6. GELENEKSEL GIDALAR SEMPOZYUMU BİLDİRİLER KİTABI
7-9 Kasım 2024
Sunuş
ODA’mız, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası ile Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği 6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Toros Üniversitesi ev sahipliğinde 7-8-9 Kasım 2024 tarihlerinde Mersin’de gerçekleştirilmişti.Değerli Okuyucular,
Toros Üniversitesi ev sahipliğinde, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Mersin Büyükşehir Belediyesi, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası iş birliğiyle 07-08-09 Kasım 2024 tarihlerinde Mersin’de yüz yüze gerçekleştirilen 6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, geleneksel gıdaların korunması ve geleceğe aktarılması adına önemli bir buluşmaya sahne olmuştur.
“Gelenekten Geleceğe: Gıda Mirasımızın Korunması” temasıyla düzenlenen bu sempozyumda; geleneksel gıdaların kendine özgü niteliklerini koruyarak günümüz teknolojileriyle uyumlu hale getirilmesi, sürdürülebilir yöntemlerle desteklenmesi, ekonomik değerinin artırılması ve global pazarlarda rekabet gücü kazanması gibi çok boyutlu konular ele alınmıştır. Sempozyum boyunca; 2 çağrılı, 48 sözlü, 26 poster bildiri olmak üzere toplam 76 bildiri sunulmuştur. Ayrıca sempozyumda 2 panel oturumu, farklı yörelere ait coğrafi işaretli geleneksel peynirlerimizden oluşan bir sunum ve tadım gerçekleştirilmiştir. Sempozyumu 300’e yakın bilim insanı, kamu ve özel sektör temsilcisi, sektörde çalışan meslek mensupları, STK’lar ve öğrenciler takip etmiştir.
Ülkemizin zengin gıda mirasının korunması, geliştirilmesi ve bilimsel temelde geleceğe taşınması için bilim insanlarının, kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin ve meslek odalarının katkılarıyla gerçekleştirilen sempozyumda sunulan bildiriler; kültürel mirasın yaşatılmasına, yeni yaklaşımların geliştirilmesine ve bilimsel çalışmaların zenginleşmesine ışık tutmaktadır.
Elinizdeki bu bildiri kitabı, sempozyum boyunca sunulan değerli çalışmaların kalıcı bir kaynak haline getirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Alanında uzman akademisyenlerin, araştırmacıların ve uygulayıcıların katkılarıyla ortaya çıkan bu eser, geleneksel gıdaların korunmasına yönelik yürütülen çalışmalara rehberlik edecek ve gelecekte yapılacak araştırmalara ilham verecektir.
20 yıldır devam eden “Geleneksel Gıdalar Sempozyumu” serisinin altıncısını emanet alarak sempozyumun gerçekleştirilmesine katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara, bildirileriyle bilimsel birikimlerini paylaşan değerli katılımcılara, özverili çalışmalarıyla organizasyonun başarısında emeği geçen Düzenleme Kurulu üyelerine ve katkı sunan herkese teşekkür ederim.
Bu kitabın, geleneksel gıdaların yaşatılması ve geleceğe taşınmasında önemli bir başvuru kaynağı olmasını diler, tüm okuyucularımıza faydalı olmasını temenni ederim.
Sevgi ve saygılarımla...
Dr. Öğr. Üyesi Kamuran ÖZTOP
- Geleneksel Gıdalar Sempozyumu Başkanı
