"ZMO TARIM KÖŞESİ" - ANADOLU MANŞET

KONYA ŞUBE ( )
13.09.2012 (Son Güncelleme: 13.09.2012 18:05:35)

ZMO Konya Şubesi olarak Anadolu Manşet Gazetesinde her çarşamba günü çiftçileri bilgilendirmek amacıyla sesleneceğiz.

Sevgili okurlarımız, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi olarak Konyalı çiftçilerimize yardımcı olmak amacıyla her Çarşamba günü buradan sizlere sesleneceğiz. İlk yazımızda sertifikalı tohum kullanımının faydalarını anlattık.

YÜKSEK VERİM VE KALİTELİ ÜRÜN ANCAK SERTİFİKALI TOHUM KULLANARAK ELDE EDİLİR

Tarımla ilgilenen bir çiftçi veya bir işletme, işinin devamlılığını sağlaması için mutlaka en yüksek kalite ve verimi alması gerekmektedir. Kalite ve verimin arttırılmasında yetiştirme tekniği metotları, arazi ıslahı, sulama, mekanizasyon, gübreleme, zirai mücadele tekniklerinin uygulanması yanında bölge iklimine uyan kaliteli tohum çeşidinin de kullanılması gerekmektedir. Kaliteli tohum denince sertifikalı tohum akla gelmektedir.

Toprak Mahsulleri Ofisi, Ticaret Borsaları ve Un Sanayicileri 2011 yılında hububat alımlarında ilk defa kaliteye göre sınıflandırma sistemi uygulamaya başladılar. Bu uygulama çiftçilerimizin kaliteli tohumluk arayışında sertifikalı tohum kullanımına yönelmesini sağladı.

Çiftçilerimizin kaliteli ürün elde etmesini sağlayan sertifikalı tohumluk kullanımının pek çok faydaları vardır.

Sertifikalı tohumluk kullanımın faydaları şunlardır;

• Sertifikalı tohumlukta yabancı ot ve yabancı tohum olmadığı için hangi ürünü ekmişseniz onu alırsınız.

• Çeşit özellikleri bilindiğinden ekim zamanı tam olarak ayarlanabilir

• Sertifikalı tohumluklarda yüksek çimlenme (çıkış) kabiliyeti vardır. Yani çiftçimizin tarlaya attığı her tohum çimlenir ki bu da bazı bitkilerde dekara ekilecek tohum miktarında %25‘e varan tasarruf sağlayarak tohum maliyetini düşürür.   Ekilen tohumların tamamı aynı günlerde çıkış sağladığı için (tekdüze çıkış) tarlada dalgalanma ve boşluklar olmaz, dolayısıyla da ürün kaybı görülmez.

• Sertifikalı tohum genç olması nedeniyle toprak rutubetinden ve bitki besin elementlerinden yararlanma kabiliyeti yüksektir.

•  Bitkilerin tümünün gelişmesi aynı dönemdedir, böylece; bakım, çapalama, sulama, ilaçlama gibi işlemlerin yararı tam olarak kendini göstererek olgunlaşma tüm bitkilerde aynı zamanda olacak ve hasat kolaylaşacaktır..

• Elde edilen ürünler aynı özelliklerde ve kaliteli olduğundan pazar değerleri yüksektir, bu da satış kolaylığı sağlar. Un, makarna, bisküvi v.b. sanayinde standart ürün aranılır bir özelliktir.

 • Söz konusu tohumlar toprakta bulunan ve tohumla taşınan bazı hastalıklara karşı koruyucu olarak ilaçlanmasından dolayı kayıplar minimum düzeydedir, ekimde fazla tohum kullanılmasına gerek kalmadığı için tasarruf sağlar.

• Sertifikalı tohum kullanan çiftçilerimiz sertifikalı tohumluk kullandıklarını faturaları ile tespit ettirdikleri takdirde kullanılan tohumluk miktarına göre destekleme ödemesi almaktadırlar. Ülkemizde sertifikalı tohumluk satışları mevzuatlara uygun belgeleri olan Tohum Bayileri aracılığı ile yapılmaktadır. Bayilik belgesi olmayan yerlerden alınan tohumlar kesinlikle sertifikalı değildir ve tohumluk desteği alınamaz.

Verim artışı ve daha birçok faydası olan sertifikalı tohumluk kullanımıyla bol ve bereketli mahsüller...

                                                                                                                   Özkan TAŞPINAR

                                                                                                                           Başkan

Okunma Sayısı: 521
Fotoğraf Galerisi