SABAH GAZETESİ-GÖRDÜĞÜN YERDE YOK ET-18 NİSAN 2024

TRABZON
18.04.2024
 
YAŞAM KALİTEMİZİ TEHDİT EDECEK!

İnsanoğlunun yaratılışından bu yana her zaman istilacı böcek ile mücadele etmek durumunda kalmıştır. Son zamanlarda bölgemizde yoğun bir şekilde görülmeye başlayan ve nüfusu ve nüfuzu hızlı bir şekilde artan üç böcek; Ricania simulans (Yalancı kelebek, Vampir kelebek vs.),Anoplophora chinensis (Turunçgil Uzun Antenli Böceği) ve Halymorpha Hallys  (Kahverengi Kokarca ).Bu böceklerin hepside bir birinden daha zararlı. Önümüzdeki yıllarda ülkemizde tarımsal üretimde böceklerle ilgili çok büyük ekonomik kayıplar yaşayacağımız kaçınılmaz bir gerçek. Sadece ekonomik kayıp değil, aynı zamanda ekolojik dengenin ve yaşam kalitemizin bozulacağını unutmayalım. Bu böcekler polifag zararlılar olup 300 den fazla bitki türüne zarara neden olmaktadır. Bu böceklerin hepsi de bir birinden daha zararlı. Biz ise hala tehlikenin ya farkında değiliz ya da anlamak istemiyoruz! Yüzeysel bakıyoruz, bir şey olmaz ile geçiştiriyoruz. Trabzon Ziraat Mühendisleri odası olarak tehlikeyi görüyoruz ve Kamuoyunu bilgilendirme görevimizi yerine getirmek için bu zararlılar hakkında Kamuoyuna bilgilendirmek görevimizi yerine getiriyoruz.        
                 .                                                                                           
Dünya’da 500 istilacı böcek ve akar türü bulunmaktadır. Bunların çoğunun bitki zararlıları olarak tanınmaktadır. Bu böceklerin yıllık ürün kayıpları 13 milyar doları bulmakta ayrıca mücadele kapsamında da milyarlarca dolar harcanmaktadır. 

Bölgemizin ve Ülkemizin korkulu rüyası olmasını istemiyorsak; önümüzdeki yıllarda önümüzdeki yıllarda karşımıza çıkabilecek olumsuzluklara karşı hazırlıklı olmalıyız. Aksi durumda ülkemiz ekonomisine, tarımına, ekolojisine ve insanımızın yaşam kalitesine büyük zararlar vermesi kaçınılmaz olacaktır.  

Mücadelesi çok kolay olmayan fakat her ne pahasına olursa olsun bu zararlıların mutlaka ve mutlaka kontrol altına alınması gerekir. Bir an önce eylem planları hazırlanarak mücadele yöntem ve stratejileri belirlenmelidir. Mücadelede tek bir yöntem (Metot) ile değil, birden fazla mücadele yönteminin birlikte kullanılması ile başarılı olunabilir.

Yapılacak bireysel mücadeleler yerine toplu olarak mücadelenin teşvik edilmesi gerekmektedir. Üniversiteler, Araştırma kuruluşları, Kamu, STK, çiftçi örgütleri, çiftçiler hatta toplumun her bireyi bu sistemin içerisinde olmalıdır.

Ülkemiz ekonomisi için ve bölgemiz çiftçisi için son derece önemli olan çay ve fındık da zararlıların etkisi altındadır. Karadeniz’de tarımsal üretimde çok ciddi kayıplara neden olmaktadır. Olamaya devem edecektir.

Sonuç olarak; İstilacı böceklerden olan sadece turunçgil uzun antenli böceği ile mücadele kapsamında yaklaşık 3500 da fındık alanı sökülerek üreticinin beş yıllık gelir kaybı olarak yaklaşık olarak 24-25 milyon TL civarında ödeme yapılmıştır. Çiftçiye beş yıllık gelir kaybının karşılanmasının yanında kimyasal mücadele, verim kaybı ve arazilerin tekrar imar edilmesi içinde azımsanmayacak bir kayıp söz konusu. 

Sadece bitkiyi kurutmakla kalmayıp önümüzdeki yıllarda kapı pencere açamaz hale geleceğiz. Evlerimizi yaşam alanlarımızı istila edecekler, yaşam kalitemizi tehdit edecek. 


En iyi çözüm bile kağıt üzerinde kalıyorsa ve uygulanmıyorsa hiçbir değeri yoktur. Çözüm için eylem gerekir.

Fakat her ne hikmetse her şeyi olduğu gibi bu konuyu da basite alıyoruz; bir şey olmaz ile geçiştiriyoruz…18/4/2022

Cemil PEHLEVAN
ŞUBE BAŞKANI

Okunma Sayısı: 11