın yeminin içeriğini denetliyor. Yeni yasa ile bu mühendislerin istihdam edilmesi zorunluluk olmaktan çıkacak.


20 bin mühendis işini kaybedecek


TOBB‘A üye her iş yeri bir eleman alsa işsizlik biter tartışmasının daha buharı tüterken yapılan bu yasa değişikliği binlerce mühendisi işsiz bırakacak. 40 bin işletmenin yüzde 80‘i mikro işletme kapsamına giriyor. Bu işletmelerde mühendis istihdamı zorunluluğunun kaldırılması ile 20 bin gıda, ziraat, kimya ve su mühendisinin işsiz kalacağı hesaplanıyor.

 

Okunma Sayısı: 1084

Tüm Yazılı Basında Odamız »

Google Windows Live Yahoo! MyWeb Del.icio.us Technorati Digg Facebook Twitter Sık Kullanılanlar e-Posta Gönder RSS Haber Kaynağı

ADANA ·  ANTALYA ·  AYDIN ·  BALIKESİR ·  BURSA ·  ÇANAKKALE ·  DENİZLİ ·  DİYARBAKIR ·  ERZURUM ·  ESKİŞEHİR ·  GAZİANTEP ·  HATAY ·  İSTANBUL ·  İZMİR
KAYSERİ ·  KAHRAMANMARAŞ ·  KONYA ·  MANİSA ·  MERSİN ·  MUĞLA ·  RİZE ·  SAMSUN ·  ŞANLIURFA ·  TEKİRDAĞ ·  TRABZON ·  VAN

COPYRIGHT © 2004-2017 TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
KARANFİL SK. 28/18 06640 KIZILAY / ANKARA
TEL: 444 1 966   FAKS: (+90) 312 418 51 98   e-POSTA: zmo@zmo.org.tr

Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME 
 

Key İnternet Hizmetleri Ltd. Şti.