BURSA’DA SİYAH İNCİR PANELİ

BURSA ŞUBE ( )
11.08.2015 (Son Güncelleme: 19.08.2015 11:17:13)

ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR ve Bursa Şube Başkanımız Ertuğrul Aksoy, Siyah İncir Paneli`ne katıldılar.

 

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği`nce (UYMSİB) Bursa Siyah İnciri için düzenlenen değerlendirme paneli 31 Temmuz 2015 günü Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Konferans Salonu‘nda yapıldı.

Panele Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik`in yanı sıra ihracatçı ve üreticiler katıldı.  

UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güney‘in başkanlığını yaptığı panelde, geçmiş Dönem UYMSİB Başkanı ve Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu Danışmanı Dr. Salih Çalı, Alara Firması Ceo‘su Yavuz Taner, Balcı Tarım Firması Sahibi Ercan Boztepe, Bazaar Gıda Firması Genel Müdürü Atilla Aydınlı, Türkiye Halciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Tavşan ve Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Beyami Uğur konuşmacı olarak yer aldı.  

Toplantıda özet olarak şu saptamalarda bulunuldu: 

1-Bursa Siyah İncir`i 2014 yılında toplam 18 bin ton üretim ile 43 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı.  

2- Bursa Siyah İnciri Türkiye‘nin genel meyve ihracatında dördüncü sıradadır. 

3-Son beş yıl içerisinde en fazla ihracat yaptığımız ülkeler 5 bin ton ile Almanya, 3 bin ton ile Rusya, 2 bin ton ile İngiltere, 1.9 bin ton ile Fransa ve 1.4 bin ton ile Hollanda`dır.   

4-Türkiye incir üretiminde (siyah+beyaz) 275 bin ton ile dünya sıralamasında birincidir.                    

5-Ethephon ilacı ve kalıntıları ihracatın önünde çok büyük bir risktir. Üreticilerin bunu kesinlikle kullanmamaları gerekmektedir. Aksi taktirde ürünleri alınmayacaktır.

6- İncir`de herhangi bir zirai mücadele ilacı kullanılmamalıdır.  

7- İhracatçılar incir üreticilerine verdikleri paraya itiraz etmemelidir. 

Panelde altı çizilen bazı konular şöyle: 

Ethephon`nun İncir`de tavsiyesi yoktur. Üreticilerin kullanmaması gerekir.    

Bu ürünün sakıncaları hakkında üretici ve ilgililer bilgilendirilmelidir. 

Ethephon bitki tarafından hızla emilerek Ethylene, chloride ve phosphate iyonlarına ayrışır. Bitkinin tüm gelişme dönemlerinde doğal olarak ürettiği Ethylene yoğunlaşmasını ilerletir. Ethylene, yaprak ve çiçek dökme, meyveyi olgunlaştırma gibi işlevleri olan bir Bitki Gelişim Düzenleyicisidir. 

Meyvelerin % 50-60‘ı olgunlaştığında bitkideki ethylene yoğunlaşması azalır ve diğer meyvelerin olgunlaşma süreleri uzar, ethylene takviyesi bu süreyi hızlandırır.

Ethephon`nun faydası nedir?

Meyveyi çabuk olgunlaştırır. Ürünün piyasaya erken girmesini sağlar.

Ethephon`nun meyveye zararı nedir?  

a-Ürünün raf ömrünü kısaltır. Ürün çabuk tüketilmezse bozulur. Dolayısıyla ihraç edilen ürünlerde sıkıntı yaratır.              

b-Ağaçlarda veya sebzelerde sınırlıda olsa yaprak ve çiçek dökümü yapar. 

c-Olgunlaşan meyvelerin ağaçta veya sebzede tutumu zayıflar, meyveler çabuk yere dökülür.  

Yani kısacası, zararı yararından daha fazladır. Dolayısıyla İncir Üreticisinin bunu kullanmaması gerekir. 

Bursa`nın Siyah İnciri tamamıyla organik olarak yetiştirilmektedir.

İncir`de şu ana kadar herhangi bir hastalık ve zararlının olmaması dolayısıyla zirai mücadele ilaçlarının kullanılmaması sevindiricidir. Hem iç piyasada hem de ihracat yaptığımız ülkelerde Bursa`nın siyah incirini gönül rahatlığıyla tüketebiliriz. 

Şunu bilmek gerekir ki, İncir`de Ekşilik Böcekleri, İncir Psillidi, Kanlıbalsıra, Yaprakbiti, Botrytis gibi birçok zararlı ve hastalıkları vardır. Dolayısıyla bu hastalık ve zararlıların incirde her dönem sörveyi yapılıp bu konularda dikkatli olunması gerekir. Hastalık ve zararlının iklim koşulları sonucunda ne zaman zarar vereceği belli olmaz. Bakanlığın bu konularda çalışma yapması ve hazırlıklı olması gerekir. 

Kooperatif kurmak şart 

Gerek Bakanlık gerekse incir alımı yapan şirketlerin üreticinin girdi maliyetlerini dikkate alması, üreticiye verilen fiyatların kabul edilebilir olması gerekir.   

İncir Üreticilerinde incirin yetiştirilmesinden üretim ve pazarlanmasına değin tüm süreçte üreticilerin söz ve karar sahibi olacakları örgütlenmeler egemen olmalıdır. Unutmamak gerekir ki Kooperatifler, doğru yönetilirse yoksulluktan çıkışın bir yoludur. 

Toplantıda panelist olarak Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve üretici de yer almalıydı. 

Bu panelde kısacası ihracatçılar konuştu, üreticiler dinledi. Bazı üreticiler toplantının sonlarına doğru söz alarak verilen fiyata isyan ettiler.

Okunma Sayısı: 709
Fotoğraf Galerisi