ESKİŞEHİR HALKINI FABRİKASINA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ!

ESKİŞEHİR HALKINI FABRİKASINA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ!
ESKİŞEHİR
12.01.2012

Eskişehir Şubemizde basın açıklaması yapıldı.

 

 

Tarımsal Öğretimin 166. Yılı kutlamaları çerçevesinde odamızda çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı bir basın açıklaması yapıldı.

Açıklama aşağıdadır:

 

ESKİŞEHİR HALKINI FABRİKASINA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 29 Kasım 2011 tarihinde yapılan ihalelerde, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ`ye (Türkşeker) ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker fabrikalarının yer aldığı (Portföy-C) için 656 milyon dolar; Elazığ, Malatya, Erzincan ve Elbistan Şeker Fabrikalarının yer aldığı (Portföy B) için de 266 milyon dolar teklif verilmiştir. Eskişehir Şeker Fabrikasının içinde bulunduğu ( Portföy E) Uşak, Alpullu, Susurluk, Burdur, Afyon fabrikaları; özelleştirme sırasının kendilerine gelmelerini beklemektedirler. Şeker fabrikalarına yönelik olarak daha önce yapılan özelleştirme ihaleleri hakkında Danıştay tarafından 2007, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında verilen yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarına rağmen, özelleştirme konusunda ısrar edilmesi öncelikle hukuka ve kamu yararına aykırıdır.

Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi halinde, daha önce Tekel fabrikalarının özelleştirilmesinde yaşandığı gibi birçoğunun kapatılacağı açıktır. Bu durumda 300 binin üstünde pancar çiftçisi pancar tarımından dışlanacak, 13 binden fazla şeker fabrikası çalışanı işsiz kalacak, aileleri ile birlikte düşünüldüğünde bundan doğrudan etkilenenlerin sayısı 2 milyona ulaşacaktır. Yan sektörler göz önüne alındığında ise yaklaşık 6 milyon kişi şeker sektöründeki özelleştirmeden olumsuz etkilenecektir.

Eskişehir Şeker Fabrikası 2010 - 2011 sezonunda; 765 000 ton pancar işleyerek 95 910 ton şeker ve 6560 litre alkol üretmiştir. 737 çalışanı, 7718 pancar üreticisiyle, 14 170 Ha alana şeker pancarı ekilmesini sağlayan şeker fabrikamız sadece taşımacılık sektörüne 4 370 000 ton yük sağlamıştır. Fabrikamız 171 966 ton yaş küspe üreterek ilimiz hayvancılığına kaba yem temin etmiştir.

İşsizliğin daha da büyümesine neden olacak bu durum; büyük şehirlerin varoşlarına olan göçü arttıracaktır. Fabrikaların kapanması halinde Türkiye, şeker ve şekerin yan ürünleri olan melas, küspe, yem, alkol gibi ürünlerde de dışa bağımlı hale gelecektir.

Daha ucuza şeker üretildiği gerekçesi ile nişasta bazlı şekere tanınan ayrıcalıklar sürdürülecek ve sanayi şekeri tümüyle GDO‘ lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) mısırdan elde edilen nişasta bazlı şekerlere dayandırılacaktır. Olası sağlık sorunlarının yanı sıra, Nişasta Bazlı Şeker sanayi piyasasının % 75`ine çok uluslu şirketler egemendir, dolayısıyla üretilen katma değer de bunlara transfer edilecektir.

Sonuç olarak Türkiye, son yıllarda sürekli yükselen dünya şeker fiyatlarından şeker ithal etmek zorunda bırakılacak, pancar üreticisine verilmeyen kamu kaynakları, AB pancar üreticilerine, ABD ve Arjantin mısır üreticilerine, çokuluslu şirketlere aktarılacaktır. Böylece şeker sektörü tamamıyla dışa bağımlı kılınacak ve Türkiye pazar haline gelecektir. Buradan Eskişehir Halkını Fabrikasına sahip çıkmaya çağırıyoruz.

 

ŞEKERDE ÖZELLEŞTİRME; İŞSİZLİK, KAÇAKÇILIK VE İTHALATTA PATLAMA DEMEKTİR!

ŞEKER FABRİKALARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ İÇİN YAPILAN İHALELER İPTAL EDİLMELİDİR.

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi             

Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi

KESK E.S.M  İl Temsilciliği

Ziraatçılar Derneği

KESK Tarım Orkamsen İl Temsilciliği

Okunma Sayısı: 921
Fotoğraf Galerisi