KONYA TARIM FUARI BASIN AÇIKLAMASI
4 Nisan 2017 tarihinde Konya Tarım Fuarı ile ilgili olarak Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi, TARMAKBİR, Konya Merkez Ziraat Odası,Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Konya Şubesi ve Konya Sulama Kooperatifleri Birliği ortak bir basın toplantısı yaptılar.
BASIN AÇIKLAMASI
Nüfusunun yüzde 63,2sinin tarım ve tarıma dayalı sanayi sektöründe istihdam edilen Konyadaki tarım işletmeleri Türkiye toplam tarım işletmelerinin yaklaşık yüzde 5ini oluşturmaktadır. Gerek sağlanan katma değer açısından gerekse sağladığı istihdam bakımından tarım sektörü, Konya ekonomisi için hayati bir öneme sahiptir. Konya, 2 milyon ha tarım arazisi ile Türkiye tarım arazisi varlığının yüzde 8ine sahiptir.
Konya 6,5 milyar TL ile Türkiye bitkisel üretim değerinin yüzde 5,4ünü, 5,5 milyar TLlik hayvansal üretimiyle de Türkiye hayvansal üretim değerinin yüzde 4,4ünü, toplam 12 Milyar TL ile Türkiye tarımsal hasılasının yaklaşık yüzde 5ini karşılamaktadır. Türkiye tohum üretiminin de yüzde 38ini tek başına karşılayan Konya, Türkiye ekmeklik buğday üretiminin yaklaşık yüzde 11ini, makarnalık buğday üretiminin yüzde 20sini, arpa üretiminin yüzde 14ünü, şeker pancarı üretiminin yüzde 35ini, bakliyat üretiminin yüzde 10unu, mısır üretiminin yüzde 10unu, yağlık ayçiçeği üretiminin yüzde 20sini karşılamaktadır.
Konyanın tarımsal ihracatı 2002 yılında 19 milyon dolar iken 2017 yılında 500 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz. Konya sadece bölgenin değil dünyanın önemli tarım merkezlerinden birisi olacaktır. Şehrimiz aynı zamanda; tarım makineleri üretiminde ve ihracatında Türkiyede bir numara. Tarımın son derece önemli olduğu Konyada 15 yıldır uluslararası bir tarım fuarı düzenleniyor. Konyada düzenlenen tarım fuarları yıllar itibariyle, hem tarım, hem tarım makineleri, hem de gıda sektörlerimizin gelişimine çok büyük hizmet ediyor. Konya tarım ve tarımsal mekanizasyon sektörlerinin 15 yılda çok hızlı gelişiminde Konyada düzenlenen uluslararası tarım fuarının çok büyük katkısı var. Organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Konya tarım fuarı çok yetersiz bir alanda düzenlenirken son üç yıldır yeni fuar alanı yatırımıyla 86 bin metrekare alanda düzenleniyor. Bu da hem katılımcı firma hem de ziyaretçi sayısının artmasına imkan sağladı.
2017 Konya Tarım Fuarına; tamamı dolu 6 hole ilave olarak fuaye alanında açılan stantlara 66 bin metrekare kapalı, 20 bin metrekare açık olmak üzere toplam 86 bin metrekare alanda yapılan fuara 15 ülkeden 400 firma katıldı. Fuarı 51 ülkeden 304 bin kişi ziyaret etti. Katılımcı firma, ziyaretçi sayısı değerlendirildiğinde sektör açısından dünya çapında sayılı bir organizasyona imza atıldığı söylenebilir. 5 günlük sürede açık kalan fuarda oluşan ticaret hacmi tüm katılımcı firmalar için önemli bir katma değer oluşturdu. Tarımsal mekanizasyon konusunda faaliyet gösteren firmaların yer aldığı fuarda firmalar hem tanıtım yaptılar hem de önemli iş bağlantıları gerçekleştirdiler. Fuarın şehir ve bölge ekonomisi için de kayda değer bir katkısı oldu.
Konya Tarım Fuarının bu derece büyüklüğe ulaşmasında katkısı olan başta Konya Ticaret Odasına, Konya Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Konya Ticaret Borsamıza, Konya Sanayi Odamıza ve emeği geçenlere sektör temsilcileri olarak teşekkür ediyoruz.
Saygılarımızla.
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış
TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal
Konya Merkez Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner
Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Konya Şubesi Başkanı Murat Akbulut
Konya Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven"