NEFES GAZETESİ: 24 YILDIR ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLMÜYOR- 14 MAYIS 2025

Bugün 14 Mayıs Çiftçiler Günü. Ancak Türkiye’de çiftçiler bu anlamlı günü kutlamaktan çok, ayakta kalma mücadelesi veriyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı çiftçi sayısı 2021-2024 arasında yaklaşık 600 bin kişi azalarak, 411 bine geriledi. Yanlış politikalar gençleri de topraktan uzaklaştırdı. Türkiye’de çiftçilerin ortalama yaşı 59’a yükselirken, bu rakamın 2025 sonunda 60’ı aşması bekleniyor. 18-32 yaş arası çiftçilerin oranı ise sadece yüzde 5.
ÜRETİM VAR, KAZANÇ YOK
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, kâr etmeyen sektörlerde yatırımcıların alandan çekilirken çiftçilerin ekonomik güçlüklere, iklimin olumsuz etkilerine rağmen üretimi devam ettirmeye çalıştığını kaydetti. Mazot, gübre, yem, tohum gibi temel girdilerde dışa bağımlılığın arttığını, kur dalgalanmalarının etkisiyle maliyetlerin yükseldiğini anlatan Suiçmez, çiftçinin maliyetinin altında fiyatlarla ürün satmak zorunda bırakıldığını, devletin belirlediği alım fiyatlarının üreticiyi tatmin etmediğini vurguladı.
ÇÖZÜM NE?
Suiçmez, çözümün çiftçiye doğrudan destekten geçtiğini belirterek, önerilerini şöyle sıraladı: “Girdi maliyetlerinin düşürülmesi, ürün alım fiyatlarının maliyetin üzerinde, kâr sağlayacak şekilde belirlenmesi, tarım desteklerinin artırılması ve zamanında ödenmesi, kredi faizlerinin çiftçi lehine düzenlenmesi, tarım sigortasının kapsamının genişletilmesi, demokratik ve özerk kooperatiflerin güçlendirilmesi gerekiyor.”
TARSİM KAPSAMI YETERSİZ
Son yıllarda yaşanan kuraklık, don olayları, aşırı sıcaklıklar ve sel baskınları ürün verimini ciddi şekilde etkiledi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “İklim faaliyetleri tarımsal faaliyetleri tehdit eder hale geldi. 2022’den bu yana çok zor dönem geçiriyoruz. Buğday hasadı yapılıyor ama ortada fiyat yok. Soğan para etmiyor. Tarım Sigortası (TARSİM) kapsamı yetersiz. Ağacı da meyvesi de çiçeği de kapsama almalı. Çiftçi toprağı sürer, tohumunu atar sonra ürünün boy vermesini bekler. Sonra bir umut bekler. İflas edene kadar bu işten vazgeçmez” diyerek çiftçilerin çaresizliğini dile getirdi.
TARIMDA İTHALAT ARTTI, SOFRALAR KÜÇÜLDÜ
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu’nun verilerine göre, 2025’in ilk üç ayında tarım, gıda ve içecek sektörü ithalatı geçen yıla göre yüzde 19.48 artışla 5.8 milyar dolara yükseldi.
Yanlış tarım politikaları üretici kadar dar ve sabit gelirlerinin de sofrasını da vurdu. Gıda enflasyonu Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’na göre göre yıllık yüzde 30’u aşarken, İstanbul Ticaret Odası’na göre bu oran yüzde 41.6 oldu.
Haber: Songül DALGIÇ BİLGİLİ / NEFES
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.