MISIRDA YİNE AYNI OYUN - CUMHURİYET - 03.06.2004

GENEL MERKEZ ( )
03.06.2004 (Son Güncelleme: 03.06.2004 11:08:33)

HÜKÜMET, VERGİYİ YÜZDE 80'den 25'E ZAMANSIZ İNDİREREK YİNE İTHALATÇININ ÇIKARLARINI GÖZETTİ

MISIRDA YİNE AYNI OYUN

BAKANLAR KURULU KARARIYLA, AĞUSTOS AYI SONUNA KADAR MISIR İTHALATINDA VERGİYİ YÜZDE 80'den yüzde 25'E İNDİREN HÜKÜMET, ZAMANLAMAYI YİNE İTHALATÇI ŞİRKETLERİN LEHİNDE YAPTI. GEÇEN YIL AYNI DÖNEMDE, İTHALATTA VERGİYİ DÜŞÜREREK İTHALATÇININ STOK YAPMASINA VE YERLİ ÜRÜNÜN ÇOK DÜŞÜK FİYATTAN SATILMASINA NEDEN OLAN HÜKÜMETİN MISIRDAKİ UYGULAMASI BU YIL DA FARKLI OLMADI. TÜRKİYE'nin ekolojik koşulları itibarıyla üretimine uygun olduğu ve planlamayla 3 yıl içinde dışa bağımlılıktan kurtulabileceği mısırdaki ithalat politikası yerli üreticiyi vuruyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 'IN OĞLU ABDULLAH UNAKITAN 'ın da aralarında olduğu ithalatçılar, Amerika ve Arjantin'DEN, TÜRKİYE'deki fiyatlara göre 70 dolar civarında daha avantajlı fiyatlarla ithalat yapıyorlar.

Yerli üretimle ihtiyacın karşılanmadığı ürünlerde ithalatın olağan olduğunu ve mısırın bu ürünler arasında yer aldığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın , buna karşılık zamanlamanın büyük önem taşıdığını söyledi. Eylül ayında yerli ürünün piyasaya çıkacağını belirten Günaydın, hemen öncesine kadar, düşük vergiyle ithalat yapılabilmesinin üreticiyi olumsuz etkileyeceğini dile getirdi. Geçen yıl ithalatçıların stok yaptığını anımsatan Günaydın, şu değerlendirmeyi yaptı:

''3.5-4 milyon ton tüketimin olduğu Türkiye'DE ÜRETİM 2-2.5 MİLYON TON. GERİSİ İTHALATLA KARŞILANIYOR. BURADA SORUN, ZAMANLAMAYI DOĞRU YAPMAK. ÖRNEĞİN KASIM AYI SONUNA KADAR VERGİYİ YÜKSEK TUTARAK YERLİ ÜRÜNÜN TÜKENMESİNDEN SONRA NİSAN AYI SONUNA KADAR İTHALAT VERGİSİ DÜŞÜRÜLMELİ. HÜKÜMET BUNUN TERSİNİ YAPIYOR. ÇÜNKÜ DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULMAK GİBİ DERTLERİ YOK.'' BU ARADA, İTHALAT İÇİN BAŞVURULARIN YAPILDIĞI DTM'ye 900 bin ton mısır ithalatı için açılan kontenjana 100 milyon tonluk talep geldi. DTM yetkilileri talepteki olağanüstü artışı, ''en yüksek miktarı alabilmek için şirketlerin temkinli davranmasına'' bağlarken suiistimal yaşanmayacağını kaydettiler. 650 şirketin başvurduğunu kaydeden yetkililer, üretiminde mısır kullanan sanayicilere öncelik verildiğini dile getirdiler.

Geçen yıl, düşük gümrük vergisi ile 1 milyon 842 bin ton mısır ithal edilmişti.

Okunma Sayısı: 439