NİTRATLI GÜBRE KRİZİ

KONYA ŞUBE ( )
21.06.2016 (Son Güncelleme: 21.06.2016 15:11:38)

ÇİFTÇİLER HAZIRLIKSIZ YAKALANDI

 Üretime bomba! 

Son yıllarda terör örgütlerinin patlayıcı yapımında yoğun olarak kullandığı nitratlı gübre satışının yasaklanması üreticileri endişelendiriyor. Özellikle pancar ve mısır üreticileri yasağın ardından alternatif gübre arayışına başladı. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, patlayıcı yapımında da kullanıldığı gerekçesiyle, nitratlı gübrelerin satışını yasakladı. Türkiye genelindeki bayilerin elinde bulunan 64 bin ton nitratlı gübreye el konuldu. Nitratlı gübre özellikle tarla bitkilerinde, yazlık ve kışlık sebzelerin yanı sıra tüm meyve ağaçlarının gelişme dönemlerinde kullanılıyordu.  Patlayıcı yapımında kullanılabilen nitratlı gübrelerin satışının yasaklanması ile ilgili karar valiliklere bildirildi. Karardan sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık ekipleri, gübre satışı yapan işyerlerinde bulunan malları toplamaya başladı. Çiftçiler ise nitratlı gübre satışına yasak getirilmesine hazırlıksız yakalandı. Bazı çiftçiler sezon başlamadan tüm yıl yetecek kadar gübresini satın almıştı. Yasak kararının ardından çiftçiler alternatif gübre arayışına yöneldi.

 ÇİFTÇİLER HAZIRLIKSIZ YAKALANDI 

Nitratlı gübre satışlarının yasaklanması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Celil ÇALIŞ, ulusal güvenlik tedbirlerinin alınmasının her şeyden önemli olduğunu ve bu konunun eleştirilmesinin yanlış olduğunu dile getirdi. Gübre satışlarının yasaklanmasının en olumsuz sonucu olarak çiftçilerin hazırlıksız yakalandığını gören ÇALIŞ, "En büyük kayıp maddi olarak yaşanacak. Çiftçilerimiz hazırlıksız yakalandı. Konya önemli bir tarım şehri. Tarımda etkin şekilde faaliyet gösteren özel şirketlerde var. Olumsuz durumu olumlu hale getirmek için birçok imkanı olan özel şirketler, alternatif yöntemler buldu, bulmaya da devam edecek. Örneğin şeker pancarı üretiminde nitratlı gübreye büyük bir ihtiyaç var. Yasaklandığı için çiftçi kara kara düşünmeye başladı. Çiftçimiz bunu düşünmek yerine biran önce çalışmalarına hız vermesi gerekir. Gübreye en fazla ihtiyaç olunan dönemde yasak getirildi. Sıkıntı, ancak sulu ve alternatif azotlu gübrelerle çözüme kavuşturulabilir. Çiftçilerimiz alternatif yöntemlere biraz zor uyum sağlayacak. Bu noktada da ciddi bir ekonomik sorun yaşayabilir" dedi. Nitratlı gübrenin kurak bölgeler için büyük bir önem arz ettiğini de dile getiren ÇALIŞ, konuşmasını şu cümleler ile sonlandırdı: "Amonyum Nitrat gübresi, kurak bölgeler içinde büyük önem arz etmektedir. Türkiye koşullarında özellikle İç Anadolu gibi yağış oranı az olan bölgelerde yüzde 26 can gübresi yerine kullanımı tercih ediliyor, zira amonyum nitrat gübresi toprağın kendi nemi ile eriyebilmektedir.  Toprakta hızlı çözünen bir gübre olması sebebiyle hem hızlı etki eder, hem de etki süresi diğer azotlu gübrelere oranla daha uzun sürer. Tedbirli olunmalı. Ama hiç bir şey bizim ulusal güvenliğimizden de önemli değil."

 MERHABA GAZETESİ 20.06.2016

Okunma Sayısı: 98
Fotoğraf Galerisi