O SÖZ SİZE YAKIŞMADI BAKAN BEY, İLAÇLAMA UÇAKLARINI ÖLDÜRMEYİN - HÜRRİYET

MERKEZ
01.06.2007
 

Vahap MUNYAR 

SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan‘ın yarattığı sohbet ortamında 1.5 ay önce Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker‘i dinlemiş, sorularımıza yanıtlar almıştık.

O sohbet sonrasında "havadan ilaçlama yasağı" konusunda kısa bir yazıyla Eker‘in görüşlerini aktarmıştım: "Pilot, eşiyle kavga etmiş, kafası bozulmuş oluyor, yaptığı ilaçlama hedefine ulaşmıyor. Üstelik çevreye de zarar veriyor."

Eker, havadan ilaçlamayı yasaklayıp, yerden ilaçlamaya yönelme kararından sonra buğdayda süne emgili dane oranının yüzde yüzde 4‘ten yüzde 1‘in altına indirdiklerini söylemişti. Bu konuda kendisine karşı lobi yapan bir işadamının (Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş) 25 zirai uçağına dikkat çekmişti.

Yazıdan sonra Şaban Baş birkaç kez aradı, Uçakla Zirai Mücadele İşletmecileri Derneği Başkanı Himmet İlemin de geniş bir dosya gönderdi.

Şaban Baş, "Bakan, kendine yakışmayan sözler söylemiş" diye söze girip, konuyu Avrupa Birliği‘ne (AB) getirdi: "AB‘nin kurallarını işlerine geldiği gibi yorumluyorlar. AB ülkelerini çoğunda, dibimizdeki Bulgaristan‘da havadan ilaçlama serbest."

Himmet İlemin‘in gönderdiği dosyadaki Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi‘nin açıklamasına baktım: "AB‘ye üye 27 ülkeden 24‘ünde havadan ilaçlama sınırlı alanlarda kontrollü olarak yapılıyor."

Himmet İlemin‘in dosyasındaki Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü Öğretim Üyesi pilot Ali Musa Bozdoğan‘ın notlarına göre, havadan ilaçlamayı 1911‘de Alfred Zimmermann ortaya atmış, 1921‘den itibaren de ABD‘de uygulaması başlamış. 1990‘lı yıllarda dünyadaki ilaçlama uçağı sayısı 34 bin adede ulaşmış. ABD‘de 12 bin, Rusya‘da 14 bine yakın ilaçlama uçağı varmış.

Havadan ilaçlama yasağı geçen yıl devreye girince, Çukurova‘daki ziraat odaları, yayınladıkları ortak ilanda, pamuk ve mısırda üretim kaybının 1 milyar dolara ulaşacağını iddia etmişler.

Himmet İlemin, havadan ilaçlama yasağı kararına karşı açılan dava Danıştay‘da sürerken, Bakan Eker‘in söylediği sözlerin yargıyı etkilemeye dönük olduğunu da iddia ederek eklemiş: "Türkiye‘de faaliyet gösteren 29 işletmecinin 70 uçağı var. Tüm birikimlerini tarımsal uçak işleticiliğine yatıran ve sermayesi bu uçaklar olan şirketler, yasaklamayla iflasın eşiğine gelmiştir."

Başta İlemin olmak üzere, havadan ilaçlamayı savunanlar, "Yasağı kaldırın, iyi denetleyerek havadan ilaçlamaya izin verin" çağrısı yapıyor.

Onlar havadan ilaçlama yasağının sadece pamuk ve mısırdaki faturasını 1 milyar dolar olarak hesaplıyor...

Bakan Eker ise, "20 milyon ton yıllık buğdayımızın 800 bin tonunu süne emiyordu, havadan ilaçlama yasağıyla bu rakam 100 bin tona indi" diyor.

Bir yanda Danıştay‘da dava sürüyor, diğer tarafta herkes gibi çiftçinin önüne de seçim sandığı geliyor...

Eğer Eker haksızsa, sandıkta çiftçiden dersini alır...

Okunma Sayısı: 693