YENİANKARA GAZETESİ: ET FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?- 17 ŞUBAT 2026

YENİANKARA GAZETESİ: ET FİYATLARI  NEDEN ARTIYOR?- 17 ŞUBAT 2026
MERKEZ
17.02.2026

Son beş yılda kırmızı et fiyatları yaklaşık 15 kat artarken, üretici maliyetleri, yanlış tarım politikaları ve ithalata dayalı çözümler piyasayı daha da sıkıştırdı; Ramazan öncesi tablo, alım gücündeki erimeyi bir kez daha görünür kıldı.

 
Ramazan ayı yaklaşırken kırmızı et piyasasındaki sert yükseliş yeniden gündemin üst sıralarına çıktı. Ulusal Kırmızı Et Konseyi verilerine göre 5 Şubat 2026 itibarıyla kombina ve kesimhanelerden alınan haftalık ortalama dana karkas kesim fiyatı 584,20 TL/kg, kuzu karkas fiyatı ise 565,44 TL/kg seviyesine yükseldi. Geçmiş veriler, artışın boyutunu net biçimde ortaya koyuyor. Dana karkas fiyatı 2021 Şubat’ında 38,65 TL iken 2025 Şubat’ında 374,54 TL’ye, 2026’da ise 580 TL bandına çıktı. Kuzu etinde de benzer bir tablo oluştu; 2021’de 48,63 TL olan fiyat, 2026’da 565 TL seviyesine ulaştı.

Bu artışlar, üretici fiyatlarında son bir yılda dana etinde yüzde 56, kuzu etinde yüzde 34 yükseliş yaşandığını gösteriyor. Fiyatlardaki tırmanış alım gücünü de ciddi biçimde aşındırdı. 2021’de asgari ücretle yaklaşık 73 kilo dana eti alınabilirken, 2026’da bu miktar 48 kiloya kadar geriledi. Kuzu etinde ise alım gücü aynı dönemde 58 kilodan 50 kilo civarına düştü.

DW Türkçe’ye konuşan Baki Remzi Suiçmez, fiyat artışlarının arkasında üç temel neden bulunduğunu söyledi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı olan Suiçmez’e göre, yapısal hale gelen yüksek maliyet krizi çözülemedi, yanlış tarım politikaları nedeniyle küçük ve orta ölçekli üreticiler üretimden çekildi ve arz açığı büyürken çözüm olarak görülen ithalat kalıcı hale geldi

Suiçmez, kırmızı et sektöründe büyük işletmelerin piyasaya hâkim olduğuna dikkat çekerek, Rekabet Kurumu müdahalelerine rağmen büyük firmaların fiyatları istedikleri gibi yönlendirebildiğini ifade etti. Geçtiğimiz yıl yaşanan şap hastalığının da arzı daraltarak bugünkü fiyat baskısını artıran unsurlardan biri olduğunu vurguladı.

Küresel gelişmeler de iç piyasadaki baskıyı güçlendiriyor. Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin “2025 Yılı Kırmızı Et Sektörü Değerlendirme Raporu”, dünya genelinde sığır eti üretiminde sınırlı bir düşüş yaşanırken küçükbaş üretimin hafif arttığını, buna karşın küresel karkas fiyatlarının tarihi zirvelere çıktığını ortaya koydu. Rapora göre bu artışta güçlü ithalat talebi, hayvan hastalıkları, jeopolitik belirsizlikler ve sınırlı ihracat imkanları belirleyici oldu. Avrupa’da karkas sığır eti fiyatlarının bir yılda yüzde 25-30 artması da küresel baskının boyutunu gözler önüne serdi.

İthalat politikalarının bu ortamda çözüm üretmeyeceğini savunan Suiçmez, “Dünyada fiyat belirsizliklerinin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde ithalatla iç piyasayı dengelemek mümkün değil” değerlendirmesini yaptı.

Üretim cephesinde ise tablo daha da karamsar. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2024’te toplam kırmızı et üretimi bir önceki yıla kıyasla yüzde 11,7 azalarak 2 milyon 105 bin 895 tona düştü. Suiçmez’e göre bu gerileme geçici değil; yanlış politikaların sürekliliği nedeniyle kalıcı bir üretim kaybı yaşanıyor.

Uzmanlar, her yıl Ramazan öncesinde görülen mevsimsel fiyat artışlarının bu yıl da kaçınılmaz olduğuna işaret ediyor. Yüksek enflasyon, düşük alım gücü, canlı hayvan arzındaki yetersizlik, tekelci tedarik yapısı ve artan lojistik maliyetler nedeniyle önümüzdeki aylarda et fiyatlarında yeni artışlar bekleniyor.

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.

Okunma Sayısı: 67
Fotoğraf Galerisi