BEYAZ ETÇİ, MISIR FİYATINI DÜŞÜRMEK İÇİN İTHALATTA VERGİ İNDİRİMİ İSTEDİ - REFERANS

MERKEZ
06.01.2007

Yerli mısır fiyatlarının yüksek olduğunu savunan kanatlı sektörü, ithal mısırdaki Gümrük Vergisi'nin yüzde 130'dan yüzde 10'a düşürülmesini istedi. Üretici kesimi ise bu talebe karşı çıkıyor.

 

Kanatlı sektörü, Avrupa Birliği (AB) ortalamasının da altında fiyat bulan yerli mısırın değerini daha da düşürmek için ithalat kozunu gündemde tutmaya devam ediyor. Sektör, hükümetten yüzde 130‘luk Gümrük Vergisi‘ni acilen yüzde 10‘a düşürmesini istedi.

Yüksek teşviklerle donanmış Avrupa ülkelerinde mısırın ton fiyatı 240 (342 YTL) dolar seviyelerinde seyrediyor. Bu durumda yüzde 130‘luk Gümrük Vergisi yüzde 10‘a düşürülse bile Avrupa‘dan ithal mısırın Türkiye‘ye girişi 364 YTL‘yi buluyor. 350-360 YTL olan yerli mısır bu durumda ithal mısırdan yine ucuz kalıyor. Bu rağmen kanatlı sektörünün ithal mısır söyleminde diretmesi, "yerli mısır fiyatını daha da aşağı çekme amacı taşıdığı" iddialarına neden oldu.

Türkiye, ithal ürünün yerli ürüne göre daha ucuz olduğu dönemleri yavaş yavaş geride bıraktı ancak sanayicilerin "Ucuz ithal ürüne kapı açılsın" söylemi değişmedi. Son olarak beyaz et sektöründen "Mısır fiyatları çok yüksek, Gümrük Vergisi‘ni yüzde 130‘dan yüzde 10‘a çekmezseniz tavuklar açlıktan ölecek" tepkisi geldi. Banvit Genel Müdürü Ömer Görener tarafından dile getirilen bu tepki, kanatlı sektörünün diğer aktörlerince de destekleniyor.

Fakat piyasa rakamları, ithal mısırın yerli mısırdan daha pahalıya geldiğini gösteriyor. AB mısırının Türk mısırından pahalı olduğunu doğrulayan Beyaz Et Sanayicileri Birliği Genel Sekreteri Yüce Canoler, "Ancak biz ABD ve Brezilya mısırını istiyoruz. Chicago Borsası‘nda mısırın ton fiyatı 145 dolar. Navlun ve liman masraflarıyla birlikte rakam 200 dolara çıkıyor. Ama sektörün yıllık mısır tüketiminin 2 milyon 200 bin ton olduğunu hesap edersek, bizim için avantajlı olan mısır o" dedi. Bu arada iç piyasada fiyat belirsizliği yaşandığını savunan Canoler, 400 YTL versek de mısırı bulmakta zorlanıyoruz. Fiyat 450 YTL‘ye çıkacak düşüncesiyle satış yapmak istemiyorlar. Herkes ürününün yüksek değerle satmak ister fakat bu artık fırsatçılık" görüşlerini savundu.

Ucuz olan genetiği değişmiş mısır

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Günaydın ise özellikle Güney Amerika ülkelerinde üretilen mısırın Avrupa‘ya göre daha ucuz olduğunu belirterek "Ama bu ülkelerde ürünlerin yüzde 70‘inin genteği değiştirilmiştir. Dolayısıyla genetiği değişmiş mısırı daha ucuza almak mümkün. Ancak genetiği değişmemiş mısır borsa fiyatlarının da yüzde 20 gibi üzerinde bir fiyata mal oluyor" dedi.

Türkiye‘de sektör sektör çözüm yerine konuya bir bütün olarak yaklaşılması gerektiğini belirten Günaydın, "Türkiye‘nin yıllık üretimi 4 milyon ton civarında. Hem iç üretimi teşvik edip hem de gümrük vergilerini düşürmek olmaz. O zaman yerli üretim elde kalır. Yapılması gereken maliyetleri düşürüp yerli mısırın dünya fiyatları seviyesinde olmasını sağlamaktır" dedi.

Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve mısır üreticisi Profesör Halis Arıoğlu ise ithalat talebine ve fiyat konusundaki iddialara tepkili. 2006‘da yaklaşık 3 milyon ton mısır üretildiğini ve bunun en fazla yüzde 40‘ının stokta bekletildiğini belirten Arıoğlu, "Yani mısırın yüzde 60‘ı piyasada. Arayan kolaylıkla buluyor. Üstelik fiyatı da 400 değil, 350 YTL" diye konuştu.

Bu arada yem hammaddesinin sadece mısırdan oluşmadığını, buğday ve arpa da kullanıldığını belirten Arıoğlu, "Ancak mısırın yem kalitesi daha yüksek olmasına karşın, tonu 450 YTL‘den satılan buğdayın fiyatı mısırdan daha yüksek. Mısır üreticisinin yüksek fiyat istediği filan yok. Sadece hak ettiğimizi istiyoruz" dedi.

Okunma Sayısı: 538