NEFES GAZETESİ: ZİRAİ DON İHRACATI DA ZORLAR - 14 HAZİRAN 2025

NEFES GAZETESİ: ZİRAİ DON İHRACATI DA ZORLAR - 14 HAZİRAN 2025
MERKEZ
14.06.2025

Tarımsal üretime darbe vuran zirai don, çarşı pazarda meyve fiyatlarını uçurdu. Tarım ülkesinde meyve adeta lüks oldu. Üreticiler zararlarının acil olarak karşılanmasını talep ediyor.

 

Zirai don felaketi, Meclis Zirai Don Araştırma Komisyonu’nun gündeminde. Komisyon Başkanvekili Bülent Tüfenkci, don felaketine ilişkin saha çalışmalarına devam edeceklerini açıkladı. Komisyona bilgi veren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün erken uyarı sistemine ve sigorta kapsamındaki yetersizliklere dikkati çekti.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçilerin çok az kısmının TARSİM’li olduğunu kaydeden Suiçmez de, “ÇKS’li olan ancak TARSİM’e üye olmayanların yaptıkları budama, gübreleme, sulama, ilaçlama gibi masrafların hasar oranında çiftçilere verilmesini, hızlı hareket edilmesini bekliyoruz” dedi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne kayıtlı 5.5 milyon çiftçi olduğunu vurgulayan Suiçmez, “Bitkisel üretim olmazsa sanayicimiz neyi işleyecek, ihracatçımız kurduğu bağlantılarla arz açığının olduğu bir ortamda neyi ihraç edecek?” ifadelerini kullandı.

Suiçmez, BDDK verilerine göre çiftçilerin toplam nakdi kredi miktarının 986 milyar TL, takipteki kredi miktarının ise 6 milyar TL olduğunu belirterek, “Özellikle küçük ve orta üreticilerin don zararlarının karşılanması için bu kredi faizlerinin ertelenmeli” dedi.

Meyvede kayıp 7 milyon

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan da kriz nedeniyle meyve üretiminde ciddi kayıplar beklediklerini dile getirdi. Özcan, “Türkiye’nin bu yıl özellikle meyve üretiminde beklediği 28 milyon ton üretimin tahminen 21 milyon tonlara kadar gerileyeceğini görüyoruz” dedi.

500 milyon dolarlık kayıp

Kayısı üretimi ve ihracatıyla ilgili verileri paylaşan Ramazan Özcan, “Malatya’da 800 bin ton yaş kayısı üretme rezervine sahibiz. 100 bin ton kayısı ihracatı ile 500 milyon doları yakaladık. Bu kazancın bir yıl bir şehirde olmadığını hesap ettiğiniz zaman bunun bütün parçalarının çok ciddi anlamda zarar gördüğünü görüyoruz” diye konuştu. Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ise don felaketinin üzüm bağlarını vurduğu Manisa’da bu yıl 300 bin tonun üstünde beklenen rekoltenin 125-150 bin tona kadar gerileyeceğini aktardı.

Haber: Dilan KUTLU

Haberin kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.

Okunma Sayısı: 25
Fotoğraf Galerisi