FOX TV İLE RÖPORTAJ

GENEL MERKEZ ( )
31.07.2017 (Son Güncelleme: 31.07.2017 10:55:04)

Oda Başkanımız Özden GÜNGÖR,30 Temmuz 2017 Pazar Günü,FOX TV Muhabiri Tutku GÜNER ile röportaj yaparak " Türkiye`de Chlorpyrifos-ethyl Aktif Maddesinin durumu nedir? Niçin Yasaklandı ?İnsan Sağlığına ne gibi etkisi var? Sorularını yanıtladı.

Başkanımız özetle şunları söylemiştir,

"Ülkemizde BKÜ kullanımı GTHB verilerine göre, 2014 yında 39.722 ton, 2015 yılında 39.026 ton, 2016 yılında 37.950 ton olarak görülmektedir. Burada bazı aktif madde gruplarını dahil etmemişler. Bana göre ülkemizde 2016 yılında kullanılan ilaç miktarı ilaç firmalarının ithalatını baz aldığımızda 80.000 ton civarındadır. Şunu da unutmamak lazım ki Türkiye farklı agro-ekolojik bölgelere sahip bir ülke olup 70`in üzerinde ekonomik öneme haiz kültür bitkisi yetiştirilmektedir. Bu kültür bitkilerinde ekonomik düzeyde zarar yapan 500 civarında hastalık, zararlı ve yabancı ot türü bulunmaktadır. Bunların 270`e yakını zararlı, 90`ı hastalık etmeni ve 80`den fazlası da yabancı ot türü bulunmaktadır. Bu nedenle  ilaç kullanımı sözkonusudur.

EPA (U.S. Environmental Protection Agency) gözetiminde 1998-2009 yılları arasında yapılan toksikolojik çalışmalar sonucunda, Chlorpyrifos-ethyl aktif maddesinin memelilerde asetil kolinesteraz enzimini inhibe ederek nörotoksik etkisinin toplum sağlığını etkileyebilecek düzeye ulaştığını belirlemiştir.

EPA‘nın 30 Ekim 2015 tarihinde yayımlamış olduğu rapor ile Chlorpyrifos-ethyl aktif maddesinin kullanımının tamamen kaldırılması yönünde teklifte bulunmuştur.

EFSA (European Food Safety Authority) tarafından 2014 yılında yayımlanan raporda Chlorpyrifos-ethyl aktif maddesinin insan sağlığı üzerindeki risk değerlendirme raporunda bu aktif maddenin toksikolojik etkilerinin ve insan sağlığı üzerine risklerinin olduğu vurgulanmıştır.

Bakanlık, yukarıda sıralanan gerekçeler ve ülkemizin mevcut durumu göz önüne alındığında Chlorpyrifos-ethyl aktif maddesini içeren bitki koruma ürünlerinin ülkemizde kullanımının devam etmesi durumunda özellikle fiyatının ucuz, kullanım alanının geniş ve tavsiye dışı kullanım riski olması nedenleriyle tavsiye dışı kullanımlarının artabileceği, insan, çevre ve diğer canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği ve yaşanması kuvvetle muhtemel kalıntı sorunlarının artacağı kaçınılmaz bir sonuç olacağını görmüştür. Bu nedenle, Chlorpyrifos-ethyl aktif maddesini içeren bitki koruma ürünlerinin etiketlerinde bulunan Elma, Armut, Şeftali, Bağ, Patates, Domates, Biber, Patlıcan ile Meyve ve Sebze genel tavsiyelerinin 08 Nisan 2016 tarihi itibariyle iptal edilmesine karar vermiştir.

Bilindiği gibi 2016 yında imalatı ve ithalatı yasaklandı. Ancak GTHB, Chlorpyrifos-ethyl Aktif Maddesinin MEVCUT STOKLAR BİTİNCEYE KADAR SATIŞINA İZİN VERMEKTEDİR. Stoklar ne zaman biter bilemiyorum. Normal olarak bu yılın sonuna kadar bitmesi gerekir. Şu anda tavsiyesi olan ürünler ise: Zeytin ,Şekerpancarı Mısır, Mercimek , Nohut, Hububat, Ayçiçeği, Pamuk`da kullanımı serbesttir. Ama bu tavsiyelere uyulduğunu sanmıyorum. Çünkü ülkemizde denetim eksikliği sorunu mevcuttur. GTHB, bütün bu sorunları çözmek için BKÜ Takip Proğramı tüm ülkemizde uygulamaya başlamayı planlamıştır.Başlama tarihi yetkililer tarafından 1 Ocak 2018 olarak belirtildi. Burada Bakanlığın hedefi: Kalıntıyı önlemek, Herşeyi kayıt altına almak ve İzlenebilirliği sağlamak düşüncesindedir. Bu iyi bir düşüncedir. Fakat bu ne kadar sağlıklı yürür konusunda kuşkularım mevcuttur.

Dünya Sağlık Örgütü`ne göre,dünya`da her yıl 3 milyon kişi zirai ilaç zehirlenmesine maruz kalıyor. Her yıl en az 20 bin tarım işçisi zirai ilaç uygulamaları nedeniyle ölüyor. Bu zirai ilaçların diğer faktörlerle birleşerek tüketicilerde zaman içinde yarattığı hastalıklar ve ölüm vakalarının ise sayısal bir değer olarak tespit edilmesi mümkün değildir. Kullanılan kimyasalların gıdada bıraktığı kalıntılar vücudumuza alınarak birikiyor. Biriken kimyasallar; kanser, üreme bozuklukları, hormon dengelerinde bozukluklar, bağışıklık sistemi sorunları, sinir sistemi rahatsızlıkları (beyin gelişiminde zarar, depresyon, konsantrasyon bozukluğu vs.), alerjiler, astım gibi birçok sağlık sorununa sebep olabiliyor. Chlorpyrifos" üzerine yapılan araştırmalarda farelerde kolinesteraz enzimini engelleyerek kırmızı kan hücrelerini, sinir sistemini olumsuz biçimde etkilediğini göstermektedir.

Geri gönderilen gıdalar, iç piyasada satışa sunuluyor mu sorusuna da? Bana göre sunulmaması gerekir. İmha edilmesi gerekir. Bakanlığa göre iç piyasaya verilmediği söyleniyor. Umarım doğrudur.

Okunma Sayısı: 1688
Fotoğraf Galerisi