KARADENİZ'DE SON NOKTA GAZETESİ: ZOR GÜNLER BİZİ BEKLİYOR.-20 OCAK 2022
Damızlık değeri olan hayvanların kesilmesine izin verilmemeli. Dişi damızlık hayvanları kesin noktalarında gördüklerinde mutlaka belge sorgulanmalıdır. Bu belgeyi ibraz edemediklerinde ilgili mevzuat çerçevesinde gereken para cezası uygulanmalıdır. Şu anda bir miktar kırmızı et ve süt açığımız var. Dünyada gelişen bir süreç var. İklim değişiklikleri ve küresel ısınma, verimli bir tarımsal üretimi engelliyor. Elimizdeki mevcut hayvanlarımızdan maksimum faydayı sağlamamız lazım. Büyükbaş sayımızı ciddi anlamda artırmak, yem ham maddeleri üzerinde ve kaba yemde ciddi bir baskı unsuru oluşturuyor. Büyükbaşta ciddi bir verimlilik problemimiz söz konusu. Hedefimizi, verimlilik problemini ortadan kaldırmak üzerine olmalı. Bu problem ortadan kalktığında mevcut hayvan sayısıyla kendimize yeterlilik anlamında hiçbir sorunumuz kalmayacaktır.
Güçlü yönlerimizin farkında olarak, zayıf yönlerimizi tamamlamak, var olan dinamik potansiyellerimizi harekete geçirmek suretiyle tehditlerin üstesinden gelecek planlar hazırlayıp uygulamaya koymalıyız.
Damızlık büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ülkemiz hayvancılığının geleceği. Damızlık vasıflı dişi hayvanların kesilmemesi lazım. Çünkü damızlık değeri olan dişi bir hayvanın kesilmesi yaklaşık 4-5 tane hayvanın hayatının sona ermesi demek. Damızlık hayvan kesiminin şartları var. Damızlık niteliğini kaybetmişse, konusunda uzman veteriner hekimler tarafından “Dişi Hayvan Kesim Raporu” ile belgelendirildiği takdirde kesime izin veriliyor. Yoksa kesime izin verilmiyor. Aksine uygulama yapanlara ise yasal işlem yapılması gerekiyor.
Damızlık değeri olan hayvanların kesilmesine izin verilmemeli. Dişi damızlık hayvanları kesin noktalarında gördüklerinde mutlaka belge sorgulanmalıdır. Bu belgeyi ibraz edemediklerinde ilgili mevzuat çerçevesinde gereken para cezası uygulanmalıdır.
Şu anda bir miktar kırmızı et ve süt açığımız var. Dünyada gelişen bir süreç var. İklim değişiklikleri ve küresel ısınma, verimli bir tarımsal üretimi engelliyor. Elimizdeki mevcut hayvanlarımızdan maksimum faydayı sağlamamız lazım. Büyükbaş sayımızı ciddi anlamda artırmak, yem ham maddeleri üzerinde ve kaba yemde ciddi bir baskı unsuru oluşturuyor. Büyükbaşta ciddi bir verimlilik problemimiz söz konusu. Hedefimizi, verimlilik problemini ortadan kaldırmak üzerine olmalı. Bu problem ortadan kalktığında mevcut hayvan sayısıyla kendimize yeterlilik anlamında hiçbir sorunumuz kalmayacaktır.
Ülkemizde bir damızlık hayvandan damızlık ömrü boyunca aldığımız buzağı sayısı ortalama 2,17’dir. Dünyada kabul edilebilen referans değeri ise 4’dür. Hedefimiz, kısa vadede 3 rakamını yakalamak olmalı. Hiç vakit kaybetmeden Avrupa Birliği ortalamasını ve dünyadaki referans değerini yakalamak için; güçlü yönlerimizin farkında olarak, zayıf yönlerimizi tamamlamak, var olan dinamik potansiyellerimizi harekete geçirmek sureti ile tehditlerin üstesinden gelecek planlar hazırlayıp uygulamaya koymalıyız. 2,17 rakamından 3 rakamına çıkmamız halinde; damızlık hayvan sayımıza 1 milyon ilave buzağı eklenmesi demek. Bu sayı ihraç-ithal ettiğimiz hayvan sayısından çok daha fazla bir rakam. Dolayısıyla burada bir sorunumuz var bunu çözmek için hayvancılığa bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor.20/01/2022
Cemil PEHLEVAN
ŞUBE BAŞKANI
