“HUBUBATTA YÜZDE 10 KAYIP”- MERHABA

KONYA ŞUBE ( )
26.03.2012 (Son Güncelleme: 27.03.2012 13:27:40)

Sert geçen kış Konya Ovası’ndaki hububatı olumsuz etkiledi.

Sert geçen kış Konya Ovası‘ndaki hububatı olumsuz etkiledi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, "Son yıllarda Konya Bölgesi‘nde ılıman iklim yaşanıyor olmasına aldanan çiftçilerimizin bir kısmı karasal iklim şartlarına uygun olmayan buğday tohumu çeşitlerini ekti. Bu sene kışın sert geçmesi ve hava sıcaklıklarının düşük olmasından dolayı da ılıman iklime uygun olan buğdayın ekili olduğu alanlarda don olayının yaşanması kaçınılmaz oldu. Yapılan araştırmalara göre yüzde 8 ile 10 arasında bir ürün kaybımız mevcut" dedi.

Geçen yıl TMO‘ nin buğdayda proteine dayalı fiyatlandırma sistemine geçmesi nedeniyle buğday ekiminin fazla yapılmadığını ifade eden Başkanımız Özkan TAŞPINAR, rekoltenin hem ekimin az olması, hem de don olaylarından dolayı düşük olacağı yönünde tahmin edildiğini söyledi.

Çiftçinin bu dönemden sonra hububata çok iyi bakması gerektiğine dikkat çeken Başkan TAŞPINAR, "Çiftçi proteini yüksek buğday yetiştirirse iyi fiyata satar. Gübrelemeyi bir plan dahilinde gerçekleştirir, buğdayda hastalık ve zararlıları tehlikesine karşı önlemlerini alır, yabancı otlarla mücadeleye ve sulamaya dikkat ederse verim açığını kapatır. Kışın, verim ve kaliteyi olumsuz etkilemesi kaçınılmaz ama burada da çiftçiye hassas noktalara dikkat etmek düşüyor" diye konuştu.

Okunma Sayısı: 495
Fotoğraf Galerisi