BURSA HAKİMİYET GAZETESİ - ÇİFTÇİLER TEPKİ GÖSTERİYOR: BURSA TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ NEDEN SESSİZ?  - 19.04.2025

BURSA HAKİMİYET GAZETESİ - ÇİFTÇİLER TEPKİ GÖSTERİYOR: BURSA TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ NEDEN SESSİZ?  - 19.04.2025
BURSA
19.04.2025
 

Çiftçiler tepki gösteriyor: Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü neden sessiz?     

Onlarca ili etkileyen zirai donun faturası çıkarılmaya devam edilirken Bursa’daki çiftçiler, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar’a tepki gösteriyor. Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Fevzi Çakmak 76 bin çiftçinin olduğu kentte sadece 300 dolayında ziraat mühendisi olduğuna dikkati çekti.

Bursa’da zirai don nedeniyle zarar gören çiftçiler, zararlarını nasıl telafi edecekleri ve üretimde bundan sonra ne yapacakları konusunda endişe duyuyor. Sınırlı sayıda sosyal medya paylaşımları dışında basın açıklaması ya da basın toplantısı yapma yoluna gitmeyen Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün sergilediği pasif tutum, ziraat mühendislerinin de gündeminde.

76 BİN ÇİFTÇİYE 300 MÜHENDİS!

AS TV Anahaber bültenine konuk olan TMMOB Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, zirai don sonrası saha ziyaretlerinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bursa’nın toplam mühendis sayısı 300 civarında. 76 binin üzerinde çiftçinin olduğu bir kentte yaşıyoruz. Dolayısıyla böylesine büyük bir felaketin bir anda meydana geldiğini gördük. Bütün birimlere bakan ziraat mühendislerinden bahsediyoruz. Bu mühendisler, buraya yoğunlaştırılsa bile o tespitlerin hızlıca yapılmasının imkânı yok. Mutlaka destek alınması gerekiyordu. Örneğin bu süreçte zararın olmadığı illerden destek alınabilirdi, takviyeler yapılabilirdi. Önemli olan, bu zararların en kısa sürede tespit edilmesi. Çiftçimiz feryadında haklı çünkü acılı. Bir yılın emeği, bir gecede yok olmuş durumda. Tarım İl Müdürlüğü’nün personel kapasitesi ortada.” diye konuştu.

TEŞKİLAT YAPILANMASI YETERSİZ

Bursa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde görevli meslektaşlarına da seslenen Dr. Fevzi Çakmak, “Çiftçinin şu andaki ruh halini iyi anlasınlar. Çiftçiye yaklaşımları yapıcı olmalı. ‘Arkamızda devlet var’ hissiyatı oluşturulmalı. Çiftçi, ne yapacağını şaşırmış durumda. Gübre borcu, ilaç borcu, işçiye ve bankaya borcu var. Bu sarmaldan nasıl çıkacağını kara kara düşünüyor. Hükümüetimizin bu noktada önlemleri acilen hayata geçirmesi önemli. Bu bölgelerin ayrıca afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor. Doğal afet bölgesi ilan edilirse destekler kısa sürede verilir. Yoksa ertesi yıla kalır. Bu konuda Tarım İl Müdürlüğü’ne de önemli görevler düşüyor.” ifadelerini kullandı. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün teşkilat yapılanmasının yetersiz olduğunu da kaydeden Çakmak, “Dağ yöresinde benim bildiğim Keles bölgesinde 2 ya da 3 ziraat mühendisi var. Hiçbir şekilde yeterli değil. Spesifik ürünlerin üretildiği bir bölgeden bahsediyoruz. Burada tarım arazilerinin bütünlük arz etmesi mümkün değil, küçük küçük arazilerden oluşuyor. Buradaki çiftçilerin ÇKS kaydı yapması da pek mümkün olmuyor. Diğer ilçelerde de benzer bir tablo var. Yetersiz olan personel sayısının hem Bursa, hem ilçeler bazında artırılması gerekiyor.

AKADEMİK ODALAR MUHATAP ALINMIYOR

Çiftçilerin şikâyetlerinin bir an önce alınıp bu doğrultuda tespitlerin yapılıp raporlaştırılması ve Bakanlığa iletilmesi gerekiyor.” dedi. Akademik odaların muhatap alınmadığını da kaydeden Çakmak, “Ne yazık ki akademik odalarla sıcak bir ilişki yok. Sadece bizim odamıza özgü bir durum da değil aslında. Genel bir kanaat oluşmuş durumda. ‘Bunlar nasıl olsa muhalif’ diye bakılıyor. Biz muhalif değiliz, kamusal görevimizi yerine getirmek zorundayız. Kamusal görevimiz; toplumun çıkarlarını öncelikli olarak görmek, hiçbir siyasi görüş gütmeden toplum yararına yapılmış bir şey varsa onu alkışlamak, yanlış bir şey varsa da dile getirmektir.” şeklinde konuştu

Haberin kaynağına ulaşmak için lütfen : TIKLAYINIZ

Okunma Sayısı: 8
Fotoğraf Galerisi