EVRENSEL GAZETESİ: ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL KURULU TOPLANDI: 'İTHALATÇI POLİTİKALAR ÇİFTÇİYİ BİTİRDİ'-29 MART 2026

EVRENSEL GAZETESİ: ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL KURULU TOPLANDI: 'İTHALATÇI POLİTİKALAR ÇİFTÇİYİ BİTİRDİ'-29 MART 2026
MERKEZ
30.03.2026

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Kurulu’nda konuşan Ömer Fethi Gürer, tarımda üretimin düştüğünü, ithalata bağımlılığın arttığını belirterek planlı ve kamucu politika çağrısı yaptı.

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası’nın 50’nci Genel Kurulu, Kocatepe Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Türkiye’nin farklı illerinden ziraat mühendislerinin katıldığı genel kurulda, tarım politikaları ve sektörde yaşanan sorunlar ele alındı.

Üç dönemdir oda başkanlığı görevini yürüten Baki Remzi Suiçmez, yeniden aday olmadı. Genel kurulda dört ayrı listeyle seçim yapıldı.

Açılış konuşmasında tarım sektörünün mevcut durumuna değinen Suiçmez, savaşların ve küresel gelişmelerin tarım üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Tarımın yaşamsal önemde olduğunu vurgulayan Suiçmez, çiftçi ve besicilerin sorunlarının çözümü için daha fazla destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

Genel kurula siyasi parti temsilcileri ile tarım alanında faaliyet gösteren sendika ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri de katıldı. Yapılan konuşmalarda Türkiye’de tarım politikalarına yönelik eleştiriler öne çıktı.

“Üretim düşüyor, ithalat artıyor”

Toplantıda konuşan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda yaşanan sorunların geçmiş politikalara dayandığını belirtti. Türkiye’nin bir dönem kendi kendine yetebilen bir tarım ülkesi olduğunu ifade eden Gürer, süreç içinde üretimin gerilediğini ve ithalata bağımlılığın arttığını söyledi.

Nüfus artışına rağmen üretimin aynı oranda artmadığını dile getiren Gürer, girdi maliyetlerindeki yükselişin çiftçiyi zorladığını, yem, gübre ve akaryakıtta dışa bağımlılığın maliyetleri artırdığını kaydetti.

Planlı tarım ve destek vurgusu

Tarımda çözümün kamucu, planlı ve öngörülebilir politikalar olduğunu belirten Gürer, kooperatifçiliğin geliştirilmesi ve üretimin tüm aşamalarının planlanması gerektiğini ifade etti. Gençlerin tarıma yönlendirilmesi için destek modelleri oluşturulması gerektiğini de dile getirdi.

Girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Gürer, mazotta vergi indirimi, yem ve gübrede sübvansiyon ile borçların yapılandırılması gibi adımlar önerdi.

Haberin kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ

Okunma Sayısı: 52