SÜTTEN AĞZI YANANLAR - CUMHURİYET - 12.04.2004

GENEL MERKEZ ( )
13.04.2004 (Son Güncelleme: 13.04.2004 12:37:51)

SÜTTEN AĞZI YANANLAR...

BİR SÜRE ÖNCE TÜRKİYE ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ BENİ KONUŞMACI OLARAK DAVET ETTİ. KENDİLERİNE DÜNYADAKİ YENİ GELİŞMELERİ VE TÜRKİYE'ye yansımalarını anlattım.

Çokuluslu şirketlerin, özelleştirme sonucu nasıl iç piyasaya egemen olduklarını, özellikle Gümrük Birliği sonucu kayıplarımızın nasıl katlandığını rakamları ile açıkladım.

Ancak onlar benden daha dertli idi; 60 bin ziraat mühendisi olarak tarım sektörünün doğrudan doğruya içinde yaşıyorlardı. Ben bir söylerken onlardan bin ah işittim.

Birkaç gün önce genel başkanları Gökhan Günaydın bir mektup gönderdi. Bu mektupta sadece Süt Endüstrisi Kurumu'NUN HİKâYESİ ANLATILIYORDU. TÜRK TARIMININ NASIL ÇÖKERTİLDİĞİNE KÜÇÜK BİR ÖRNEKTİ BU.

- SÜT ENDÜSTRİSİ KURUMU (SEK) 1963'te kurulmuştu. Kurulu kapasitenin yüzde 27.4'ÜNÜ OLUŞTURUYOR VE PİYASAYA DÜZENLEYİCİ BİR İŞLEM İÇİNDE ÇALIŞIYORDU.

- KAMU YARARININ YERİNE SİYASİLERİMİZ, ''ÖZEL ÇIKARLAR VE ÇOKULUSLU ŞİRKETLERİN ÇIKARLARINI'' ÜSTÜN TUTTULAR. 1993-1998 ARASINDA SEK ÖZELLEŞTİRİLDİ. SADECE 69 MİLYON DOLARA SATILDI. SEK'in Türkiye'YE YAYILMIŞ 32 İŞLETMESİ BULUNUYORDU.

- SEK'i alanlar 32 işletmeden 19'UNU KAPATTILAR. BUNLAR, EN VERİMLİ SÜT ÜRETEN BÖLGELERDİ. ÜRETİM 63 BİN TON/YIL'dan 26 bin ton/yıl'A GERİLEDİ.

- BİR İKİ YERLİ HOLDİNG YANINDA NESTLE VE DANONE SEKTÖRE EGEMEN OLDULAR. ULUSAL ŞİRKETLERİN BÜYÜK BİR KISMI BU İKİ ÇOKULUSLU ŞİRKETİN ELİNE GEÇTİ.

- GÖKHAN GÜNAYDIN'ın verilerine göre litresi 400 bin liraya toplanan süt 2 milyon Türk Lirası'NA YAKIN BİR FİYATLA SATILIYOR.

- KENDİSİ, BİRE BEŞ FARKIN, BEŞ KAT KâRIN DÜNYADA BAŞKA BİR ÖRNEĞİ YOK DİYOR.

- 2005 YILINDA YILLIK 5 MİLYAR DOLARA ÇIKMASI BEKLENEN PASTASININ BÜYÜK BÖLÜMÜ BİRKAÇ ÇOKULUSLU ŞİRKETİN DENETİMİNDE BULUNMAKTADIR.

EVET.. 69 MİLYON DOLARA ÖZELLEŞTİRİLEREK BÜYÜK TEKELLERE VERİLEN BU ALAN ŞİMDİ ONLARA MİLYARLARCA DOLAR KAZANDIRMAKTADIR.

HALK MI, ŞİRKET Mİ?

KAMU YARARI YERİNE ÖZEL ÇIKARLARIN VE ÇOKULUSLU ŞİRKETLERİN SİYASİLER TARAFINDAN TERCİH EDİLDİĞİ BİR DÜZEN SADECE TÜRK KÖYLÜSÜNÜ FAKİRLEŞTİRMİYOR; AYNI ZAMANDA ÇOKULUSLU ŞİRKETLERİN TÜRKİYE'nin iç pazarını denetim altına almalarına yol açıyor.

Avrupa ve ABD'DE DEV ŞİRKETLER İLE TOPLUMUN ÇIKARLARI BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞTİR. ONLARIN ÇOKULUSLU ŞİRKETLERİ TÜRKİYE GİBİ ÜLKELERDEN SAĞLADIKLARI GELİRİ (KâRI) KENDİ ÜLKELERİNE GÖTÜRÜRLER. ÖZELLEŞTİRME İLE TÜRK ÇİFTÇİSİ, TÜRK İŞÇİSİ VE ULUSAL SANAYİ, ÇOKULUSLU ŞİRKETLERİN DENETİMİNE GİRMEKTEDİR.

SÜTTE KÜÇÜK BİR ÖRNEK OLARAK VERİLEN İSTATİSTİKLER GIDA SANAYİİNİN BÜTÜNÜNDE DEV BOYUTLARA ULAŞMAKTADIR. İLAÇTA, BİLGİSAYARDA, OTOMOTİVDE, ENERJİDE VE DİĞER ALANLARDA DA DURUM SEK'ten farklı değildir.

Bugün AB ve ABD, tarım sektörünü dışarıya karşı büyük destekle (sübvansiyonla) koruyor. Aynı şey sanayi ve hizmet alanlarında da geçerlidir. Türkiye ise ekonomisini çokuluslu şirketlere ve Batı kapitalizminin devletlerine teslim etmektedir. Gümrük Birliği gibi tek yanlı anlaşmalarla bu bağımlılık kurumsallaştırılmaktadır.

Türkiye'DE TOPLUMCU (VE TOPLUMSAL) DEMOKRASİNİN İŞLEMEMESİ SONUCU,

- KÖYLÜNÜN ÇIKARI,

- İŞÇİNİN ÇIKARI,

- ESNAFIN ÇIKARI KORUNMAMAKTA, İÇ PAZAR ÇOKULUSLU ŞİRKETLERİN ELİNE GEÇMEKTEDİR.

GÖKHAN GÜNAYDIN EKLİYOR: ''BİLGİSAYAR, OTOMOBİL ÜRETEMEYEN TÜRKİYE SÜTÜNÜ, MAKARNASINI, SUYUNU DA YABANCILARA KAPTIRIRSA NASIL AYAKTA KALACAKTIR?..''

AVRUPALININ YAPTIĞINI YAPMAK YERİNE BATI'nın dediklerini yapan dar bir çevre Türkiye'Yİ BU DURUMA GETİRMİŞTİR.

SORUNUN TEMELİNDE, ULUSAL POLİTİKALARI YÜRÜTECEK YÖNETİMLERİN İŞBAŞINA GETİRİLEMEMESİ YATIYOR. BU OLMAYINCA BATI KAPİTALİZMİNİN DEVLETLERİNİN VE ŞİRKETLERİNİN TALEPLERİ KARŞILANIYOR. YALNIZ SÜT İŞİNDE DEĞİL, KIBRIS İŞİNDE DE...

Okunma Sayısı: 507