HT BLOOMBERG İLE CANLI TELEFON BAĞLANTISI

GENEL MERKEZ ( )
07.11.2016 (Son Güncelleme: 07.11.2016 16:44:22)

 HT BLOOMBERG İLE CANLI TELEFON BAĞLANTISI

07 Kasım 2016 Pazartesi günü ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR, HT Bloomberg TV`de ‘`Piyasa Hattı`` programında canlı yayına telefon bağlantısı ile katıldı.

Program sunucusu Hande Demirel`in "Başbakan Binali YILDIRIM, Erzincan`da Tavuk Kombinası açılışında yaptığı konuşmada, "Kimyasal gübrenin verime faydası oluyor ama maalesef toprağı da çoraklaştırıyor. Onun için biyolojik gübreye yöneliyoruz. Terör örgütleri bunu çiftçi gibi alıyorlar, terörist olarak insanların üzerine bomba yapıp sürüyorlar. Onun için yavaş yavaş bu kimyasal gübre işinden çıkacağız" dedi. Bu konuda sizin görüşleriniz nedir? Sorusuna yönelik olarak Başkanımız canlı yayında görüşlerini paylaştı.

"Başbakan Binali YILDIRIM  yaptığı konuşmada, "Kimyasal gübrenin verime faydası oluyor ama maalesef toprağı da çoraklaştırıyor" dedi. 

Ülkemizde fazla sulama yapılan yerlerde topraklarımızda çoraklaşmalar meydana gelmektedir. Bu durumda çiftçilerimize  su kullanımını yasaklayacak mıyız? Zirai mücadele ilaçları nedeniyle de bazı tarımsal ürünlerde zaman zaman kalıntı problemiyle karşılaşıyoruz. Bu durumda da tarım ilaçlarını mı yasaklayacağız? Bu yaklaşım bilime aykırıdır.

Türkiye`de Haziran ayı başından bu yana, yani yaklaşık 6 aydır amonyum nitrat gübresi kullanımı yasaklanmış durumdadır. Bu süre içerisinde bomba yapımı yavaşlamış veya bomba patlamaları sona mı ermiştir?

Dünya`da kimyasal gübrelerinin yasaklandığı bir başka ülke yoktur. Kimyasal gübreler üreticiler için önemli bir tarımsal girdidir. Hükümet olarak,  bir taraftan gübrede Katma Değer Vergisini kaldıracaksınız, diğer taraftan da kimyasal gübre kullanımını yasaklayacaksınız. Bu doğru değildir.

Gelişmiş ülkelerde hektar başına ekili arazide gübre tüketimi ortalama 200 kg seviyesinde, Türkiye‘de ise gübre tüketimi hektar başına ortalama 95 kg seviyelerindedir. Bunun ile ilgili bir planlama yapılması gerekirken, yasaklanması gündeme gelmektedir. Ayrıca toplam 7 üretici firma ile faaliyet gösteren yurtiçi kimyevi gübre sektörünün toplam üretim kapasitesi 5,7 milyon ton düzeyindedir.

Bunların yanı sıra sektörde farklı büyüklük ve kapasitede 350 civarında firma faaliyet göstermektedir. Bu durumda bunların yatırımları ve durumları ne olacak?

Satışı yasaklanan amonyum nitrat gübresi toplam kimyevi gübre pazarının yüzde 30-35‘ini oluşturmaktadır. Bu gübreyi üreten firmalar da bu nedenle zor koşullarda faaliyetlerini sürdürmektedirler.

Tarım alanlarımızın gittikçe daraldığı bu günlerde birim alandan daha yüksek verim alabilmek için her türlü gübrenin, özellikle organik ve mikrobiyal gübreler ile birlikte kimyasal  gübrelerin de kullanımına ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle Kimyasal gübreler  bilinçli ve tavsiyelere uygun şekilde kullanılmalıdır. Bunun içinde eğitim ve denetim şarttır." Dedi.

Okunma Sayısı: 779
Fotoğraf Galerisi