HÜRRİYET GAZETESİ: SOFRADA ZİRAİ TEHLİKE!- 30 TEMMUZ 2019

GENEL MERKEZ ( )
05.08.2019 (Son Güncelleme: 05.08.2019 10:00:09)

"Antalya’da ele geçirilen 14 ton sahte gübre ve zirai ilaç, soframıza gelen sebze ve meyvelerdeki kalıntı sorununu tekrar gündeme taşıdı."

Sofrada zirai tehlike

 

SAHTE ZİRAİ İLAÇ ÜRETİMİ VURUYOR

TARIMIN başkenti Antalya’da ele geçirilen 14 ton sahte gübre ve zirai ilaç, semt pazarları, zincir marketler ve manavlar aracılığıyla soframıza gelen sebze ve meyvelerdeki kalıntı sorununu tekrar gündeme taşıdı. Hürriyet’e konuşan Antalya Tarım İl Müdürü Mustafa Özen, ele geçirilen 14 ton sahte ürünün Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) üretildiğini, yapılan baskında tüm ürünlere el konulduğunu söyledi. Sahte ürünlerin, tarım sektöründe yoğun biçimde tercih edilen markalara ait ambalajlara konulduğunu kaydeden Özen, sahte ürün üreten kişileri savcılığa şikayet ettiklerini de belirtti.

BÖCEK İLACI ENJEKTE EDİLİYOR

Sahte ürünlerin sofralarımızda oluşturduğu tehlikenin boyutlarını Hürriyet muhabirine anlatan Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, “Normal fiyatı 100 TL olan zirai ilacın ambalajını alıp içine 10 liralık böcek ilacı enjekte ediyorlar. Biz de bu ilaçların kullanıldığı ürünleri evimize götürüyoruz. Açık söylüyorum; insan sağlığı tehlike altında. Bu eylemlerin önüne geçmek için denetim ağı daha güçlü hale getirilmeli” dedi.

PERSONEL SAYISI ARTMALI

Sahte ilaç ve gübre konusunun 15 yıldır var olduğunu vurgulayan Güngör, “Gübre ve ilaç konusu hayati önem taşıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na kaçak ve sahte ilaçların takibi ve imhası konusunda uyarılar yaptık. Büyük illerimizde denetim sürecini bir ya da iki arkadaşımız yürütüyor. Sadece Antalya’da 600’ün üzerinde ilaç bayisi var. Bir ya da iki kişiyle bu işin denetim altında tutulması çok zor. İl müdürlüklerinin eleman sayısını artırarak daha sık denetim yapması şart” diye konuştu.

DIŞI ORJİNAL İÇİ SAHTE

Güngör, şöyle devam etti: “Maliyeti düşürmek için 5-10 liralık böcek ilacı koyan da var, Türkiye’de yasaklanan bir ilacı koyan da. Gübrede de normalde yüzde 46 azot varsa onun bir miktarını koyar gerisine dolgu maddesi koyar, taş bile koysa kimin haberi olur ki. İlacı alıyorlar arabanın arkasına yüklüyorlar. Orijinal görünüyor ama içi sahte. Üreticiler ilacı alırken bildik ve tanıdık bayilerden faturalı bir şekilde almalı. Ama bunu soran yok. Çünkü üreticilerin yüzde 99’u ilacı veresiye alıyor.”

LÜTFEN DENETİMİ ARTIRIN

“Semt pazarları maalesef ilaç kokuyor” diyen Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fedai Erler, “Yasak ve sahte ilaçların kullanımı maalesef devam ediyor. Maalesef sebze ve meyvede risk çok büyük. Ben 30 yıldır bu süreci araştırıyorum ve çocuklarıma sebze ve meyve yedirirken iki kez düşünüyorum. Bu süreci aşmanın tek yolu denetimi artırmak. Lütfen il, ilçe tarım müdürlükleri denetimleri artırsın. Daha fazla numune incelensin. Ruhsatsız, sahte ilaçların kullanımı engellensin. Çünkü bu ilaçlar 27 yıla kadar toprakta kalıntı bırakabiliyor” dedi.

EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMALILAR

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Vural Şahin de, girdi maliyetleri yükseldiği için uygun fiyatla ilaç ve gübre satanlara çiftçilerin yönelebildiğini söyledi. Çiftçilere seslenen Şahin, “Bu sahte ürünleri genelde tedarikçiler satıyor. Antalya ve çevresinde 680 tane ilaç bayisi var. Ürünleri güvendiğiniz ilaç bayilerinden alın” dedi. Şahin, sahte ürünleri yapanların da ruhsatlarının iptal edilmesini ve yüksek para cezasıyla cezalandırılmalarını talep ettiklerini belirtti.

 

Haber: Pelin GEL/HÜRRİYET

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

 

 

Okunma Sayısı: 865