GENÇ MÜHENDİSLERE ETKİLİ İLETİŞİM EĞİTİMİ

ADANA ŞUBE ( )
26.12.2016 (Son Güncelleme: 27.12.2016 14:22:58)

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi`ne kayıtlı öğrenci üyelere Dr. Tülay Üstündağ tarafından "Etkili  İletişim ve Sunuş Becerileri Eğitimi" verildi.

Günlük yaşamın vazgeçilmez kavramlarından birinin iletişim olduğunu söyleyen Üstündağ, "Kültürel birikimin yazılı ve sözlü ögelerinden atasözleri ya da deyimler iletişimin önemini anlatır. Örneğin "Adamın yere bakanından, suyun  sessiz akanından kork, doğru söyleyeni dokuz  köyden kovarlar, el yarası unutulur, dil yarası unutulmaz!" bunlardan sadece birkaçıdır. Bu ifadeler doğrudan ya da dolaylı olarak iletişimin toplumsal yaşamdaki yerini vurgular."dedi.

İLETİŞİMİN NİTELİĞİ, İÇTENLİK VE DOĞALLIKLA DOĞRUDAN İLGİLİDİR

İletişim yoluyla insanların düşünce, bilgi, duygu, tutum, alışkanlık ve becerilerini paylaştıklarını belirten Üstündağ, "Kişiler sözel ya da sözel olmayan yollarla birbirleriyle bağ kurarlar. İletişimi güçlü denilen bireylerin bilgi ve beceri  zenginliğinin arka planında; gönül zenginliği, sevgi, anlayış ve hoşgörü vardır. Diğer deyişle iletişimin niteliği, içtenlik ve doğallıkla doğrudan ilgilidir.

İletişimde bireylerin ilk karşılaşma ve tanışma anları, birbirleriyle selamlaşma süreci, bu süreçte kendilerini nasıl anlattıkları, iletişimi sürdürmeye ya da paylaşmaya hazır olup olmadıkları, kullandıkları tüm sözel ve sözel olmayan ipuçları önemlidir. Bu ipuçlarını bilenler ve yerinde kullananlar günlük yaşamda diğerlerinden farklılıklarıyla tanınırlar."

İLETİŞİMİN GÜNLÜK YAŞAMDA GÖZLENEBİLEN YANSIMASI

Sözel iletişimin genellikle bilgi aktarmak için kullanıldığını, sözel olmayan iletişimin ise bireyler arasındaki tutum, duygu ve davranışların paylaşılmasında gözlendiğini ifade eden Üstündağ, "Beden dili olarak ifade edilen sözel olmayan iletişim insanların bulundukları, oturdukları, konuştukları vb. yerlerdeki halleriyle, dik, öne eğik vb. duruşlarıyla, göz, el, kol, baş, bacak vb. kullanma biçimleriyle açıkça gözlenir.

İletişimin günlük yaşamda gözlenebilen bir yansıması da sunuş becerileri olarak ifade edilebilir. Sunuş becerisi demek; sunum yapacak kişinin sunum için hazırlanması, sunumunu  planlaması, etkili bir sunumun nasıl olması gerektiğini bilmesi ve bu bilgilerini uygulamaya koyabilmesi demektir."

Sunuş becerisinin 21. yüzyıl insanında bulunması gereken temel beceriler arasında yer aldığına dikkat çeken Üstündağ, genç mühendislerin bu beceriye sahip olmaları ve becerilerini yetkinlikle kullanabilmeleri öncelikli olarak önemlidir, diye konuştu.

 

 

Okunma Sayısı: 125
Fotoğraf Galerisi