GDO'LU ÜRÜNLERE YASAL DAYANAK - CUMHURİYET - 06.08.2005

GENEL MERKEZ ( )
06.08.2005 (Son Güncelleme: 15.07.2008 11:54:36)

İTHALATINA İZİN VERİLECEK

GDO'LU ÜRÜNLERİN İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞINA ETKİLERİYLE İLGİLİ TARTIŞMALAR SÜRERKEN; AKP HÜKÜMETİ, HAZIRLADIĞI TASLAK İLE GDO'lu ürünlerin belli koşullarla ithalatına izin vermeye hazırlanıyor.

EMİNE KAPLAN

ANKARA - Genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) insan ve çevre sağlığına etkilerine ilişkin tartışmalar sürerken Türkiye'NİN KAPILARI BU ÜRÜNLERE AÇILIYOR. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI'nca hazırlanan Ulusal Biyogüvenlik Yasa Taslağı'NA GÖRE, TIBBİ ÜRÜNLER DIŞINDAKİ GDO'lu ürünler Biyogüvenlik Kurumu'NUN İZNİYLE İTHAL EDİLEREK PİSAYAYA SÜRÜLEBİLECEK. İNSAN VE HAYVAN TEDAVİSİNDE KULLANILAN ANTİBİYOTİKLERE DİRENÇLİLİK GENLERİNİ İÇEREN GDO'ların üretimi yasak olacak, bu ürünler 31 Aralık 2008'E KADAR İSE TÜKETİLEBİLECEK. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, BU ÜRÜNLERİN ÜRETİM VE TÜKETİMİNİN YASAKLANMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.

GDO'lu ürünlerin alerji, kanser, insan bünyesinde antibiyotiğe dayanıklı mikroorganizmaların oluşumu, besin kalitesinde bozulma, toprak ve su kirliliğine neden olduğu yönünde tüm dünyada tartışmalar sürüyor.

ABD başta olmak üzere birçok ülkede GDO'LU MISIR, SOYA, PAMUK VE DOMATES ÜRETİMİ YAPILIRKEN BAZI AB ÜLKELERİ BAŞTA OLMAK ÜZERE BİRÇOK ÜLKE, BU ÜRÜNLERİN ÜRETİMİ VE TÜKETİMİNİ YASAKLIYOR. GDO'lu ürünler, bisküvi, kraker ve bebek maması başta olmak üzere 900'E YAKIN GIDANIN HAMMADDESİNDE BULUNUYOR.

BU ÜRÜNLERLE BİLİMSEL TARTIŞMALAR SÜRERKEN TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN HAZIRLANAN TASLAK İLE GDO'lu ürünlerin Türkiye'DE TÜKETİMİ VE ÜRETİMİNE YASAL DAYANAK GETİRİLİYOR. TASLAK, ŞU DÜZENLEMELERİ ÖNGÖRÜYOR:

* TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI'na bağlı Biyogüvenlik Kurumu oluşturulacak. Tıbbi ürünler dışındaki GDO'LU ÜRÜNLER, KURUMUN İZNİYLE İTHAL EDİLEBİLECEK. BU ÜRÜNLERE İZİN VERİLMESİNDE ''İNSAN, HAYVAN, BİTKİ VE ÇEVRE SAĞLIĞI İLE GÜVENLİĞİNİN TEHDİT EDİLMEMESİ, TÜKETİCİNİN SEÇME ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ORTADAN KALDIRILMAMASI, ÇEVRENİN MATERYAL DENGESİNİN VE EKOSİSTEM İŞLEYİŞİNİN BOZULMASINA NEDEN OLUNMAMASI, GDO'nun kendisinin veya özelliklerinin çevreye yayılmaması, yerel çeşitlerin de devamlılığının tehlikeye düşürülmemesi'' ilkeleri göz önünde bulundurulacak.

* GDO'LU ÜRÜNLERLE İLGİLİ ''GDO VE ÜRÜNLERİNİN KULLANIM AMACI, SAHİP OLDUĞU ÖZELLİKLER, AYIRICI KİMLİK BİLGİLERİ, BİLİNEN VE BİLİMSEL İSİMLERİ, TRANSFER EDİLEN GENİN ALINDIĞI ORGANİZMA, ALICI VE VERİCİ ORGANİZMANIN ORİJİN ÜLKESİ, TRANSFER YÖNTEMİNİN GENEL TANIMI, ACİL DURUMLARDA UYGULANACAK OLAN YÖNTEM İLE PLANLARININ ÖZETİ, RİSK DEĞERLENDİRMESİNİN ÖZETİ'' DIŞINDAKİ BAZI BİLGİLER GİZLİ TUTULABİLECEK.

* GDO'lu ürünlerin, bebek mamalarında ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanımı, bu tür ürünleri içeren bebek mamalarının ithalatı ve ülke içinde dağıtımı yasak olacak.

* İnsan ve hayvan tedavisinde kullanılan antibiyotiklere dirençlilik genlerini içeren GDO'LU ÜRÜNLERİN ÜRETİMİ YASAKLANACAK, BU ÜRÜNLERİN TÜKETİMİ İSE 31 ARALIK 2008'e kadar serbest olacak.

ZMO Başkanı Günaydın, çokuluslu şirketlerin etkin işbirliği ile hazırlanan taslağın yasaklama yerine GDO'LU TOHUMLARIN EKİMİ DE DAHİL OLMAK ÜZERE ADETA SERBESTLEŞTİRMENİN HUKUKİ ZEMİNİNİN HAZIRLANDIĞINI SÖYLEDİ.

TÜRKİYE'nin dünyadaki GDO'LU ÜRÜN ÜRETİMİNİN YÜZDE 99'unu oluşturan soya, mısır, kolza ve pamukta kendine yeter bir ülke olma kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Gökhan Günaydın, ''GDO'LU ÜRÜNLERİN BU ÜLKEYE GİRİŞİ, ÜRETİMİ VE İŞLENMESİ YASAKLANMALIDIR. GDO'ya hayır demek, bu ülkede yaşayan herkesin görevidir. Bu görev bilinç ve kararlılıkla yerine getirilmelidir'' dedi.

Okunma Sayısı: 609