ZİRAAT MÜHENDİSİ MESLEKTAŞLARIMIZIN DA İÇİNDE BULUNDUĞU TARIM DANIŞMANLARI GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPTI.

GENEL MERKEZ ( )
16.05.2016 (Son Güncelleme: 18.05.2016 17:44:14)

Bilindiği üzere 2016 yılında yapılacak Tarımsal Desteklemelere içeren Bakanlar Kurulu Kararı 5 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete `de yayımlanmıştır.

Tarımsal Desteklemelere ilişkin Bakanlar Kurulu kararında mesleğimizi ve meslektaşlarımızı ilgilendiren en önemli karar, tarımsal danışmanlık hizmetlerinin kısıtlanmasıdır.

Alınan bu karara istinaden ülkemizin bir çok yerinde Tarım Danışmanlığı görevini yürüten içerisinde Ziraat Mühendisi Meslektaşlarımızın da bulunduğu, teknisyen, tekniker, diğer mühendislikler ve veteriner hekimlerinde bulunduğu tarım danışmanlarıyla 16 Mayıs 2016 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı önünde bir basın açıklaması yapılmıştır.

Açıklamaya Odamız Yönetim Kurulu üyeleri Hamdi ARPA ve Murat ASLAN katılmışlardır.

Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği açıklamada Odamız görüşlerini Yönetim Kurulu Üyemiz Murat ASLAN açıklamıştır.

Yapılan açıklamada; Son Bakanlar kurulu kararıyla tarım danışmanlığının bitme noktasına geldiğini ifade ederek, söz konusu karar ile ziraat mühendisleri meslektaşlarımızla beraber tarımın diğer paydaş meslek disiplinlerinin hem iş bulma olanaklarının daraltıldığını hem de çalışan tarım danışmanlarına ödenen ücret konusunda sıkıntılar yaşanacağının vurguladı.

Kararla;  Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmeti, bünyelerinde danışman istihdam eden üretici örgütleri ve ziraat odaları, tarımsal danışmanlık dernekleri/vakıfları, tarımsal danışmanlık şirketleri ve serbest tarım danışmanları tarafından verilmekte iken, 2016 yılı desteklemelerinde bu hizmeti verecekler ziraat odası ve üretici örgütleri olarak belirlenmiştir.

Ayrıca 8 olan, istihdam edilecek tarım danışmanı sayısı da 2 olarak kısıtlanmıştır. Her tarımsal işletme için yıllık 600 TL ve hizmet verilebilen toplamda 60 işletme için 36.000 TL olan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği ise ziraat odası ve üretici örgütlerine istihdam edilen her bir tarım danışmanı için 20.000 TL olarak belirlenmiştir. Yeni uygulama ile bu alanda istihdam edilecek tarım danışmanı ve Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği açısından oldukça geri bir noktaya düşülmüştür.

Türkiye‘de 78 milyon insana yetecek ölçüde tarımsal üretim yapılmasının gerekli olduğunun altını çizen Aslan, "Bunu yapmanın en önemli unsuru köyünde kalıp bu üretimi yapmak isteyen insanlara teknik ve bilimsel yöntemleri ulaştıracak tarım danışmanlarının önünü açmaktır. Bakanlıktan istediğimiz, tarım danışmanlarımızı mağdur edecek bu düzenlemelerden vazgeçilmesidir.  

 

Okunma Sayısı: 812
Fotoğraf Galerisi