ÇİFTÇİ TV CANLI TELEFON BAĞLANTISI

GENEL MERKEZ ( )
01.08.2017 (Son Güncelleme: 01.08.2017 15:47:07)

ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR 1 Ağustos 2017 Salı günü, saat 10.00`da Çiftçi TV`de, Taner ÖZTÜRK‘ün sunduğu "Haberiniz Olsun" programına canlı telefon bağlantısı ile katılarak, Bakanlar Kurulu`nca alınan iki karar kapsamında çıkarılan "Hububat ve Et için Tarife Kontenjanı" konusundaki ODA görüşlerimizi bildirdi.

ODA Başkanımız; 29 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete`de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı`yla; TMO`ya sıfır gümrük vergili olmak üzere; buğday için 750.000 ton, arpa için 700.000 ton, mısır için 700.000 ton, pirinç için 100.000 ton tarife kontenjanı açıldığını, TMO tarafından yapılacak ithalat işlemlerinin, buğday ve arpa için 31 Mayıs 2018, mısır için 31 Temmuz 2018, pirinç için ise 31 Ağustos 2018 tarihine kadar tamamlanacağını belirtti.

Başkan Güngör; ithalat yetkisinin hasat sezonunda kullanılmayacağı, böylelikle üreticilerin mağdur edilmeyeceği yönünde yapılan TMO açıklamalarının yeterli olmadığı, bütün bu hızlı gelişmelerin "acaba" sorusunu akıllara getirdiği ve ithalat yapılacağını duyan tüccarın şimdiden fiyatları düşürme çabası içerisine girdiği hususlarına değindi. 

ODA Başkanımız Özden Güngör katıldığı telefon bağlantısında "Türkiye`de enflasyonu dizginlemek ve gıda fiyatlarını dengelemek için üretilen politikalar ile kısa vadede gıda fiyatlarındaki artışı engelleyebilirsiniz. Ancak uzun vadede Türk üreticisi üretemez hale geleceğinden bu temel gıdaları daha pahalıya almak zorunda kalacağız. 2002 yılında 93 milyon dekar olan buğday üretim alanımız yanlış politikalar sonucu 76,5 milyon dekara düştü. Arpa üretim alanımız ise 2002 yılında 36 milyon dekar iken maalesef 26 milyon dekara düşmüştür. Sayın Faruk Çelik`in Milli Tarım Projesi ne oldu? 2017 yılı desteklerini açıklamayan Bakanlık böyle bir karar ile hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur etmiştir. Ayrıca üretim zorlukları, girdi maliyetleri ve üreticinin banka borcu bulunduğu da unutulmamalıdır. Bakanlık yabancı ülke üreticilerini korurken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adındaki Tarım ve Hayvancılık tanımlarını unutmuş olmalı. Arpa fiyatlarının üretici lehine oluştuğu öngörüsüyle bir yanda fiyat açıklamayan TMO var, diğer yanda Türk çiftçisinden arpa almak yerine kendisine ithalat yetkisi alan TMO karşımızda. TMO kimi destekliyor, bunu anlamak mümkün değil" dedi.      

Diğer taraftan Bakanlar Kurulu`nca sıfır gümrük vergili olarak Et ve Süt Kurumu`na; 500.000 büyükbaş, 475.000 küçükbaş, 75.000 ton büyükbaş hayvan eti, 20.000 ton çeyrek karkas için tarife kontenjanı açıldığına ve canlı büyükbaş, canlı küçükbaş ve büyükbaş et ithalatının en geç 31.12.2018 tarihine kadar, çeyrek karkas ithalatının ise en geç 31.12.2017 tarihine kadar tamamlanacağına değinen ODA Başkanımız, her ithalat hamlesinde fiyat ivmesinin hep yukarıya doğru seyrettiğini belirtti.

Başkan Güngör telefon bağlantısında "Kurban Bayramı`na yaklaşık bir ay kala, Et ve Süt Kurumu`na sıfır gümrükle,  toplam 975 bin baş canlı hayvan ithalatı yapma yetkisi verilmesi sonrasında üreticinin düşeceği durumu sorgulamak gerekir. Et ve Süt Kurumu`nun, aldığı bu yetkinin ne zaman kullanılacağını bilemiyorum. Ama üretici bu karar üzerine ellerindeki hayvanları bir an önce ve beklentilerinin altında bir fiyattan satmaya zorlanacaktır. Kimlere satacaktır? Hepimiz biliyoruz ki bu hayvanlar çoğunlukla aracılara satılacaktır. Yine zarar eden üretici olacaktır. Şunu bir kez daha belirtmekte yarar görüyorum; canlı hayvan ithalatı kararının aynı anda hem üreticiye hem de tüketiciye fayda sağlaması mümkün değildir." diyerek sözlerini tamamladı. 

Okunma Sayısı: 1100
Fotoğraf Galerisi