TARIMSAL İHRACATTA PAZAR DARALIYOR/AKTİF EKONOMİ/10.05.2016

GENEL MERKEZ ( )
12.05.2016 (Son Güncelleme: 12.05.2016 13:12:31)

Ziraat Mühendisleri Odası ( ZMO), Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrasında tarımsal ihracatta pazarın daraldığına ve acilen farklı pazarların bulunması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri doğrultusunda bir rapor hazırlayan Ziraat Mühendisleri Odası‘nın ( ZMO), hazırlamış olduğu raporla ilgili detayları Genel Başkan Özden Güngör paylaştı. ‘Rusya Krizinin Tarımsal İhracatımıza Olan Etkisi‘ başlığıyla hazırlanan raporda, Türkiye‘nin toplam ihracatı içerisinde, Rusya ile yapılan ihracat oranının yüzde 5 olduğu; ancak bu oranın 2014 yılı içerisinde yüzde 4‘e, 2015 yılında ise yüzde 2.75‘e gerilediği belirtildi.

SÜS BİTKİLERİ VE MAMÜLLERİ İHRACATI BİTME NOKTASINA GELDİ

2014- 2015 dönemi içerisinde süs bitkileri ve mamülleri ihracatının 2 milyon 643 bin dolar olduğunu; ancak 2015- 2016 döneminde ise süs bitkileri ve mamülleri ihracatının neredeyse bitme noktasına geldiğini ve bu miktarın 4 bin dolar seviyesine düştüğünü söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, 2015 yılında yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 42‘sinin ise Rusya‘ya yapıldığının altını çizdi.

Limon‘u en çok Rusya‘ya ihraç ettiğimizi ve ülkemizde yetiştirilen 700 bin tonun üzerinde olan limonun yüzde 60‘ının ihraç edildiğini, Rusya‘ya ise yüzde 15 oranında limon ihraç edildiğini belirten Başkan Güngor, 200 bin tonun üzerinde üretilen greyfurt‘un da yüzde 15‘ten fazla bir oranda Rusya‘ya ihraç edildiğini söyledi. 1 milyon tondan fazla üretilen mandalinanın ihracat pazarında yüzde 85 oranında Rusya, Irak ve Ukrayna‘ya ihraç edildiğini ve ihracat pazarının dar olması sebebiyle Rusya‘ya ihraç edilen mandalinanın ihracında sorun yaşandığı taktirde iç piyasanın ve üreticinin de bu durumdan olumsuz etkileneceğini belirten Başkan Özden Güngör, 2 miyon ton civarında yetiştirilen portakalın ise yüzde 20‘ye yakın kısmının ihraç edildiğini ve Rusya‘ya yüzde 5 oranda portakal ihraç edildiğini bu oranın ise limon ihracatı miktarıyla aynı olduğunu söyledi.

ÜRETİM PLANLAMASI YAPILMASI VE ALTERNATİF PAZARLAR BULUNMASI ÇÖZÜME KATKI SAĞLAR

Rusya ile yaşanan sorunun yaş sebze ve meyve ihracatını olumsuz yönde etkilediğini ve bu durumdan tarımsal üretimle beraber çiftçilerin de büyük ölçüde etkilendiğini söyleyen Özden Güngör, bu sorunun alternatif pazar tercihi ile kısa sürede aşılmasının mümkün olmadığını söyledi. Yaş sebze ve meyvenin tarımsal ihracatta önemli bir yere sahip olduğuna da dikkat çeken Özden Güngör, bu ürünleri muhafaza etme sorunlarının da eklendiğinde daha da zor bir süreç yaşadıklarını, ihracatta yaşadıkları sorunları farklı ürün seçenekleri ile aşma noktasında meyve ile aşmanın çok zor olduğunu sebze de ise bu seçeneğin kısmen mümkün olduğunu söyledi. Yaşanan sorun ile ilgili çözüm önerisi de getiren Başkan Özden Güngör, iki ülke arasında yaşanan sorunun dikkate alınması ve buna göre üretim planlaması ile beraber alternatif pazarlar, destek ve yönlendirmelerin yapılması sorunun çözümüne katkı sağlayacağını belirtti.

RUSYA KRİZİNİN YAKICI ETKİSİ ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA DAHA DERİNDEN HİSSEDİLECEK

Rusya ile yaşanan kriz ve aOrtadoğu ülkelerinde yaşanan iç savaş, kaotik durumların da değerlendirilmesi ile dış ticarette ülkemizin potansiyel bir kriz tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ve bu durumun sürekli gündemde olduğunu belirten Başkan Özden Güngör,  Rusya ile yaşanan uçak krizinden tarım sektörünün yakıcı bir şekilde etkilendiğini, yaş sebze ve meyve üretiminin havaların ısınması ile beraber önümüzdeki aylar içerisinde yoğun bir şekilde başlayacağını ve mevcut sorunun daha da derinden hissedileceğini söyledi. Bu sorunun aşılması için hemen alternatif pazarlar bulmaya çalışılması gerektiğinin de altını çizen ZMO Genel Başkanı Özden Güngör, alternatif pazar arayışlarının kısa sürede sonuç vermesinin ise mümkün olmadığını, kamu kurumlarının ihracatçı birliklerine ve sektörün taraflarına bir eşgüdüm için de destek vermesi durumunda alternatif pazar arayışlarına katkı sağlanacağını vurguladı.

http://www.aktifekonomi.com/  

Okunma Sayısı: 270