BİRGÜN GAZETESİ: AYÇİÇEĞİNDE HER ŞEY DÖVİZE ENDEKSLİ- 07 EYLÜL 2020

BİRGÜN GAZETESİ: AYÇİÇEĞİNDE HER ŞEY DÖVİZE ENDEKSLİ-  07 EYLÜL 2020
İSTANBUL
07.09.2020

Ayçiçeğinde dışa bağlığının üreticinin desteklenmesiyle çözülebileceğini söyleyen ZMO İstanbul Şube Başkanı Kapıkıran, "En azından tohumluk üretimini içerde yapabilmenin temelleri atılmalı. Bunlar sağlanmadığı sürece ithalata bağımlılık devam edecek" dedi.

 

Ayçiçeği alımları devam ediyor. Büyük ölçüde yağlık olarak üretilen ayçiçeği, ülkede en çok Çukurova ve Trakya bölgelerinde üretiliyor. Ancak bu üretim toplam ihtiyacın yalnızca yüzde 35’ini karşılıyor. Üreticilerin desteklenmediğine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, yüzde 65’i ithal edilen ayçiçeğinin girdi maliyetlerinin artmasının yağ fiyatlarına yansıyacağını belirtti.

KİLOSUNA 50 KURUŞ DESTEK

Geçen yıl kilogram başına 40 kuruş destek verilen ayçiçeği üreticisine bu yıl 50 kuruş destek verileceği açıklandı. Desteklemenin yetersiz olduğuna dikkat çeken Kapıkıran, “Üreticinin maliyetine bakıldığında 80 kuruş civarında destekleme ödemesi yapılması gerekiyor. İthalata bağımlılık üretici desteklenerek çözülür” dedi.

Ülkedeki toplam hasadın yüzde 90’ının eylül ayında tamamlandığını belirten Kapıkıran, “Türkiye’deki en büyük ithalat kalemlerinden biri yağlı tohum ithalatı, bunların içinde ayçiçeği tohumu ilk sırada yer alıyor” dedi.

İthalat maliyetinin de arttığını belirten Kapıkıran, “Bu sene dış alımlarda da fiyatlar yükseldi. Bunun bir nedeni pandemi diğer bir nedeni de iklim krizi. Yağışların azalması nedeniyle tüm dünyada büyük ölçüde üretim düşüşü var” dedi.

VERİM DÜŞÜYOR

Türkiye’deki verimliliğin de azaldığını belirten Kapıkıran, TÜİK verilerinin inandırıcılığının olmadığını söyledi. Kapıkıran, resmi verilere göre artan üretim miktarının aslında gerçeği yansıtmadığının altını çizdi. Kapıkıran, “Geçen yıllarda dekar başına 300 kilogram rekolte alınırken şimdi 200 kilograma düştü” dedi.

TÜİK verilerine göre geçen yıl 1 milyon 950 bin ton yağlık ayçiçeği üretimi yapıldığını belirten Kapıkıran, “Biz sahada bu rakamın 1 milyon 650 bin ton olduğunu biliyoruz. Bu yıl da üretimin 1 milyon 250 bin ton civarına düşeceği tahmin ediliyor” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİNİN GÖZÜ DOLARDA

Girdi maliyetlerinin döviz kurunun artmasıyla yükseldiğine dikkat çeken Kapıkıran şöyle konuştu: “İlaç, gübre, enerji, mazot maliyetleri çok yükseldi. Bu girdi maliyetlerinin tamamı döviz kuruna bağlı olduğu için artış yaşanıyor. Bu bizim ithal ettiğimiz ülkelerde de böyle.”

Ayçiçeği tohumunun yüzde 90’ının ithal olduğuna değinen Kapıkıran, “Önümüzdeki dönem tüketici bağlamında da ayçiçeği yağı fiyatlarında bir artış bekleniyor. Üreticiler ve kooperatiflerden aldığımız bilgiler doğrultusunda bu yıl hem üretim alanında hem de birim alan verimliliğinde çok önemli düşüş var. İçerde en azından tohumluk üretimini içerde yapabilmenin temelleri atılmalı. Bunlar sağlanmadığı sürece ithalata bağımlık devam edecek” ifadelerini kullandı.

 

Haber: Havva Gümüşkaya

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.  

Okunma Sayısı: 96
Fotoğraf Galerisi