DÜZCE İL TEMSİLCİLİĞİMİZİN, AKÇAKOCA FINDIK REKOLTESİ İLE İLGİLİ RAPORU

GENEL MERKEZ ( )
03.08.2008 (Son Güncelleme: 04.08.2008 15:34:18)

Düzce İl Temsilciliğimiz, aşırı sıcak ve kuraklığın, Akçakoca‘daki fındık rekoltesinde yaratacağı zararı, yüzde 35 olarak açıkladı.

İl Temsilciliğimizin hazırladığı rapor, aşağıdadır:

TMMOB

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

DÜZCE İL TEMSİLCİĞİ

01.08.2008

Ziraat Mühendisleri Düzce İl Temsilciliği ne  Akçakoca  Ziraat Odasının 28.07.2008 tarihli yazılı talebi üzerine Akçakoca İlçesinde sahil,orta ve yüksek kuşakta fındık çeşit ve toprak yapısı dikkate alınarak  aşırı sıcak ve kuraklığın fındık verimine olumsuz etkilerini  tespite yönelik teknik çalışma yapılmıştır.

Buna göre; Akçakoca da bulunan fındık çeşitleri  Akçakoca Levant Kalite  olarak adlandırılan karışık fındık çeşitlerinden  oluşmaktadır. Bu çeşitler içersinde ağırlıklı olarak 0-250 m rakımda bulunan sahil bantta  Kara Fındık ve Mincane (sarı fındık)  olmak üzere diğer çeşitler mevcuttur.250 m ve üzerinde ki orta ve yüksek bantta ise sarı fındık kara fındık tombul, çakıldak ve diğer çeşitler yer almaktadır.

2008 yılında bölgemiz ve özellikle Akçakoca ilçesinde yaşanan aşırı sıcak ve kuraklıktan dolayı özellikle sahil bantta yüksek miktarda bulunan kara fındık, özelliği itibariyle kuraklık ve olumsuz çevre şartlarından büyük ölçüde etkilenmiştir.yapılan teknik inceleme ve gözlem sonucunda sahil bantta %5-10 arasında olgunlaşmadan dökülen fındık olduğu, dallarda ki mevcut fındıkların ise %30-35 oranında tam olarak iç bağlamadığı , dal ve sürgünlerin aşırı miktarda kuraklıktan etkilendiği görülmüştür.

Sağlam olarak görünen çotanakların içersinde ki daneler kırılarak içlerine bakıldığında %15-20 oranında randıman kaybı olacağı kanaatine varılmıştır. Orta ve yüksek bantta ise yoğun olarak bulunan kara fındık ve mıncane çeşitlerinin yanında diğer fındık çeşitlerinin de olumsuz olarak etkilendiği görülmüştür.Bu bölge sahil batta nazaran nispeten yağış alması ve verimin  sahil bantta  nazaran düşük olması sebebiyle sahil bantta göre olumsuz etkilenmenin daha az ( %20-25) olduğu görülmüştür.

Bununla birlikte dal ve sürgünlerde meydana gelen tahribatın, gelecek yıllarda fındık üretimini olumsuz yönde etkileyeceği göz ardı edilmemelidir.

Sonuç olarak Akçakoca ilçesin de fındık üretimi nin yaklaşık % 60 lık kısmı sahil bantta yapılmaktadır. Genel olarak yapılan inceme sonucunda randıman ve ürün bazında ki zararlanmanın %28-35 arasında olabileceği sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Tüm bu olumsuz etkilerin en aza indirilmesi için Ziraat Mühendisleri Odası Düzce İl Temsilciliği olarak  önerilerimiz :

•1-      Fındık randımanının dahada düşük olmaması için hasada mümkün olduğu kadar geç başlanılmasını

•2-      Fındık toplama ve kurutma işlemlerinde aflatoksin oluşumuna sebebiyet verebilecek iş ve işlemlerden kaçınılmalısını

•3-      Fındığın uygun depo şartlarında ve uygun çuvallar (jüt) kullanılarak muhafaza edilmesine dikkat edilmelidir.

Okunma Sayısı: 2359
Fotoğraf Galerisi