SOSYAL TV: DR. FEVZİ ÇAKMAK TEK TEK AÇIKLADI: BURSA'DA HANGİ MEYVE VE SEBZELER RİSK ALTINDA? - 24 OCAK 2023

SOSYAL TV: DR. FEVZİ ÇAKMAK TEK TEK AÇIKLADI: BURSA'DA HANGİ MEYVE VE SEBZELER RİSK ALTINDA? - 24 OCAK 2023
BURSA
24.01.2023
 

Dr. Fevzi Çakmak tek tek açıkladı: Bursa’da hangi meyve ve sebzeler risk altında?

Sebze ve meyvede kuraklık nedeniyle yaşanan üretim düşüşünün, tüketiciye ‘yüksek fiyat’ olarak yansıyacağını ifade eden TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, özellikle Bursa genelinde armut, şeftali, elma, kiraz, vişne gibi meyvelerin üretim konusunda alarm verdiğini ifade etti.

Ocak ayının sonlarına gelmemize rağmen Türkiye genelinde ve Bursa’da beklenen kar yağışı gerçekleşmedi. Sıcaklık ortalamasının yükselmesiyle kuraklık riski yeniden Türkiye gündeminde yerini aldı. Öyle ki Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Türkiye, son 52 yılın en sıcak Aralık ayını yaşadı. Bunun sonucunda gündemdeki sıcaklığını koruyan kuraklık riski birçok olumsuz sonucu beraberinde getirdiği gibi Bursa genelinde bazı sebze ve meyve üretimi de düşüşe geçti.

Önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Bursa’da bazı sebze ve meyvelerin alarm verdiğini ifade eden TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, Sosyal TV’ye önemli açıklamalarda bulundu.

KIŞLIK ÜRÜNLERDE ZAM KAPIDA

“Küresel ısınma sonucu meydana gelen kuraklık ve mevsim normallerini aşırı geçen sıcaklıkla beraber özellikle kışlık ürünlerde ekimler gecikti” diyen Dr. Fevzi Çakmak, “Tüm Türkiye’de olduğu gibi Bursa’da bazı meyve ve sebzeler yağmurdan faydalanamadı. Özellikle buğday, arpa gibi ürünlerde ekimler gecikti. Ekimleri yapan üreticimiz sulama yaparak çıkartmak durumunda kaldı. Bu kez üreticiye ekstra maliyetler bindi. Bunun sonucunda da şu anda kışlık ürünlerde ciddi bir maliyet artışı söz konusu. Bugün değil ama yakın zamanda buğday, arpa gibi kışlık ürünler fiyatlara yansıyacak” dedi.

YAZ MEYVELERİ KURAKLIKTAN OLUMSUZ ETKİLENDİ

Başkan Çakmak, sözlerine şöyle devam etti: “Diğer yandan özellikle Bursa gibi meyveciliğin yoğun olarak yapıldığı bir bölgede havaların kurak ve sıcak gitmesi, bitkilerin yeterince kış soğuklarını alamaması ve sıcaklığın sonucunda da bitkilerin erken uyanması neticesinde daha sonra oluşacak soğuklardan zarar görmesi durumu söz konusu olacağından meyve üretiminde ciddi anlamda azalmalar meydana gelecek. Dolayısıyla tarımsal sulamada maliyetler artmış olacak. Bu da üreticinin ürettiği ürününe yansıyacak. Hem üretim azalması hem de maliyetler arttığı için yazın meyvelerini korkarım ki ucuza yeme şansımız kalmayacak. Bunu bütün meyveler için söyleyebilirim, ama özellikle Bursa özelinde armut, şeftali, elma, kiraz, vişne. Bu meyvelerin fiyatlarında ciddi anlamda artış olacak.”

SOSYAL TV: GÜLİN ÖZDEMİR

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 108