YERLİ ÜRETİME DARBE VURUR - MERHABA GAZETESİ

KONYA ŞUBE ( )
01.08.2017 (Son Güncelleme: 01.08.2017 13:59:48)

Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ İthalat ve Gümrük Vergileri Hakkında Merhaba Gazetesine Açıklamalarda Bulundu.

Tarım ürünlerinde ve kırmızı ette ithalat gümrük vergileri, sıfırlanıyor. Üretici birlikleri, hükümetin aldığı bu son kararın yerli üretime darbe vuracağını öne sürerek, yanlıştan bir an önce dönülmesi çağrısında bulundu.

Yerli üreticiyi, zor günler bekliyor. İç piyasadaki hareketliliği artırmak için çabalar sürüyor. Çare, sürekli ithalatta aranıyor. Üreticiye, son bir ay içinde ikinci şok yaşatıldı. İthalat gümrük vergilerini yarıdan fazla düşüren hükümet, şimdi de gümrük vergilerini sıfırlama kararı aldı. Hasat zamanında yapılan ilk açıklama ile hububat fiyatlarına büyük darbe vurulmuştu. Yeni kararın ise en çok hayvan üreticilerini olumsuz etkileyeceği belirtildi. 31 Aralık 2018 tarihine kadar buğday, arpa, mısır, pirinç ve canlı büyükbaş ve küçükbaş, et ithalatınında gümrük vergisi alınmaması kararlaştırıldı. Ayrıca ithalatın belli kota dahilinde ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) denetiminde yapılacağı bildirildi. 

TON BAŞINA 100 LİRA ZARARLARI OLDU

İthalat gümrük vergilerinin düşürülmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, alınan kararların olağandışı olmadığını sadece zamanlamasının yanlış olduğunu söyledi. Vergilerin düşürülme kararının hasat zamanına denk gelmesinin üreticiyi psikolojik olarak olumsuz etkilediğini dile getiren Çalış, "Aslında bu kararlar sürekli alınıyordu. Zamanlama olarak talihsizlik yaşandı. Bir de halkın anlayabileceği bir dil ile açıklamalar yapılmadı. Açıklama ile hububat fiyatları zarar gördü. Üreticilerin ton başına 100 TL kaybı oldu" dedi.

EMEKLERİNİN KARŞILIĞI HİÇE ÇIKTI

Bir talihsizliği de hayvan üreticilerinin yaşadığını ifade eden Çalış, "Kurban Bayramı öncesinde gümrük vergilerinin sıfırlanması, üreticinin moralini bozdu" diye konuştu. Çalış, hayvancılık sektöründe sıkıntıların boy gösterdiğini aktardı. Çalış, kurbanlıkların fiyatlarının karardan ötürü etkileneceğini kaydetti. Ardından şunları kaydetti: "Alınan kararın zamanlaması doğru yapılabilirdi. Hayvan üreticilerinin 1 yıllık emeğinin karşılığı hiçe sayılmış gibi oldu. Psikolojik zarar gördüler. Hayvan sayısında ciddi sıkıntılar vardı. Karar, piyasayı canlandırmak ve bu sıkıntıyı gidermek için alındı."

TARIM VE HAYVANCILIKTAN KAÇIŞ VAR

İthalatın keyfi olarak gerçekleştirilemeyeceğini kaydeden Çalış, TMO‘nun denetiminde Et ve Süt Kurumunun ise aracılığında olacağını söyledi. Tarımdaki en büyük sıkıntının fiyatlar olduğunu belirtti. "Üreticinin talep ettiği fiyat ile reel fiyat tarımın sıkıntısı" diyen Çalış, şunları söyledi: "Tarımdan kaçış var. Hayvancılıktan da kaçış var. Geri dönüşler mümkün olmayabilir. Tarım alanları, daralıyor. Üretim ise alanların daralmasına rağmen azalmıyor. Üniversite ve sanayi işbirlikleri ile verim artırılmaya çalışılıyor. Gelişmişliğin en önemli düzeyi tarımdır. Çünkü beslenme ötelenemez. Tarım ve hayvancılık alanında yaşanan sıkıntıları sadece bakanlık çözemez. Olaya bu gözle bakmamak lazım. Toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren konular."

İTHAL ÜRÜN SAYISI ARTIRILACAK      

Hayvancılıkta Et ve Süt Kurumuna sıfır gümrükle ithalat yetkisi verildi. Et ve Süt kurumunun yıl sonuna kadar kullanacağı ithalatın kontenjanı da belirtildi. Canlı büyükbaş hayvanlar için  500 bin baş, canlı koyun ve keçiler için 475 bin baş, büyükbaş hayvanların eti için 75 bin ton, çeyrek karkas için 20 bin ton kota ayrıldı. Bitkisel ürünlerde ise Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)‘ya yıl sonuna kadar buğday, arpa, mısır, pirinç yetkisi verildi. İşte yıl sonuna kadar verilen sıfır gümrükle verilen ithalat rakamları; "Buğday ve mahlut için 750 bin ton, arpa ve mısır için 700 bin ton, pirinç için de 100 bin ton."

Okunma Sayısı: 38
Fotoğraf Galerisi