İSTİKBAL GAZETESİ: ESKİŞEHİR'İN 6 İLÇESİNDE SU KISITI ALARMI!-11 ŞUBAT 2026
Eskişehir'in 6 ilçesinde su kısıtı alarmı!
Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, Eskişehir’deki yağmur yağışlarının tarım üretimine etkisini değerlendirdi.
Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, Ocak ayından bugüne dek yaşanan yağmur yağışlarının tarımsal üretime olan etkisini değerlendirdi. Hububat üretimi için şu anki yağışların ideal olduğunu aktaran Güder, suyu yönetimin çok önemli olduğuna vurgu yaptı.
Güder, “Eskişehir’de şu anda yağmur yağışları gerçekleşiyor. Tarımsal anlamda üreticinin istediği kar yağışıdır. Kar yağışı uzun süre toprağın üzerinde kalın katman oluşturursa o kadar ürünler için doyurucu ve verimliğini artırır. Hububatta ekilişler ekim ayında yapıldı. Mevcut yağışlar hububat için çok ideal. Buğday ve arpanın gelişiminde bu yağışlar çok verimli. İlkbaharda da bu yağışlar olursa verimlilik artar. Çiftçinin de yüzü güler. 6 ilçede su kısıtı var. Bunlar, Alpu, Beylikova, Çifteler, Mahmudiye Mihalıççık, Sivrihisar. Bizim bu ilçelerdeki üretim planlamasına çok dikkat etmeliyiz. Su göre tarım yapmalıyız. Suyu yönetmemiz çok önemli. Maalesef suyu yönetemiyoruz. Eskişehir için pancar, ayçiçeği, ekimi yapılmadı. Ekim sonu gibi hububat ekildi. Hububat için tehlike canları çalmıyor. Sebzelerde yok. Eskişehir’de üretimi tehlikede olan ürün yok. Olmayacağı anlamına gelmez. Toprak ne kadar suya doyarsa bizim için o kadar iyi. Fazla yağmur yağdığında da tarımda tehlike oluyor. Mantari hastalıklar başlıyor ve bu durum sebze verimi etkiliyor. Hava su dengesi burada en kıymetli durumdur. Eskişehir kuru tarıma uygun bir şehir bunu tüm kurumlar biz de söylüyor. Maalesef çiftçilerimiz kuru tarıma uygun hareket etmiyor. Buna uygun olarak şeker pancarından, mısırdan, ayçiçeğinden uzaklaşılmalıdır. İlimizde; şeker pancarı üretimi yapılan yerlerde; salma sulamadan tamamen vazgeçilmelidir. Yağmurlama sulamadan da, damla sulamaya geçilmesi acilen gerekiyor. Su krizini yaşayacağız. Ekinlerimizi hububat aspire yöneltilmesi çiftçilerimizin çok kıymetlidir. Tarım ile ilgili tüm konularda Ziraat Mühendislerine danışılması gereklidir. Eskiden toprağın 50 metre altında çıkan su, 450 metrelerde çıkıyor ve bu suyu çıkarmak çok maliyetli. Yeraltı sularımız tükeniyor. Üretim planlamasını doğru yapmalıyız. Suyu doğru yönetmeliyiz suyu yönetemiyorsak geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.
Simge Türedi
Haberin Linki: https://www.istikbalgazetesi.com/guncel/eskisehirin-6-ilcesinde-su-kisiti-alarmi-316404h
