AKDENİZ GERÇEK GAZETESİ: TARIM DA ORMAN DA KORUNMUYOR- 27 TEMMUZ 2022

ANTALYA ŞUBE ( )
05.08.2022 (Son Güncelleme: 05.08.2022 14:25:43)

Geçen yıl yaz ayında çıkan orman yangınları sebebiyle zarar gören tarım arazileri ekilememiş ve toprağın verimi büyük ölçüde düşmüştü. Önümüzdeki aylarda çıkabilecek yangınların tarım arazilerine verebileceği zarar hakkında konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, “Tarım ve Orman Bakanlıkları’nın birleşmesi her iki alandaki değerleri ve korunması gereken alanları yangından daha çok etkiledi” dedi.

Tarım da orman da KORUNAMIYOR!

Yangının toprağa doğrudan iki etkisi olduğunu belirten ZMO Şube Başkanı Dursun Büyüktaş, organik maddelerin toprağın 10 15 santimetre altında yoğunlaşmıştır. Yangında, bu organik madde ve toprak içerisindeki canlılar zarar görür. Organik madde uzun süre sonucunda oluşuyor. İlk zarar gören organik maddeyi hızlı şekilde yerine koymak zor. Yanan tarım arazilerinin tekrardan kullanılması için uzun bir süre gerekiyor ancak insan eliyle belirli takviyelerle bu süre 1, 2 yıla çözülebilir” ifadelerini kullandı

“YANGINLARA ORMAN İTFAİYESİ MÜDAHALE ETMELİ”

Başkan Büyüktaş, “Manavgat’ta çıkan yangında, Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin’in açıklamasında ‘75 bin hektar alan yandı. 2bin 800 hektarı tarım arazilerinden oluşuyor’ dedi. Ancak bu veriler resmi veriler değil, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ne kadar alan yandığını ve ne kadar tarım arazisinin zarar gördüğünü, tarlası yanan üreticiye ne kadar yardım yapıldığını açıklaması gerek. Bunun dışında ormanlara ve tarım arazilerine yangının verdiği zararı en aza indirgemek için taşra teşkilatlarına daha fazla personel alınması gerekiyor. Ormanlarımızda ve tarım arazilerimizde çıkan yangına orman itfaiyesi müdahale etmelidir. Belediye itfaiyeleri orman yangınlarına müdahalede etkisiz kalabiliyor” diye konuştu.

“YILLARDIR BİR PROJE YOK”

Tarım arazilerinin ve ormanların korunmasının Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sorumluluğunda olduğunu belirten Başkan Büyüktaş, “Yangın kaçınılmazdır. Ama ilk olarak önlem alarak yangını baskı altında tutmak gerekmektedir. Yıllardır durum böyle fakat yapılan tek bir proje yok. Son yıllarda yangınların sayısında da ciddi artış var. Yetkililer yangın çıktığında alanlara gitmek yerine gerekli önlemleri alsalar ciğerlerimiz yanamayacak. Tarım ve Orman Bakanlıkları’nın tek çatı altında birleşmesi doğru değildir. Bu birleşme her iki alandaki değerleri ve korunması gereken alanları yangından daha çok etkilemiştir” ifadelerini kullandı.

“ANIZ YAKIMI ORGANİK MADDELERİ ÖLDÜRÜYOR”

Yangınların sebeplerinden birisinin anız yakılması olduğunu belirten Başkan Büyüktaş, “Çiftçiler anız yakıyor. Buda çok yanlış bir uygulama. Anız yakmak toprağa yangın etkisi ile aynı şekilde zarar veriyor. Anız yakmak, yangın etkisi ile eşdeğer. Bakanlık anız yakılmaması gerektiğini belirtiyor. Verdiği eğitimlerde anız yakılmaması gerektiğini söylüyor. Ancak anız yakılıyor ve topraktaki organik maddeleri öldürüyor. Gerekli tedbir ve uygulamalar bir an önce alınmalı” dedi

 

Haber: Arda KIR

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 38
Fotoğraf Galerisi
Bağlantılar

https://www.akdenizgercek.com.tr/haber/51114-tarim-da-orman-da-korunamiyor