İNCİR ÇALIŞTAYI
Aydın Şubemiz ile Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğinde, Tarım Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen “İncir Çalıştayı”, 7–8 Ocak 2025 tarihlerinde Atatürk Kongre Merkezi İsa Bey Salonu’nda gerçekleştirildi.
Aydın’ın en önemli tarımsal değerlerinden biri olan incirin tüm yönleriyle ele alındığı çalıştaya; ODA Başkanımız Baki Remzi SUİÇMEZ, Aydın Şube Başkanımız Dr. Zeki OYMAK ve Şube Yönetim Kurulu üyelerimiz, ZMO-Genç Aydın Temsilcimiz Mustafa ADLE, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent KENT, Aydın Vali Yardımcısı Mehmet YÜCE, Efeler Belediye Başkanı Anıl YETİŞKİN, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cemal İYEM, Prof. Dr. Erkan SALAN, Prof. Dr. Cengiz ÖZARSLAN, Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Bertan AKYOL, Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa SÜRMEN, çeşitli kurumların il müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademik ve idari personel, öğrenciler ve çok sayıda meslektaşımız katıldı.
Çalıştayın açış konuşmaları; ZMO-Genç Aydın Temsilcimiz Mustafa ADLE, Aydın Şube Başkanımız Dr. Zeki OYMAK, Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa SÜRMEN ve Üniversite Rektörü Prof. Dr. Bülent KENT tarafından yapıldı.
Bireysel Sunumlar bölümünde; Yazar Dr. Hilmi ANAÇ, “Geçmişten Günümüze İncir” başlıklı sunumuyla incirin tarihsel yolculuğunu aktarırken; ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergin ERTAN, “Aydın’da İncir Yetiştiriciliğine Bakış (Mevcut Durum: Kurutmalık ve Sofralık İncir İşleme, Ekonomisi)” başlıklı sunumuyla bölgenin mevcut üretim yapısını değerlendirdi.
“Dünyada İncir: Üretim ve Ticaretinde Gelişmeler” başlıklı oturumda ise Bilim Kurulu Başkanı Uygun AKSOY ile ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa SÜRMEN, küresel üretim trendleri ve ticari gelişmeler üzerine kapsamlı bilgiler sundular.
“İncirde Sürdürülebilirlik: Dünya’da İncir” temalı panelde; ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin BAŞPINAR, “İklim Değişikliği ve Etkileri”, İncir Araştırma Enstitüsü Mühendisi Dr. Özlem DOĞAN, “Üretimdeki Sorunlar”, Gabay İncir İşletmesi’nden Yusuf GABAY, “İşletme Aşamasındaki Sorunlar”, Aydın Ticaret Borsası’ndan Nuriye ÖZENER, “Pazarlamada Sorunlar” başlıklı sunumlarıyla sektörün farklı boyutlarını ele aldılar.
“İncir Üretiminde Güncel Durum ve Uygulamalar” başlıklı panel, Prof. Dr. Mustafa SÜRMEN moderatörlüğünde gerçekleşti. Bu oturumda; Ziraat Mühendisi Gülten ERDEM, “Sürdürülebilir Tarım Sistemleri (Organik, İTU ve Destek Politikaları)”, ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül AYDIN, “İncir, Çevre ve Doğal Varlıklar”, İncir Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Duygu BİROL, “Kırsal Kesimin Değişimi ve İncirde Sürdürülebilirlik” konu başlıklarında sunum gerçekleştirdiler.
Günün değerlendirme oturumu, ODA Başkanımız Baki Remzi SUİÇMEZ ve Dekan Prof. Dr. Mustafa SÜRMEN tarafından yapıldı. Çalıştayın ilk günü, düzenlenen kokteyl ile sona erdi.
8 Ocak 2025 – Çalıştayın İkinci Günü
İkinci günün programı saat 10.00’da başlayan “İncirde Katma Değer Yaratma: Yenilikçi Yaklaşımlar” başlıklı panel ile başladı. Panelin moderatörlüğünü TKDK İl Koordinatörü Arzu AKAR üstlendi. Panelde; Ziraat Odası Temsilcisi Muzaffer AYKIN, Nazilli Yöresel Ürünler Kadın Kooperatifi Başkanı Sevgül BATUR, İşletmeci Nuri AĞAÇÇI, İşletmeci Gürsel TONBUL incirde katma değer yaratma süreçlerine ilişkin kişisel deneyimlerini ve saha gözlemlerini katılımcılarla paylaştılar.
Okunma Sayısı: 7
Fotoğraf Galerisi
