PATLICANDA TEHLİKE - RADİKAL - 23.03.2005

GENEL MERKEZ ( )
23.03.2005 (Son Güncelleme: 23.03.2005 15:28:26)

ANTALYA/İSTANBUL - İSVEÇ, ANTALYA'dan ithal ettiği patlıcanlarda kimyasal madde kalıntısı belirlenmesi üzerine ihracatçı firmanın 3 Mart'TAN ÖNCE GÖNDERDİĞİ MALLARIN SATIŞINI YASAKLADI.

ANTALYA İHRACATÇI BİRLİKLERİ (AİB) GENEL SEKRETERİ FÜSUN EVRENSEVDİ, İHRACATÇI FİRMALARA GÖNDERDİĞİ UYARI YAZISINDA, İSVEÇ ULUSAL GIDA KURUMU'nca yapılan denetimlerde, Antalya'DAN GELEN PATLICANLARDA

'BROMOPROPYLATE' ADI VERİLEN KİMYASAL MADDE BELİRLENDİĞİNİ AÇIKLADI. EVRENSEVDİ, BU ÜLKEYE PATLICAN İHRACATI YAPAN FİRMANIN, İSVEÇ ULUSAL GIDA KURUMU'nun kararına itiraz hakkının bulunduğu, bundan sonra gelecek ürünlerin analizlerinde olumsuz bir sonuca varılması halinde, analiz masraflarının Türk firması tarafından karşılanacağını hatırlattı.

İhracatçı firmadan itiraz yok

Üretici ve ihracatçıları uyaran Evrensevdi, üretim veya pazarlama safhasındaki bulaşmadan veya yanlış tarımsal uygulamalardan kaynaklanan bu tür olayların yaygınlaşması halinde, AB üyesi ülkelere konuyla ilgili bildirim yapılabileceğini, bu yüzden konuya azami hassasiyet gösterilmesini istedi. İhracatçı firma yetkilileri ise kendilerine tebligat yapılmadığı için itirazda bulunmadıklarını söyledi. Patlıcanlarda kullanılan 'BROMOPROPYLATE' adlı kimyasal maddeye ilişkin uzman görüşleri ise şöyle:

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın: "Kırmızı örümcek için kullanılan bir ilaç. Ticari ismi Neoron olan ilaç ruhsatlı. Sebze ve ve meyvelerde kullanılıyor. Piyasada bekleme süresi en uzun ve etkili ilaçlardan. Bu ilacı attıktan en az 14 gün sonra hasat yapılmalı. Burada ya ilacın bekleme süresine uyulmadı ya da doz aşımı yapıldı. Kişi üzerinde alerjiden kanserojene kadar zararı olabilir. Zirai mücadelede kullanılan pestisitler tehlikelidir. Bu ilaçların ziraat mühendisleri tarafından reçeteyle satılması gerekiyor. Ancak Türkiye'DE ZİRAİ MÜCADELE İLAÇLARINI HERKES SATABİLİYOR VE DE REÇETESİZ. BU KONUDAKİ DENETİMLER İSE ÇOK YETERSİZ."

GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBE BAŞKANI ALİ HAYDAR SÜSLÜ:

"TÜRKİYEDE İLAÇ KULLANIMININ YASAL SINIRI 'bir miligram/bir kilogram' OLARAK BELİRLENMİŞTİR. ANCAK HER ÜLKE KENDİ SINIRLARINI BELİRLER. PİYASADAKİ ÜRÜNLER BELİRLENEN SINIRLARA GÖRE SATIŞA ÇIKARILMALIDIR.

İHRACATTA İSE İHRAÇ EDİLECEK ÜLKENİN YASALARI DİKKATE ALINMALIDIR.

İSVEÇ'teki sınırlar daha düşük olabilir. Eğer sınırları aşan ilaç kullanımı varsa ürünün reddedilmesi, ürün piyasaya sürülmüşse toplatılması gerekir." (aa, Radikal)

Okunma Sayısı: 461