ÇİFTÇİNİN ENDİŞELİ BEKLEYİŞİ-EKSPRES-MERHABA-BARIŞ GAZETESİ

ADANA ŞUBE ( )
08.11.2006 (Son Güncelleme: 08.11.2006 16:37:49)

ADANA - Çukurova'da, aşırı yağışlar nede­niyle çok sayıda üreticinin ikinci ürün mısır ile pamuğu hasat edemediği, tarım araçlarını araziye sokamadığı için yeni döneme hazırla­namadığı ve buğday ekimi yapamamanın en­dişesini yaşadığı bildirildi.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, yaptığı açıklamada, Çukurova'da etki1i olan son günlerdeki yağış­lar nedeniyle yüzlerce dekar ekili alanın sular altında kaldığını, üreticinin ise birinci ürün pa­muk, ikinci ürün mısır, soya fasulyesi ve yer fıstığı hasadını gerçekleştiremediğini söyledi.

Tarlada kalan ürünlerde, üreticinin yüzde 40-50 civarında kaybı olduğunu belirten Ba­rut, "Hasadını yapamayan ve tarlasını süre­meyen çiftçi, yeni ürün buğdayını ekemediği gibi, yağış nedeniyle tarım araçlarını tarlasına sokmadığı için gelecek sezonun hazırlıklarını da yapamıyor” dedi.

Tarım sektörünün mühendisinden, çiftçisine kadar sıkıntı içinde olduğunu vurgulayan Barut, şöyle konuştu:  "Çukurova'da yıl­da ortalama 300 bin hektar alanda yapı­lan buğday ekimi, yaşanan olumsuz­luklar nedeniyle bü­yük oranda gerçek­leştirilemedi. Bunun yanı sıra yeni sezo­na hazırlamak iste­yen tarla sahibi, ge­lecekten umutsuz. Ürünlerde hem kalite hem de verim kaybı oldu. Devlet, tarım sektörüne acilen yardım elini uzatma­lı."

Zarar gören üreticinin, Doğal Afet Kanunundan faydalandırılmasının sağlanması önerisinde bulunan Barut, tarım sigortasının, yaptıramayanlar da dikkate alınarak bu dönemin “geçiş yılı” olarak değerlendirilip, tüm çiftçileri kapsayacak şekilde düzenlenmesini istedi.

DRENAJ SORUNU

Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan da, ovanın can damarı olan drenaj kanallarına yıllardır bakım yapılmadığını, sağa­nak yağışlarda her yıl aynı sorunların yaşan­dığını söyledi.

Sel ve çamur nedeniyle çiftçinin tarlasına giremediğini vurgulayan Özkan, "Ovada, DSI'nin sorumluluğunda bulunan toprak ze­minli drenaj kanalları yıllardır temizlenmediği için tahliye gerçekleşmeyince tarlaları su bas­tı" dedi.

Çiftçinin endişeli bekleyiş içinde olduğunu vurgulayan Özkan, şunları kaydetti:

“Çiftçinin morali bozuk. Tohumluk almak istiyor, ama (Acaba, tarlamı ekebilecek miyim?) diye tereddüt içerisinde. Çukurova’da buğday üretimi, turfanda olarak görüldüğü için un sektörü ilk alımı yöreden yapar ve Anadolu sert buğdayla karıştırarak kullanır. O nedenle Çukurova’daki üretim çok önemli, üzerinde hassasiyetle durulmalı ve üreticiye gereken destek sağlanmalıdır.”

Çukurovalı üreticinin Haziran ayında hasat yaptığını ve elde ettiği geliri, diğer ürünlerin ekimi için kaynak olarak kullandığını hatırlatan Özkan, tarım sigortasının çiftçiye daha iyi tanıtılması için çalışma yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

 

Okunma Sayısı: 1512