BURDA`DA BUGÜN: BU KEZ ÇİFTÇİLERİN YÜZÜ GÜLECEK Mİ? "CİDDİ ZARARLAR MEYDANA GELEBİLİR"- 12 NİSAN 2022

BURSA ŞUBE ( )
15.04.2022 (Son Güncelleme: 15.04.2022 15:35:31)

Mevsim normallerinde giden havalar çiftçileri sevindirmişti. Bu sevinç sonrasında bir anda düşen hava sıcaklıkları çiftçileri soru işaretlerine boğdu. Tüm bunlar sonrasında Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Dr. Fevzi Çakmak soru işaretlerine cevap verdi. Çakmak, "Önümüzdeki günlerde yaşanabilecek sıcaklık düşüşleri ciddi zararlara yol açabilir" diye konuştu.

Hava sıcaklıklarının ani düşüşü ve zirai don uyarıları sonrası çiftçilerin aklındaki soruları yanıtlayan Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, şimdilik bir sorun görünmediğini belirtirken önümüzdeki günlerde sıcaklıkların eksilere düşmesi halinde ciddi zararların meydana gelebileceğini belirtti.

"DON OLURSA ÇİÇEKLER ZARAR GÖRÜR"

Önümüzdeki dönemde herhangi bir don olursa bitkilerin uyanmaya başladığı anda, özellikle meyvecilikte çiçeklerin zarar göreceğini söyleyen Çakmak, bu durumlarda ciddi anlamda ürün kayıplarının meydana gelebileceğini belirtti. Kar yağışının çiftçilik açısından kötü bir şey olmayacağını söyleyen Çakmak şunları kaydetti; "Kar dış ortamdaki sıcaklığı tolere eder, bir yorgan vazifesi görür. Eğer yağışlardan sonra, ağaçlar ıslakken bir don oluşursa çok ciddi zararlar meydana gelebilir. Buğdayda sapa kalkma dönemiyle beraber gerçekleşen hızlı büyüme sonrası oluşacak bir don yine büyük zararlara yol açabilir ama şu an için bu durum söz konusu değil."

"EN ÇOK ZARARI MEYVE AĞAÇLARI GÖRÜR"

Sıcaklıkların eksilere düşmesi ve don olması durumunda oluşabilecekleri belirten Çakmak, "Bursa`da erik gibi erkenci olan meyveler daha yeni yeni uyanmaya başlıyor. Çiçeklenme döneminde yani nisan ayının sonu mayıs ayının başına doğru oluşabilecek bir kırağı düşmesi, özellikle meyvecilikte çok kötü sonuçlara yol açabilir. Bugünden sonra oluşacak sıcaklık düşüşleri çiçeklenme döneminde olan meyvelere zarar verir" diye konuştu.

"HAVALAR İYİ AMA..."

Şu ana kadarki hava koşullarına bakıldığında kışın ekilen tarla bitkileri için her şeyin güzel göründüğünü söyleyen Çakmak, sözlerine şöyle devam etti; "Hava koşulları güzel ama bu sene vatandaşlar gübre alamıyorlar. Burada gübrenin çok pahalı olması sebebiyle ürün veriminde sıkıntı yaşanacaktır. Geçen yıl Türkiye kuraklık nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadı. Dolayısıyla ürünlerde verimler ciddi anlamda düştü. Bu yıl da ürünlerin tam başak yaptığı dönemde oluşabilecek iklim verileri önemli. Eğer o dönemde kurak geçerse yine ürünler olumsuz etkilenebilir."

"ÇİFTÇİ EKMEDEN SATABİLMELİ"

Bu yıl kuraklıktan değil ama girdi maliyetlerinden dolayı çiftçilerin zorlandığını söyleyen Çakmak sözlerine şöyle son verdi; "Çiftçilerin gübre alamamaları nedeniyle verim düşüklükleri meydana gelecektir diye tahmin ediyoruz. Tüm bu eksiklikler nedeniyle de destekleme politikalarının değişmesi gerekiyor. Çiftçi ekmeden önce üründen kar edebileceğini bilmesi ve ürünlerini satabileceğini bilmesi gerekiyor. Özellikle stratejik önemi olan, temel gıda maddesi olan ürünlerde bunu yapmamız gerekiyor."

 

Haber: Ramazan ACAR / BURSADA BUGÜN

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

 

Okunma Sayısı: 40
Fotoğraf Galerisi