“ÜRÜNE GÖRE PLANLAMA”-MERHABA GAZETESİ

KONYA ŞUBE ( )
18.01.2011 (Son Güncelleme: 19.01.2011 13:30:13)

Türkiye’de üretim planlamasının düzgün şekilde uygulanması gerektiğini belirten ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR,” Hangi ürün nerede kaliteli yetişiyorsa o bölgede üretimi teşvik edilmelidir” dedi.

"ÜRÜN PLANLAMASIYLA FİYATLAR DENGEDE TUTULUR"
ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, yıllara hatta aylara göre meyve ve sebzede fiyat dalgalanmalarının en aza indirilebilmesi için ürün planlamasının kesinlikle yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Türkiye‘nin gerekirse 300 havzaya bölünerek, hangi ürünün nerede kaliteli yetiştiğinin belirlenmesi gerektiğini aktaran TAŞPINAR, bu şekilde rekolte dengesizliğinin ortadan kalkabileceğini kaydetti.

‘FİYAT İÇİN ÜRÜN PLANLAMASI ŞART‘
Fiyat dalgalanmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR yıllara hatta aylara göre meyve ve sebzede fiyat dalgalanmalarının en aza indirilebilmesi için ürün planlamasının kesinlikle yapılması gerektiğine dikkat çekti. "Meyve ve sebzelerde görülen fiyat dalgalanmalarının birçok sebebi bulunuyor. Bunların en başında ürün planlaması sisteminin Türkiye‘de yeterince yerleşmemiş olması geliyor" diyen Özkan TAŞPINAR, şunları kaydetti: "Bu sistemin ülkemize yeterince uygulanmamasından dolayı hangi çiftçinin hangi ürünü ektiği tam olarak bilinmiyor. Bu nedenle ürünlerde yıllara göre rekolte değişikliği oluşuyor. Bu ürün fiyatlarına doğal olarak yansıyor. Türkiye 30 havzaya bölündü, bu yeterli değildir. Gerekirse 300 havzaya bölünerek hangi ürün nerede daha kaliteli yetişir, bölge bölge belirlenerek ürünün o bölgede yetiştirilmesine destek olunması gerekir. Bu şekilde hangi ürünün nerde ve tahminen ne kadar üretileceği belirlenmiş olacaktır. Böylece ürünlerdeki fiyat dalgalanmalarının çok olması engellenecektir." İklim şartları ve ürün hastalıklarının da meyve ve sebze rekoltesini etkilediğini aktaran TAŞPINAR, "Bu yıl domates ürününde görülen ‘Domates Güvesi‘ hastalığından dolayı domates fiyatları aşırı derecede arttı. İklim şartları da üretimi etkiliyor. Bunda da mesele Akdeniz bölgesinde aşırı sıcak olmasından dolayı mısır üretimi az ve kalitesiz oldu. Sıcaklık Konya yöremize iyi geldiği için burada üretilen mısıra olumlu etki yaptı. Bizim ürettiğimiz mısır daha kaliteli olmasından dolayı Konya mısırının fiyatı yüksek oldu. Gerekli çalışmalar sonrası ürünlerin rekolteleri tahminen bilenebilecektir. Ürün planlamasının kesinlikle geniş çaplı uygulanıyor olması gerekir."

Okunma Sayısı: 895
Fotoğraf Galerisi