NARENCİYEDE 'TURGUALİTY' MODELİ ÖNERİSİ - DÜNYA

MERKEZ
06.12.2006
 

ANKARA - CHP, ürünü para etmediği için sıkıntıda olan ve geçtiğimiz günlerde Mersin‘de eylem yaparak sesini duyurmaya çalışan narenciye üreticisinin sorunları yerinde saptamak üzere kurduğu ‘Narenciye Komisyonu‘ ile 6 ilde üreticiyle buluşuyor.

Hatay Samandağ‘dan çalışmalarına başlayan komisyon Osmaniye, Adana, Mersin, Antalya ve Muğla‘da narenciye üreticileri, Ziraat Odaları ve Ziraat Mühendisleri Odası, çiftçi birlikleri, tüccarlar, ihracatçılar ve nakliyeciler ile bir araya gelecek, üretim, iç ve dış pazarlama konularında sıkıntılarını ve çözüme yönelik görüşlerini dinleyecek. CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin başkanlığında oluşturulan komisyon, yarın Köyceğiz‘de çalışmalarını tamamlayacak.

Komisyon raporu genel kurulda görüşülmeyi bekliyor

Öteyandan, Meclis‘te Yaş Sebze, Meyve ve Kesme Çiçek İle Narenciye Üretim ve İhracatındaki Sorunların Araştırılması amacıyla kurulan Araştırma Komisyonu, sorunların çözümüne yönelik olarak "Ulusal Narenciye Komisyonu‘nun" kurulmasını önerdi.

Geçtiğimiz günlerde raporunu Meclis Başkanlığı‘na sunan ve genel kurulda görüşülmeyi bekleyen komisyon raporunda, narenciye üreticisinin sorunlarının çözümüne yönelik bir dizi öneri yer aldı. Narenciyede üretici, ihracatçı, sanayici, üniversite, araştırma ve sivil toplum kuruluşlarının yer alacağı bir "Ulusal Narenciye Konseyi‘nin" kurulması önerilirken, konseyin narenciyeyle ilgili sorunların çözümünde büyük katkı sağlayacağı kaydedildi. İç ve dış tüketimin artırılması yönelik olarak ise ‘Narenciye Tanıtım Grubu" oluşturulması komisyon raporunda diğer bir öneri olarak yer aldı.

Turguality modeli

Raporda, Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından halen tekstil ve konfeksiyon ürünlerinde yürütülmekte olan ‘Turguality‘ projesinin yaş sebze ve meyve sektöründe uygulanmasının Türk malı imajını güçlendireceği kaydedildi.

Sözleşmeli üretim yapılmalı

Sanayiin kullanımına yönelik yeni portakal bahçesi kuruluşunun yok denecek kadar az olduğu ifade edilirken, sanayide kullanıma uygun türlerin sözleşmeli üretim modeli ile yetiştirilmesi önerildi.

Raporda, turunç, bergamot, ağaç kavunu reçelinin iç ve dış pazarlarda aranan ürünler olduğu ifade edilirken, turunçgil üreticilerinin küçük ve orta ölçekli işletmeler halinde bu türlerin üretim ve işlemesine yönelmesi gerektiği kaydedildi. Özellikle turuncun çiçek ve sürgünlerinin uçucu yağ üretiminde değerlendirildiği belirtildi.

Narenciye ürünlerinin tanıtım filmi yapılacak

Mersin Kalkınma ve İşbirliği Konseyince (MEKİK) yaklaşık 2-3 milyon dolara mal olması planlanan narenciye filmi çekilecek. Çekilen reklam filmleri 6-7 yabancı dilde seslendirilecek.

MEKİK Genel Sekreteri Raif Okutucu, yaptığı açıklamada, dünya çapında 7,3 milyon hektar üzerinde 108 milyon ton, Türkiye‘de ise 98 bin hektarlık alanda 2,7 milyon ton turunçgil üretimi gerçekleştirildiğini bildirdi.

Üretiminde Mersin‘in önemli bir yeri olduğuna işaret eden Okutucu, iç ve dış pazarda tüketimi arttırabilmek için narenciye ürünlerine dikkat çekilmesi gerektiğini ve faydaları hakkında halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bu kapsamda narenciye ürünlerinin tanıtımını yapan kapsamlı bir film çekmek istediklerini anlatan Okutucu, şunları söyledi:

"Narenciye tüketimindeki sorunu gidermek için öncelikle tanıtım çalışması yapmalıyız. Bazı bölgelerde henüz narenciye ile tanışmamış kişiler bile var. Tanıtım filminin hedefine ulaşması için büyük bütçeli ve ulusal ölçekli hazırlanması gerekiyor. Biz bu filmde narenciyenin her aşamasını, detaylı ve ilgi çekici şekilde hazırlayacağız ve ulusal kanallarda yayınlatacağız. Kapsamlı tanıtım filmi için 2-3 milyon dolar civarında paraya ihtiyacımız var."

Okunma Sayısı: 1165