NEFES GAZETESİ: DON PAZAR TEZGAHINI VURDU - 23 MAYIS 2025

İklim krizi yüzünden bu yıl onlarca ilde etkili olan zirai don bahçede, tarlada ürünleri vururken, büyük şehirlerdeki semt pazarlarında rekor fiyatları beraberinde getirdi.
Türk tarımı 2025 yılına hem kuraklık hem de zirai donla girdi. Hem ürün tedarikinde hem ihracatta sıkıntı yaşanacak. Zirai don, çarşı-pazara, ateş pahası fiyatlar şeklinde yansıdı. Tarım ve Orman Bakanlığına göre nisan ayında 36 ilde etkili olan don, Türkiye Ziraat Odaları Birliğine (TZOB) göre 65 ili etkiledi. Ürün kayıplarının gıda arzını daraltmasıyla birlikte pazar tezgahlarındaki fiyatlar da hızla yükseldi. Başkent Ankara’da semt pazarlarında erik 200 TL, muz 150 TL, çilek 150 TL, kayısı 160 TL, domates 80 TL, sivri biber 70 TL’ye çıktı. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Bu afet bir bütün olarak değerlendirilmeli. Don, dolu, sel ve kuraklık üst üste geldi” dedi.
CİDDİ VERİM KAYBI
Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar ise Şanlıurfa’nın tarım alanlarının büyük bölümünün etkilendiğini belirtti ve şöyle devam etti: “Kuru hububat alanlarımızın yüzde 80-90’ı zarar gördü. Yaklaşık 1.6 milyon dönüm arpa, buğday ve mercimek alanı etkilendi. Ayrıca badem, fıstık ve zeytin gibi kuru tarım yapılan yaklaşık 2 milyon dönümde de yüzde 50 verim kaybı bekliyoruz. Şu an tam anlamıyla yok yılı yaşıyoruz. Çiftçi 2025 ekimini borçlanarak yaptı. Tarım Kredi ve bankalardan alınan borçların en az 3 yıl ertelenmesi gerekiyor. Çünkü çiftçi bir yıl ürün alamazsa kendine 3 yılda ancak gelebiliyor. Devreye alınamayan sulama projeleri devreye girseydi bu kuraklığı yarı yarıya hissederdik.”
Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan ise buğdayda rekoltenin çok az olduğuna işaret ederek, “Şubat’taki don büyük zarar verdi. Yüzde 40-50’yi bulan verim kaybı var. Dönümden 500-600 kilo verim alırken, 200-300 kilo alınabiliyor” diye konuştu. Doğan, buğdaydaki kaybın ekmek fiyatlarına etkisine ilişkin, “Yurt dışından buğday gelirse fiyata fazla yansımaz ama gelmezse ekmek fiyatı etkilenir” dedi.
İHRACATTA SIKINTI YAŞARIZ
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez, yaşanan zirai don afetinin sadece tarımsal üretimi değil, ihracatı ve sanayiyi de tehdit ettiğini belirtti. Suiçmez, “Narenciye, kayısı, üzüm, fındık, elma, kiraz, ceviz gibi hem iç piyasada tüketilen hem de ihraç edilen pek çok ürün don nedeniyle zarar gördü. Bu durum sadece fiyatları değil, ihracat gelirlerini de olumsuz etkileyecek” dedi.
Haberin kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ