22 TEMMUZ 2017 SAMSUNCANLIHABERTV

SAMSUN ŞUBE ( )
06.09.2017 (Son Güncelleme: 11.09.2017 09:28:07)

Samsun Ziraat Mühendisleri Odası‘ndan önemli uyarı;

Samsun`da ekonomiye katkı sağlayan birinci sektörün tarım olduğunu vurgulayan Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, "Yarın öbür gün işlenecek toprak, işleyecek üretici bulamayacağız " dedi.

Geçtiğimiz ay Bakanlar Kurulu`nca, aralarında Çarşamba, Bafra ve Vezirköprü ovalarının da bulunduğu 8 ildeki 51 ova, "Büyük Ova Koruma Alanı" olarak belirlendi. Buna göre tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızla geliştiği 51 ova, koruma altına alındı.

TARIMSAL SİT ALANLARI OLUŞTURULSUN

Yıllardır ovaların koruma altına alınması için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren ZMO Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, "Bu yeni kanun 2 dönem halinde. İlk olarak 49 ilde 141 ova, arkasından da 8 ilde 51 ovayı kapsayan kanunla birlikte Türkiye`de ovalar koruma altına alındı" dedi. Samsun`da Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü ovalarının bu kapsamın içerisinde yer aldığını hatırlatan Hayati Tosun, şunları söyledi:

"En azından bu ovalarımız korunacak. Süreçle beraber aslında daha önceden çıkarılan arazilerin bölünememesi süreci var. Bunları tarım ve tarım topraklarının korunması adına biz yıllardır dile getirdik. Tarım arazilerinin korunması lazım, tarımsal sit alanlarının oluşturulması lazım diye yıllardır söylüyoruz."

YATIRIMA KARŞI DEĞİLİZ AMA…

Samsun`da yapılan yatırımlara karşı olmadıklarını ifade eden Tosun, "Herkes tarım toprakları üzerinde yapılacak amaç dışı çalışmalara karşı çıkmalıdır. Bu konuda kimse farklı düşünmüyor. Biz 2014 yılından beri ‘Lojistik Köy Projesi`ndeki yanlışlığı dile getirdik. Burası bir ova, burası mera alanıdır. Buradaki sanayi yatırımlarının olmasına karşıydık. Ovaların korunması ile ilgili kanunların çıkmasını ne kadar doğru buluyorsak, uygulama esasındaki hassasiyetimizin esas kaynağı da budur. Yatırımların karşında olduğumuzu düşünmelerini saçma buluyoruz. Yıllar itibariyle bakıldığında Samsun`un özelinde ekonomiye katkı sağlayan birinci sektör tarımdır. Ama maalesef bugün Samsun`un üzerinde uygulanan politikalar bunu gözardı ederek devam ediyor" diye konuştu.

TOPRAĞI BETONLA MÜHÜRLÜYORUZ

Samsun`da tarıma yeterince kıymet verilmediğini ifade eden Tosun, "Tarım topraklarının kazanılması diye bir şey söz konusu değil. Yapılan yanlış uygulamalarla toprağı betonla mühürlüyorsunuz. Sonraki süreçte herhangi bir geri dönüşüm sağlama gibi bir ihmalimiz yok. Dolayısı ile mevcut topraklarımızı önce nasıl koruyacağımızın belirlenmesiyle devam edecek bu süreç. Samsun`da tarım paydaşları yalnızca kamusal alanda bir araya geliyor. Birçok sesliliği dile getirebilecek bir masa etrafında, eylem planlarının ortaya konulduğu bir plan henüz yapılmadı. Bu da tarım topraklarının kaybına neden oluyor" dedi.

TARIM ALANLARI BETONLAŞIYOR

Ovaları koruma yasasının çıkmasına rağmen uygulamada sorunlar yaşandığını dile getiren ZMO Başkanı Hayati Tosun, "Bugün Samsun`dan başlayan Çarşamba`ya kadar uzanan yol kenarındaki alanlara bakın. Bu alanlar hep tarım alanı. Bu alanlarda sürekli yapılaşma var. Sanayi, işletmeler yol kenarları sürekli yapılanıyor. Sanayileşme de üretimin önünde duramıyor. Oradaki ruhsat izinlerini veren, o sanayinin oraya yapılmasına izin veren belediyeler. Bugün Çarşamba`daki selde 40 milyon liralık bir zararla karşılaşılıyor. Bugün oraları korumuş olsaydık ne Çarşamba ne Samsun böyle bir zararla karşılaşmayacaktı. Ama siz bu kaynakları doğru yerlere doğru şekilde yaparsanız bu kadar zararın içine girmezsiniz. Bugün 19 Mayıs, İlkadım, Örnek ve Organize sanayilerini düşünün . Doğru düzgün alt yapısı bile yok. Önce buraların düzenlenmesi yapılmalı. Mevcut yerlerin pek çoğu kullanılmazken hali hazırda, (bize yetmiyor) diye her yeri istersek günlük şovmenlikten başka bir şey değil" diye konuştu.

GELECEĞİN EN ÖNEMLİ SEKTÖRÜ TARIM

Geleceğin en önemli sektörünün tarım olduğuna dikkat çeken Tosun, "Çarşamba, Bafra ve Vezirköprü ovalarının korunması lazım. Samsun`da neden tarıma dayalı sanayi konusunda bir yatırım yapılmıyor? Gerekirse daha fazla destek verilsin. Samsun`da birçok ürün üretilirken işlenip iç piyasaya satılamıyor. Yarın öbür gün işlenecek toprak, işleyecek üretici bulamayacağız. Köylülük bir yaşam kültürü olabilir ama çiftçiliğin aynı zamanda bir işletmecilik moduna getirilmesi lazım. Bugün gençleri köylerde tutamıyorsunuz. Üretime ve üreticiye destek verilmesi lazım" dedi.

Emine ÇATAL / samsuncanlihaber.tv

 

 

Okunma Sayısı: 28