TARIM 2005’TE DE KÜÇÜLECEK - GIDA TEKNOLOJİSİ - ŞUBAT/2005

GENEL MERKEZ ( )
01.03.2005 (Son Güncelleme: 18.04.2005 16:07:56)

<İ>6. TÜRKİYE ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK KONGRESİ’NDE SORUNLARA VE HEDEFLERE İLİŞKİN 62 BİLDİRİ SUNULDU. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, TARIMIN CUMHURİYET TARİHİNİN EN BUNALIMLI DÖNEMİNİ YAŞADIĞINA DİKKAT ÇEKTİ.

AYDIN ARICIOĞLU-ANKARA

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI TARAFINDAN DÜZENLENEN 6. TÜRKİYE ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK KONGRESİ 3-7 OCAK TARİHLERİ ARASINDA ANKARA’DA TOPLANDI. MESLEK ODASI, KOOPERATİF, ÜRETİCİ ÖRGÜTÜ TEMSİLCİLERİNİN YANI SIRA, ÜNİVERSİTE VE SİYASET DÜNYASINDAN ÇOK SAYIDA KATILIMLA GERÇEKLEŞEN KONGREDE, TÜRK TARIMININ SORUNLARINA VE HEDEFLERE İLİŞKİN 62 AYRI BİLDİRİ SUNULDU.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ MESLEK BİRİKİMİNİN TÜM YÖNLERİYLE YANSITILDIĞI KONGRE ETKİNLİKLERİNDE TARIMIN TÜM ALT SEKTÖRLERİ İÇİN HEDEF VE STRATEJİLERİN BELİRLENDİĞİ KAYDEDEREK, ŞÖYLE KONUŞTU:

“TÜRKİYE DIŞARIDAN DAYATILANLARLA DEĞİL, KENDİ MÜHENDİSLERİNİN OLUŞTURDUĞU ÖNCELİKLER VE EYLEM PLANLARINA UYARLI TARIM POLİTİKALARI İLE ÜLKE YARARINA SONUÇLAR ALABİLİR. TARIM SEKTÖRÜMÜZ CUMHURİYET TARİHİNİN EN BUNALIMLI DÖNEMİNİ YAŞAMAKTADIR. SON ÜÇ YIL BOYUNCA ÜST ÜSTE KÜÇÜLEN TARIM SEKTÖRÜ, HAZIRLANAN ‘KATILIM ÖNCESİ EKONOMİK PROGRAMI’NA GÖRE 2005 YILINDA DA KÜÇÜLECEKTİR.

17 ARALIK 2004 TARİHLİ AVRUPA KONSEYİ KARARI, TARIM, SERBEST DOLAŞIM VE YAPISAL FONLAR İÇİN SÜREKLİ DEROGASYONLARI KAYDA GEÇİRMİŞTİR. BU, TÜRKİYE İÇİN DİĞER 25 ÜLKE GİBİ BİR ÜYELİĞİN ASLA SÖZKONUSU OLAMAYACAĞINI, TARIM SEKTÖRÜNÜN VE SEKTÖRDEN KOPARTILACAK İSTİHDAMIN AB SÜRECİNİN DIŞINDA TUTULACAĞINI AÇIKÇA GÖSTERMEKTEDİR. SÜRECİ İYİ TANIMLAYAN BİR POLİTİKA ANLAYIŞI İÇERİSİNDE, TARIMI ÜLKE KALKINMASININ ETKİN BİR ARACI HALİNE DÖNÜŞTÜREN BİR YAKLAŞIMIN YAŞAMA GEÇİRİLMESİ ZORUNLUDUR.”

ANKARA MİLLİ KÜTÜPHANE’DE GERÇEKLEŞTİRİLEN KONGRE KAPSAMINDAKİ ETKİNLİKLERDEN BİRİ DE PROF. DR. GÜREL ERGİN’İN YÖNETTİĞİ ‘ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ İSTİHDAMI’ BAŞLIKLI PANELDİ. KONUŞMACILAR ARASINDA YER ALAN TBMM TARIM, ORMAN VE KÖYİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI PROF. DR. VAHİT KİRİŞÇİ, GIDA İLE İLGİLİ ÜLKE GENELİNDE SAYILARI 400 BİNİ BULAN İŞYERİNİN DENETİMİNİN TEK BAŞINA TARIM BAKANLIĞI’NCA YAPILABİLECEK BİR İŞ OLMADIĞINI, BU GÖREVİN ZİRAAT VE GIDA MÜHENDİSLERİ İLE VETERİNER HEKİMLERE VERİLMESİNİN DOĞRU OLACAĞINI KAYDEDEREK, ŞUNLARI SÖYLEDİ:

“EĞER, GIDA İLE İLGİLİ 400 BİN İŞYERİNDEN SÖZ EDİYORSAK, 17 BİNİ KAYITLI OLMAK ÜZERE GIDA ÜRETİMİ YAPAN 28 BİN TESİSİN OLDUĞU, SADECE TEK BİR ŞEHRİNDE (İSTANBUL’DA) GIDA İLE İLGİLİ 100 BİN İŞYERİNİN OLDUĞU BİR ÜLKEDEN SÖZ EDİYOR İSEK, BU TARIM BAKANLIĞI’NIN ÜSTESİNDEN GELEBİLECEĞİ BİR İŞ DEĞİLDİR. BU 400 BİN GIDA İŞYERİNİ, ÇIKARMIŞ OLDUĞUMUZ 560 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME’DEKİ DEĞİŞİKLİĞİ GEREKTİREN 5179 İLE SAĞLAYABİLMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL. KALDI Kİ, ORADA 24. MADDESİNDE DE BİZ ASLINDA ZIMNEN BU TÜR YETKİLERİN YETKİLİ KURULUŞLARA DEVREDİLECEĞİNİ İFADE ETMİŞİZ.”

“DAVUL BAKANLIĞIN SIRTINDA, TOKMAK BAŞKASINDA”

TARIM BAKANLIĞI’NIN TARIM SEKTÖRÜ İÇERİSİNDE YETERİNCE ETKİLİ OLAMADIĞINI, OYSA ‘ESAS AKTÖR’ OLMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEYEN VAHİT KİRİŞÇİ, “BUNU SAĞLAMAK İÇİN BAKANLIĞIN YENİDEN YAPILANMASI, GÖREV VE SORUMLULUK ALANLARININ YENİDEN BELİRLENMESİ, SEKTÖR İÇERİSİNDE BULUNAN TÜM UNSURLARLA BİRLİKTE VE SEKTÖRÜN SORUNLARINI ÇÖZMEYE YÖNELİK OLARAK YENİDEN TESİSİ GEREKMEKTEDİR” DEDİ VE ŞÖYLE DEVAM ETTİ:

“TARIM BAKANLIĞI, DAVUL SIRTINDA TOKMAK BAŞKASININ ELİNDE OLAN BAKANLIK KONUMUNDADIR. TARIMDA ÇOK BAŞLILIK SÖZ KONUSUDUR. ÖRNEĞİN, YILLARDAN BERİ TARIM SEKTÖRÜNÜN ÇOK ÖNEMLİ İHTİYACI OLAN BİR LİSANSLI DEPOCULUK KONUSUNDA BİZ ARZU EDERDİK Kİ, ZAMANINDA BU ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜRKEN BU TARIM BAKANLIĞI’NIN UHDESİNDE, İNİSİYATİFİNDE YÜRÜMÜŞ OLSUN. AMA MAALESEF, TİCARET VE SANAYİ KOMİSYONU ESAS KOMİSYON, TARIM KOMİSYONU OLARAK BİZLER İSE TALİ KOMİSYONDUK; ÇÜNKÜ BU TASARI SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI’NDAN GELEN BİR TASARIYDI.”

TARIMSAL DANIŞMANA İHTİYAÇ BÜYÜK

BİR DİĞER PANELİST, ANTALYA TARIM A.Ş YÖNETİM KURULU BAŞKANI DR. SAVAŞ TİTİZ İSE, SUNUMUNDA TARIMSAL DANIŞMANLIK HİZMETLERİNİN ÖNEMİ VE ÜLKEMİZDEKİ DURUMU HAKKINDA BİLGİ VERDİ. “ŞU ANDA ANTALYA’DA BU KADAR İŞSİZ ZİRAAT MÜHENDİSİNİN BULUNDUĞU BİR ORTAMDA MANZARA GERÇEKTEN YÜREKLER ACISIDIR” DİYEN TİTİZ, MODERN ÜRETİM YAPMAYA ÇALIŞAN BİRKAÇ İŞLETMENİN HEMEN TAMAMINDA HOLLANDALI VEYA İSRAİLLİ ÜRETİM DANIŞMANLARINI KULLANILDIĞINI İFADE ETTİ.

TARIMSAL DANIŞMANLARIN İŞLETMELERE SUNABİLECEĞİ HİZMETLERİ, ÜRETİM DESENİ VE ZAMANLAMANIN HAZIRLANARAK ÜRETİCİYE ÖNERİLMESİ, MODERN ÜRETİM TEKNİKLERİNİ ÖĞRETİLMESİ VE YENİ ÜRÜNLERİN ÜRETİMİ KONUSUNDA UYGULAMALI EĞİTİM VERİLMESİ, EUREPGAP SERTİFİKASI ALINACAK İSE, KAYITLI VE İZLENEBİLİR ÜRETİME GEÇİŞ VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VB. OLARAK SIRALADIKTAN SONRA BU ALANDA YETERLİ BİLGİ VE DONANIMA SAHİP ÜRETİM DANIŞMANLARININ ÜLKEMİZDE YOK DENECEK KADAR AZ OLDUĞUNU BELİRTTİ. TİTİZ, SÖZLERİNİ ŞÖYLE SÜRDÜRDÜ:

“BU NEDENLE, BİR İŞLETMEDE YETERLİ SÜREDE –EN AZ, KESİNTİSİZ BİR YIL- ÜRETİMDE FİİLEN GÖREV ALMIŞ ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN DANIŞMANLIK EĞİTİMİNE TABİ TUTULMASINA BÜYÜK GEREKSİNİM VARDIR. TOPLAM ÜRETİMİN SADECE YÜZDE 5’İNİ İHRAÇ EDEBİLEN ÜLKEMİZ ÖRTÜ ALTI SEBZECİLİĞİNDE BU ORANIN İSPANYA’DA OLDUĞU GİBİ YÜZDE 50 SEVİYESİNE YÜKSELMESİ HALİNDE BU SEKTÖRDE 3.000 DOLAYINDA DENEYİMLİ ÜRETİM DANIŞMANINA İHTİYAÇ OLACAKTIR.”

PROF. TEZER: ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİ YENİDEN DÜZENLENMELİ

TÜRKİYE’NİN GÜMRÜK BİRLİĞİ UYGULAMA SÜRECİNDE TARIM SEKTÖRÜNÜN ‘DIŞTA KALDIĞINI’, BU NEDENLE AVRUPA BİRLİĞİ İLE BÜTÜNLEŞME KONUSUNDAKİ DEĞİŞİMLERE DE UZAK KALDIĞINI, ANCAK, AVRUPA BİRLİĞİ İLE MÜZAKERE SÜRECİNDE TÜRKİYE’NİN ÖNÜNDE CİDDİ BİR FIRSAT OLDUĞUNU BELİRTEN PROF. DR. ERCAN TEZER İSE ŞUNLARI SÖYLEDİ:

“TÜRKİYE TARIMSAL YAPISINI AVRUPA BİRLİĞİ TAM ÜYELİK SÜRECİNİN GEREKTİRDİĞİ REKABET KOŞULLARINA ADAPTE ETMELİDİR VE BU FIRSATTAN YARARLANARAK ZİRAAT MÜHENDİSİ EĞİTİMİ YAPAN FAKÜLTELERİMİZDEKİ TÜM EĞİTİM PROGRAMLARI DA GELECEĞİN YAPILANMASI ADINA YENİ BAŞTAN DÜZENLENMELİDİR. ANCAK, BU DÜZENLEME BUGÜNE KADAR YAPILDIĞI GİBİ, DEĞERLİ DEKANLARIMIZIN BİRARAYA GELEREK YAPTIKLARI DÜZENLEMELERDEN FARKLI OLMALI; GENİŞ KATILIMLA, MUHTELİF SEKTÖRLERDEKİ TALEP GEREKSİNİMLERİNİN GEREKTİRDİĞİ YENİ NESİLLERİN YETİŞTİRİLMESİNE HİZMET EDECEK TALEP ODAKLI BİR EĞİTİM SİSTEMİNE GEÇİLMESİ YÖNÜNDE OLMALIDIR.”

TAT KONSERVE A.Ş ADINA PANELE KATILAN NECMETTİN KARAHİSARLI DA, AVRUPA BİRLİĞİ UYUM ÇALIŞMALARININ TÜRK TARIMI İÇİN YENİ BİR SOLUK VE KAN DEĞİŞİMİ OLACAĞINI İFADE EDEREK, UYUM SÜRECİNDE TÜRKİYE AÇISINDAN İKİ ÖNEMLİ POTANSİYELİN TARIM VE TURİZM SEKTÖRÜ OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKTİ. KARAHİSARLI, EUREPGAP, ORGANİK TARIM GİBİ KONULARA GEREKEN ÖNEMİ VERİP KONTROLLÜ YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPABİLİRSEK HER TÜRLÜ MEYVE, SEBZE VE İŞLENMİŞ TARIM ÜRÜNLERİNİ DÜNYA PAZARLARINA SATMA ŞANSIMIZIN OLACAĞINI KAYDETTİ.

EN BAŞARILI ZİRAATÇİLER HANGİ ÜNİVERSİTEDEN?

BAYER FİRMASI TEKNİK UZMANI ÖZDEN GÜNGÖR, ÜNİVERSİTELERE İLİŞKİN İLGİNÇ GÖZLEMLERİNİ PAYLAŞTIĞI KONUŞMASINDA ŞUNLARI SÖYLEDİ: “FİRMAYA ZİRAAT MÜHENDİSİ ALIRKEN FAKÜLTELERDEKİ HOCALARA “EN BAŞARILI ÖĞRENCİNİZ KİM?” DİYE SORUP İSİM ALIYOR VE BU ÖĞRENCİLERİ STAJYER OLARAK DAHA ÜÇÜNCÜ-DÖRDÜNCÜ SINIFTAN İTİBAREN ÇALIŞTIRMAYA BAŞLIYORUZ. SAMİMİYETİMLE SÖYLEYEYİM, ÇABUCAK PRATİĞE UYUM SAĞLAYAN İKİ TANE ÜNİVERSİTEMİZ VAR: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİRİNCİ SIRADA, İKİNCİ SIRADA DA MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ. STAJYERLERİMİZİ ZARARLILARI VE HASTALIKLARI SAPTAMALARI İÇİN ARAZİYE GÖNDERİYORUZ. ÇUKUROVA VE MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTELERİNİN ÖĞRENCİLERİ HANGİ BÖLÜMDEN OLURSA OLSUN, BİZE ÇOK KISA SÜRE İÇİNDE CEVAP GETİRİRKEN, DİĞER ÜNİVERSİTELERİMİZİN ÖĞRENCİLERİNDE BUNU GÖREMİYORUZ.

Okunma Sayısı: 385