ZEYTİNLİK ALANLAR TALANA MI AÇILIYOR?

ZEYTİNLİK ALANLAR TALANA MI AÇILIYOR?
ADANA
11.07.2014

Enerji Bakanlığı'nın isteği ile torba yasaya konan Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı Hakkında Kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısına tepkiler artıyor.

 

Kanal B Adana Temsilcisi Sema Erdoğan`a konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Onur Kurulu Üyesi Şahin Yeter; "Burada yapılmak istenen kısacası zeytin alanlarının talan edilmesi, onu da sanki koruyormuş gibi gösterip zeytin alanlarına hayvanların girmesini yasaklanıyormuş gibi gösterip ancak ince bir şekilde de 25 dekarın altındaki zeytin alanlarının Tarım Bakanlığı`ndan izin alınarak tarım dışında kullanılmasının önünü açan bir kanun teklifi bu." dedi.

İlk amacın enerji yatırımlarının bu alana yapılması ve maden ocaklarının bu alanlarda daha kolay açılmasını sağlamak olduğunu belirten Şahin Yeter, Türkiye`nin Dünya Zeytin Konseyi Dönem Başkanlığı`nı yaptığını da anımsatarak, "Bu Dünya`daki itibarımız açısından olumsuz bir etki yaratacaktır" dedi. 

Türkiye`nin, Avrupa Birliği ülkelerinden sonra en çok zeytin üreten ülke olduğuna da değinen Yeter; "Türkiye`de 500 bin aile zeytin çiftçiliği yapıyor. Dolaylı olarak zeytini işleyenleri de düşündüğümüzde 10 milyon nüfusu etkileyecek bir karar bu. Tarım topraklarının %3,5‘i zeytin alanı. 2023‘de devletin koyduğu hedef bunu birkaç kat artırmaktı. Ama bu kanunla tam tersine bir sonuç elde edilecek gözüküyor çünkü zeytin alanları verimli tarım arazileri değil dağ, tepede olan yerlerde yapılabiliyor. Susuz yerlerde de yani bu anlamda da tarıma çok büyük bir katkısı olan bir üretim şekli. Zeytin ağacı asırlarca yaşayan bir ağaç, bunun yıllık getirisi hesabından gittiğimizde, hiçbir maden, hiçbir enerji yatırımı zeytin kadar kazandıramaz" diye konuştu.

Okunma Sayısı: 296
Fotoğraf Galerisi