KONTV “TARIMSAL ALAN” PROGRAMI

KONYA ŞUBE ( )
03.12.2010 (Son Güncelleme: 03.12.2010 17:04:01)

ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR KONTV’ de “TARIMSAL ALAN” programına katılarak Ülkemiz ve Konya, Tarım ve Hayvancılığında yaşanan sorunların çözümlenebilmesi noktasında yapılabilecekleri anlattı

Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR KONTV‘ de Müjdat GÖKÇE‘ nin canlı yayından sunumuyla gerçekleşen " TARIMSAL ALAN " programına katılarak; Ülkemiz ve Konya, Tarım ve Hayvancılığında Türkiye gündemine dair yaşanmakta olan sorunların giderilebilmesi noktasında bu günden itibaren yapılabilecekler hakkında bilgi verdi.

Başkan Özkan TAŞPINAR şunları kaydetti;

Et sorunu için; "Et meselesi Ot meselesidir." Sorununun  çözümü çayır-mera alanlarına sahip çıkmamız, doğru kullanmamız ve yem bitkileri ekim alanlarının arttırılmasına bağlıdır.  Ota dayalı hayvan besleme yapmayan işletmelerin para kazanmaları mümkün değildir. Süt ve et maliyetinin %60-80 arasındaki girdisi yemdir. Bu maliyet kaba yemlerle karşılanması halinde %10-30‘a düşürülebilmektedir. Dolayısıyla et maliyetini %50 oranında düşürmüş oluruz. Bunun için Tarım Bakanlığımızın girişimiyle mera ve kullanılmayan hazine arazilerinin tespit edilerek hayvancılık yapan işletmelere kanunen var olan bir maddeye işlerlik kazandırılarak kiralama yoluyla verilmesi gerekmektedir. Bu uygulama;  turizm alanları ve  kıyı şeritleri haricinde uygulamaya acilen gerçekleştirilmelidir. Türkiye de yaşanan ET MESELESİNİN çözümü OT MESELESİ‘ dir. Satın alınan yemle sürdürülmeye çalışılan hayvancılık, her gün lokantada yemek yemeye benzer.

Tarımsal Danışmanlık Hizmetleri ile genel olarak 50-100 çiftçiye(arazilerinin alanı, yapılacak olan üretimin çeşidi, küçük ve büyükbaş hayvan sayısı kriter alınarak) bir Ziraat Mühendisi danışmanlık yapıyor. Tohumdan hasada kadar Ziraat Mühendisi çiftçilerimizin yanında olarak; tohum çeşidinin belirlenmesinden, sulama zamanları ve miktarları, gübre, ilaç kullanma zamanları ve miktarlarının belirlenmesi ve takibinin yapılması ile zirai ilaç kalıntısının önlenmesinden tutun fazla su ve gübre israfından da kurtulmuş olunacaktır. Böylelikle; verim ve kalite artacak çiftçi daha çok para kazanacaktır. Tarıma dayalı üretim yapan sanayici kaliteli ürüne sahip olacak ve tüketici de güvenilir bir gıdaya ulaşmış olacaktır. Ancak, projenin tam anlamıyla oturduğunu söyleyemeyiz. Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti alımı için şuan ``Serbest Tarım Danışmanı`` ile sözleşme yapan çiftçilere devlet 500 lira Tarım Danışmanı desteği veriyor. Devlet Tarımsal Danışmanlık Hizmetini karşılayarak çiftçiyi teşvik etmeye çalışıyor. Bu sistemin önümüzdeki dönemlerde değiştirilerek Ziraat Mühendislerine direkt olarak ödeme yapılması ile ancak alınacak hizmetlerin uygulanabilirliğini sağlanır. Projenin geliştirilmesiyle ülke tarımı ve ekonomisi önemli ölçüde gelişecektir.

Tarımı ülke ekonomisine kazandırmak için tarımsal arazilerde sulu tarım yapılması lazım. Yıllarca su zengini olarak anlatılan Türkiye, aslında su fakiridir. Konya‘nın şuan sulu tarım yapılabilen arazisi 500 bin hektardır. Konya‘da tarım yapılabilecek arazi miktarı ise 2 milyon 200 bin hektarla sınırlıdır. 1 milyon 700 bin hektar arazide kıraç tarım yapılmaktadır. Mavi Tünel projesiyle 414 milyon metreküp su ovaya akacak. Bu suyla sadece 50-60 bin hektar arazi daha sulanabilecek. Buna rağmen hala Konya‘da 1 milyon 650 bin hektar arazi sulanamayacaktır. Ancak, basınçlı sulama sistemleri kullanılarak Ova da 1 milyar metreküp su tasarrufu yapılabilir. Konya Ovası‘ndaki mevcut yer altı ve yer üstü suların tasarruflu kullanılması, Mavi Tünel kadar önemlidir. Bunlardan ziyade yeni projelere imza atmamız gerekiyor. Konya Ovasının bir çanak şeklinde olması nedeniyle dışarıdan hiçbir su kaynağıyla beslenememektedir. Artık biz Göksu yu değil, Kızılırmak suyunu Konya Ovasına nasıl getiririz onun hesabını yapmalıyız. Erzincan‘ dan çıkan Karasuyu Kızılırmak vasıtasıyla Hirfanlı Barajına aktarabilir ve böylelikle KOP tan faydalanamayan Kulu, Cihanbeyli ve Altınekin‘i bu sayede sulanması ile sulu tarıma dönüşmesi tamamen sağlanır ve Göksu‘ nun iki buçuk katı olan bir milyar metreküp gibi bir suyun yine Konya Ovasına gelmesi sağlanmış olur.

Okunma Sayısı: 1232
Fotoğraf Galerisi