KIRSAL TURİZM VE YÖRESEL ÜRÜNLER- 29 TEMMUZ 2017
KIRSAL TURİZM VE YÖRESEL ÜRÜNLER
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şube başkanı Cemil PEHLEVAN yöresel ürünlerin tanıtımı ve kırsal turizmin gelişmesi için açıklamalarda bulundu.
Modern dünyanın yaşamından bunalanlar klasik tatil anlayışından sıkılanlar için bir alternatif olarak ortaya çıkan kırsal turizm kır şartlarına uyum sağlamayı ve kırda yaşayanlarla birlikte üretim tüketim doğal yaşam faaliyetleri etkinliklerine katılmayı yöresel kültür ve ürünleri tüketmeyi esas alan turizm türüdür.
Kırsal turizm, günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan bir turizm türüdür. Kırsal turizmin bu denli yaygınlaşmasında; turizmde yeni arayışlar, turistlerin beklentilerindeki değişmeler, yeni yerlerin ve yerel kültürlerin keşfine duyulan ilginin artışı ve özellikle de kırsal turizmin kırsal kalkınmada bir araç olarak görülmesi, giderek daha fazla önem kazanmasını beraberinde getirmiştir.
Kırsal turizmin yerel boyutta kırsal kadına istihdam sağlayarak, yerel ekonomileri canlandırarak ve göçü önleyerek sosyo-ekonomik kırsal kalkınmaya katkı vermektedir. Ayrıca, kırsal kültürün yok olmasını önlemekte, doğal çevrelerin korunmasına destek vermekte, diğer turizm türleriyle kolaylıkla bütünleşebilmekte, turizmin on iki ay yapılabilmesine fırsat tanımakta, küçük gruplarla yapılarak kitlesel turizme yol açmamaktadır. Kırsal turizmin bütün bu yararları göz önüne alındığında, Karadeniz’de, İlimizde planlı ve kontrollü biçimde mutlaka uygulanması gerektiği gözler önüne serilmektedir. Ayrıca kırsal turizmin, dağ, yayla, orman, su zenginlikleri, tarımsal yapı ve yerel kültür varlığıyla geleneksel turizminin tamamlayıcısıdır. Kırda yaşayanlar, kırsal turizm konusunda bilgilendirilmeli teşvik edilmeli desteklenmelidir.
Ülkemizde Japonlarla ortak yürütülen JİCA projesi kapsamında Türkiye’den 11 civarında ilimizden de Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon şubesinin katkılarıyla 4’ü üyemiz olmak üzere 6 katılımcı kırsal turizmi ve tarımsal sanayi uygulamalarını yerinde inceleme görme Japon kültürü ve Türk kültürünü tanıma ve tanıtma ile yöresel ürünlerin tanıtılması kapsamında 18 günlük teknik inceleme gezisi düzenlenmiş olup; bu geziye katılan İlimiz Hamsiköy beldesinde faaliyet gösteren Uğur Usta markası ile sütlaç üretimi yapan Uğur ALKURT Japonlara yöresel ürünümüz sütlacı tanıtmış onlardan öğrendiği süt reçelini geliştirerek üretime başlamıştır.
Geçtiğimiz günlerde Kırsal turizm faaliyeti içerisinde Karadeniz’i tanıma yaylaları kırsal yaşamı görmek amacıyla gezi düzenleyen Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ilimizi gezdikten sonra yöresel ürün sütlacı için Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon şubesinin daveti üzerine Uğur Ustaya misafir oldular. Kırsal turizm ve yöresel ürün ile ilgili yapılan faaliyetler ile ilgili bilgi alıp Hamsiköy sütlacını tattıktan sonra misafir şube Başkanı Ferdan ÇİFTÇİ ve ekipteki diğer uzmanlar Uğur Ustanın yaptığı işler ve ürünlerinin tanıtımı için Uğur ALKURT’u ve Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon şube yönetim kurulu ile ve bir gezi ekibini İzmir’e davet etmiştir.
Ziraat Mühendisleri odası Trabzon şube Başkanı Cemil PEHLEVAN kırsal turizmin gelişmesi yöresel ürünlerin tanıtımı için her türlü faaliyetin içinde olacaklarını belirterek bütün Türkiye’yi Trabzon’a kırsal turizm faaliyeti için davet emiştir.
Unutmayalım; TARIM olmadan sanayi ve turizm düşünülemez..! 29/07/2017
Cemil PEHLEVAN
ŞUBE BAŞKANI
Okunma Sayısı: 9